Βιβλίο

“ΥΠΗΡΞΑ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ” ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

today31/10/2023 35

Background
share close

ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΥΠΗΡΞΑ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ

Γράφεις για τον εαυτό σου, μιλάς για τον άλλον.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2021, ξεκίνησα να γράφω κάποιες σημειώσεις αλλά και ημερολόγιο όλων όσα συνέβαιναν γύρω μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγγραφικής περιπέτειας, άρχισαν να ξυπνούν αναμνήσεις. Σκέφτηκα την προτροπή του Ναμπόκοφ: «Μνήμη, μίλησε». Μνημονικά θραύσματα αλλά και πλήρεις σκηνές ξεχύθηκαν στη σελίδα. Ταυτόχρονα, η ζωή συνεχιζόταν, τα γεγονότα γύρω ήταν κατακλυσμιαία. Ξεσπά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένιωθα την ανάγκη να κρατήσω ένα «πληκτρολόγιο-στυλό», όπως ο Ντζίγκα Βερτόφ.

Το αφηγηματικό μείγμα που ανέκυψε από αυτό το λογοτεχνικό «πείραμα» ήταν απροσδόκητο. Ανακάλυψα το βιβλίο που θα έγραφα, γράφοντας το βιβλίο. Κάποια στιγμή, έπρεπε να το «εγκαταλείψω» για να γεννηθεί. Εάν το άφηνα να με ακολουθήσει, μπορεί να με συντρόφευε σε όλη μου τη ζωή.

Η στιγμή της έκδοσης είναι εκείνη όπου ο συγγραφέας εξομοιώνεται με τον αναγνώστη, μοιράζεται την αλήθεια και την αίσθησή του για τον κόσμο. Όταν μιλάμε για ένα προσωπικό κατά βάση κείμενο, όπως είναι το «Υπήρξα τόσοι άλλοι», η συνθήκη γίνεται τόσο εξομολογητική, σαν να περιμένεις να συστηθείς για άλλη μια φορά στους άλλους. Σαν να έχεις σβήσει τα πάντα και να τα ανασυνθέτεις. Αποκάλυψη, τώρα. Κι όμως, μιλώντας για τον εαυτό σου, μιλάς για τον άλλον.

Ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη  που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Σκληρόδετη έκδοση

Σελ.: 512

Τιμή (με ΦΠΑ): €20

ISBN 978-960-03-7166-6

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει τριάντα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Σερβία και στη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (Etruscan Press). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο λαβύρινθος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Θεατρικά του έργα του έχουν ανέβει σε πολλά θέατρα της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα.

 

 

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
"Πόθεν Έσχες"
από το Σάββατο 11 Μαϊου
στο Θέατρο Βεάκη
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"25 χρόνια ΟΝΑΡ"
την Παρασκευή 17 Μαϊου
στο Κύτταρο live
Piano City Athens 2024
100 κονσέρτα πιάνου
16, 17, 18, 19 & 20 Μαϊου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
dEUS
live στο Floyd
την Παρασκευή 7 Ιουνίου
0%