Ο Πάπας του Γαλιλαίου – Θεατρικό Αναλόγιο
Μια κριτική θεώρηση της σχέσης Επιστήμης και Θρησκείας, η οποία αναδεικνύει ένα πλέγμα κοινωνικών, πολιτικών και προσωπικών παραμέτρων που επηρεάζουν το ιστορικό γίγνεσθαι
Το έργο Ο Πάπας του Γαλιλαίου του Κώστα Γαβρόγλου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζεται σε σκηνοθετική επιμέλεια του Τάκη Τζαμαργιά σε μορφή θεατρικού αναλογίου ,την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο “Μαρία Κάλλας”.
Ο Γιάννης Αναστασάκης (Πάπας Ουρβανός Η΄), ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Πρέσβης Νικολίνι), ο Χριστόφορος Σταμπόγλης (Γαλιλαίος) αποδίδουν το κείμενο.
Μαζί τους επι σκηνής ο μουσικός Δήμος Γκουνταρούλης.
Το 1624, ο Γαλιλαίος, επισκέπτεται τη Ρώμη για να συγχαρεί τον φίλο του Καρδινάλιο Μαφφέο Μπαρμπερίνι που είχε εκλεγεί ως Πάπας Ουρβανός Η΄.
Σύμφωνα με τον Γαλιλαίο, οι δυο τους είχαν “έξι πολύωρες συναντήσεις”.
Δεν είναι, όμως, τίποτα γνωστό για το τι συζητήθηκε στη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.
Ο Πάπας του Γαλιλαίου είναι μία φανταστική εκδοχή όσων θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί. Ένα πείραμα στη διδασκαλία της Ιστορίας των Επιστημών, το οποίο εξελίχθηκε σε θεατρικό έργο με αφετηρία έναν από τους “γρίφους” που έχουν απασχολήσει ιστορικούς του 17ου αιώνα είναι το έργο Ο Πάπας του Γαλιλαίου σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου.
Ωστόσο, οι αναφορές σε γεγονότα, τόπους και πρόσωπα είναι ιστορικά ακριβείς.
Ο συγγραφέας προσκαλεί τους θεατές σε μια κριτική θεώρηση της σχέσης Επιστήμης και Θρησκείας, αναδεικνύοντας ένα πλέγμα κοινωνικών, πολιτικών και προσωπικών παραμέτρων που επηρεάζουν το ιστορικό γίγνεσθαι.