Βιβλίο

“ΥΠΗΡΞΑ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ” ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

today31/10/2023 23

Background
share close

ΑΛΕΞΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

ΥΠΗΡΞΑ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ

Γράφεις για τον εαυτό σου, μιλάς για τον άλλον.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2021, ξεκίνησα να γράφω κάποιες σημειώσεις αλλά και ημερολόγιο όλων όσα συνέβαιναν γύρω μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της συγγραφικής περιπέτειας, άρχισαν να ξυπνούν αναμνήσεις. Σκέφτηκα την προτροπή του Ναμπόκοφ: «Μνήμη, μίλησε». Μνημονικά θραύσματα αλλά και πλήρεις σκηνές ξεχύθηκαν στη σελίδα. Ταυτόχρονα, η ζωή συνεχιζόταν, τα γεγονότα γύρω ήταν κατακλυσμιαία. Ξεσπά ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ένιωθα την ανάγκη να κρατήσω ένα «πληκτρολόγιο-στυλό», όπως ο Ντζίγκα Βερτόφ.

Το αφηγηματικό μείγμα που ανέκυψε από αυτό το λογοτεχνικό «πείραμα» ήταν απροσδόκητο. Ανακάλυψα το βιβλίο που θα έγραφα, γράφοντας το βιβλίο. Κάποια στιγμή, έπρεπε να το «εγκαταλείψω» για να γεννηθεί. Εάν το άφηνα να με ακολουθήσει, μπορεί να με συντρόφευε σε όλη μου τη ζωή.

Η στιγμή της έκδοσης είναι εκείνη όπου ο συγγραφέας εξομοιώνεται με τον αναγνώστη, μοιράζεται την αλήθεια και την αίσθησή του για τον κόσμο. Όταν μιλάμε για ένα προσωπικό κατά βάση κείμενο, όπως είναι το «Υπήρξα τόσοι άλλοι», η συνθήκη γίνεται τόσο εξομολογητική, σαν να περιμένεις να συστηθείς για άλλη μια φορά στους άλλους. Σαν να έχεις σβήσει τα πάντα και να τα ανασυνθέτεις. Αποκάλυψη, τώρα. Κι όμως, μιλώντας για τον εαυτό σου, μιλάς για τον άλλον.

Ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του Αλέξη Σταμάτη  που κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Σκληρόδετη έκδοση

Σελ.: 512

Τιμή (με ΦΠΑ): €20

ISBN 978-960-03-7166-6

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αλέξης Σταμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και έκανε μεταπτυχιακά Αρχιτεκτονικής και Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Έχει γράψει τριάντα βιβλία. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε εννέα γλώσσες. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Σερβία και στη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ (Etruscan Press). Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα Ο Άλκης και ο λαβύρινθος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Θεατρικά του έργα του έχουν ανέβει σε πολλά θέατρα της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Τέχνης. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Το Βήμα.

 

 

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
Μαρία Κηλαηδόνη
στο Gazarte Roof Stage
την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου
"Το Κλύσμα"
από τις 26 Ιανουαρίου
στο Θέατρο Αλκμήνη
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
"Η Πρόβα"
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο θέατρο NOUS
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"Κομμάτια και θρύψαλα"
από τις 19 Φεβρουαρίου
στο studio Κυψέλης
"Το μαγικό κλειδί"
από τις 12 Νοεμβρίου
στο Θέατρο Κιβωτός
Δεσποινίς Τζούλια
στο Από Κοινού θέατρο
από τις 6 Δεκεμβρίου
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
"Σκοτσέζικο Ντους"
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
στο Θέατρο Πρόβα
0%