Βιβλίο

“ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ : ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ 2009-2019” ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΛΟΥΚΑΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

today01/05/2025 24

Background
share close

Αλλαγές και ανατροπές: Μια πολιτική ανατομία της κρίσης 2009-2019

Σε αυτή τη δεκαετία της κρίσης και των Μνημονίων έγιναν έξι εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, τρεις ευρωεκλογές και ένα δημοψήφισμα. Παρέλασαν έξι κυβερνήσεις – Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη. Εξέπεσαν εννέα αρχηγοί κοινοβουλευτικών κομμάτων – ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς, ο Βασίλης Λεβέντης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Πάνος Καμμένος. Στη συνέχεια εξέπεσε και δέκατος, ο Αλέξης Τσίπρας. Επίσης, έξι κόμματα με κοινοβουλευτική παρουσία εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη, η ΔΗΜ.ΑΡ., ο ΛΑΟΣ, το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, οι ΑΝ.ΕΛ. και η Χρυσή Αυγή, που μάλιστα κατέληξε στη φυλακή.
Απόσπασμα από το βιβλίο

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην πόλωση και την ασυνεννοησία που επικράτησε μεταξύ των κομμάτων στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης. Πόλωση και ασυνεννοησία που επέτεινε τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της δεκαετίας, παρέτεινε την κρίση και καθυστέρησε την έξοδο από τα Μνημόνια. Εξετάζει επίσης τις έντονες και συχνά ακραίες κοινωνικές αντιδράσεις, που συχνά υποδαυλίστηκαν από κομματικές σκοπιμότητες. Τέλος, καταγράφει τις καταιγιστικές εναλλαγές της εκλογικής συμπεριφοράς των ψηφοφόρων.
Αφήνει ωστόσο και ένα αισιόδοξο μήνυμα η δεκαετία 2009-2019: Το γεγονός ότι το Σύνταγμα, η δημοκρατία και οι θεσμοί της αντεπεξήλθαν στις πρωτοφανείς για αναπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις. Έτσι επιτεύχθηκε η ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα μετά το 2019.

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pantera live
στο Release Athens festival
την Πέμπτη 9 Ιουλίου
Σπύρος Γραμμένος
live στο Fuzz
το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου
Να ξέρετε πως αυτό που
ακούτε είναι σφύριγμα τρένου
κάθε Τετάρτη στο θέατρο Olvio
Van Gohh
The Immersive experience
από την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου
Φάος club
στο Σταυρό του Νότου plus
την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου
Η ομολογία της 4ης Ιανουαρίου
κάθε Δευτέρα & Τρίτη
στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Νεκρή φύση σε χαντάκι
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο studio Μαυρομιχάλη
Η Ωραία Ελένη στην
κοιλάδα των νεκρών ερώτων
στο Θέατρο RADAR
Οι Εύθυμες Κυράδες
του Ουϊνδσωρ
στο Θέατρο Διάχρονο
Caveman
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο Αθηνών
Evelyn & Evelyn
στο Θέατρο 104
κάθε Σάββατο & Κυριακή
Πάνος Βλάχος live
στο Θέατρο Άλσος ΔΕΗ
από τις 28 Φεβρουαρίου