Επικαιρότητα

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 62 ΝΥΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ

today25/10/2023 18

Background
share close

Μυστήριο 62
ΝΥΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ – Ομιλίες για τον χρόνο
σύνθετη δράση τέχνης

Ποιητής & Χρόνος ή Η άλλη μεριά του χρόνου

Κυριακή 29 Οκτωβρίου | 19.00

Προαύλιο Αγίου Νικολάου | Αρχαιολογικός Χώρος

Προβολή ντοκιμαντέρ «Η Επιστροφή του Ε.Χ. Γονατά»
της Εύας Στεφανή
Ομιλίες – Συζήτηση
με τον πολυσχιδή στοχαστή Σάββα Μιχαήλ και τον Εμμανουήλ Πλειώνη, αστροφυσικό και Πρόεδρο του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

 Επιμέλεια: Ηλίας Κουνέλας
 
Προπώληση εδώ

Το Μυστήριο 62 ΝΥΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ – Ομιλίες για τον χρόνο επιστρέφει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, στον Αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας, και πάντα υπό το φως της πανσελήνου. Με τίτλο Ποιητής & Χρόνος ή Η άλλη μεριά του χρόνου,  η έκτη έκδοση της δράσης, υπό την επιμέλεια του Ηλία Κουνέλα, εστιάζει στον ΠΟΙΗΤΗ και τον ΧΡΟΝΟ, αναζητώντας εκείνη τη μεριά του χρόνου που επιστρέφει από την πλευρά των ποιητών στον κόσμο των ζωντανών. Σάμπως οι ποιητές να μας επιστρέφουν από την άλλη μεριά του χρόνου έναν χρόνο βιωμένο που εμείς ποτέ δεν ζήσαμε ή που ζούμε όψιμα εν αγνοία μας.

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα παρουσιαστεί σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ «Η Επιστροφή του Ε.Χ. Γονατά» της Εύας Στεφανή, ενώ στο δεύτερο θα συμβάλουν σε μια διαλογική συζήτηση με τη συμμετοχή του κοινού, ο πολυσχιδής στοχαστής Σάββας Μιχαήλ και ο Εμμανουήλ Πλειώνης, αστροφυσικός και Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Τέλος, θα ακουστούν στίχοι αγαπημένων ποιητών που σχετίζονται με το αποσπασματικό Όλον του χρόνου, από τον ηθοποιό και επιμελητή της δράσης, Ηλία Κουνέλα.

Λίγα λόγια για το Μυστήριο 62 ΝΥΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ – Ομιλίες για τον χρόνο
 
Οι Νύχτες Βραδύτητας, ο καθαρός φιλοσοφικός θύλακας και δράση παρακαταθήκης του προγράμματος της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, εντάσσονται στην ενότητα «Μυστήρια σε κοινή θέα». Παρουσιάστηκαν το 2018 για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ως μέρος μιας ετήσιας εκδήλωσης των Γαλλικών Ινστιτούτων από όλον τον κόσμο, αφιερωμένης στην ανταλλαγή και κυκλοφορία των ιδεών. Η 2023 Ελευσίς επανέλαβε και εξέλιξε τη δράση, τιτλοφορώντας την ΝΥΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥΤΗΤΑΣ – Ομιλίες για τον Χρόνο», παρουσιάζοντας δύο φορές τον χρόνο, υπό το φως της πανσελήνου, μία σειρά πρωτότυπων δράσεων και ομιλιών πάνω στην έννοια του χρόνου, φιλοξενώντας πάντοτε διακεκριμένους προσκεκλημένους.
 
Η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2021, υπό την επιμέλεια του σκηνοθέτη και συνθέτη The Boy (Aka Αλέξανδρου Βούλγαρη), περιλαμβάνοντας  ομιλίες από τον σκηνοθέτη Σύλλα Τζουμέρκα και τον κριτικό κινηματογράφου Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, με τη συμμετοχή του συνθέτη Γιάννη Βεσλεμέ. Η δεύτερη, επίσης υπό την επιμέλεια του The Boy, έλαβε χώρα τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς με προσκεκλημένους τον σκηνοθέτη Patrick Bokanowski και τη συνθέτρια Michele Bokanowski. Στην τρίτη της εκδοχή τον Μάιο 2022, πραγματοποιήθηκαν περιπατητικές διαδρομές στην πόλη, προβολή ταινίας, μουσική performance και συζήτηση ανάμεσα στον αρχιτέκτονα Σταύρο Σταυρίδη και τον καθηγητή φιλοσοφίας Στέφανο Ροζάνη, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Λεοντάρη. Ο ίδιος  επιμελήθηκε και την τέταρτή της έκδοση, που περιελάμβανε συναυλία του διεθνούς μουσικοσυνθέτη Mihaly Vig, προβολή ντοκιμαντέρ του Kevin B. Lee, μία εφήμερη θεματική γλυπτική εγκατάσταση από φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας, υπό την επιμέλεια της καθηγήτριας Αγγελικής Αυγητίδου, ηχητική περφόρμανς σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου, και συζήτηση μεταξύ του Στράτου Θεοδοσίου, Ομότιμου Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με τον Δημήτρη Αναγνώστου, σκηνοθέτη και Διδακτορικό ερευνητή του έργου του Bela Tarr. Στην πέμπτη της έκδοση, η δράση εξερεύνησε υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του ηθοποιού και σκηνοθέτη Ηλία Κουνέλα, τον χρόνο της εγκατάλειψης, περιλαμβάνοντας προβολή ταινίας του Σταύρου Ψυλλάκη, ομιλίες και συζήτηση μεταξύ του ιστορικού της φιλοσοφίας και ιατρού Γιώργου Κρανιδιώτη, του ακαδημαϊκού φιλόσοφου και λέκτορα Γεώργιου Τσαγδή, του ογκολόγου Νίκου Καρβούνη, της εικαστικού Κατερίνας-Χριστίνας Μανωλάκου και της ηθοποιού Ιφιγένειας Γρίβα.

 

Επιμέλεια δράσης: Ηλίας Κουνέλας                                                                       

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Ελένη Μπερντέ – “Logline”

Ώρα έναρξης: 19.00
Ώρα προσέλευσης: 18.30
Χώρος: Προαύλιο Αγίου Νικολάου, Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας
Είσοδος: 3€
Προπώληση: ticketservices.gr και στην είσοδο του χώρου 60 λεπτά πριν την έναρξη της εκδήλωσης.

Μια παραγωγή της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
"Πόθεν Έσχες"
από το Σάββατο 11 Μαϊου
στο Θέατρο Βεάκη
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Polkar live
στην Τεχνόπολη
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
25 χρόνια Εισβολέας
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
στο Θέατρο Λυκαβηττού
Σπύρος Γραμμένος
live στην Τεχνόπολη
την Τρίτη 2 ιουλίου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
Ο Μάγκας
τγς Πηνελόπης Δέλτα
σε καλοκαιρινή περιοδεία
0%