Η ψηφιακή έκθεση περιλαμβάνει 19 υπογεγραμμένες με το χέρι και αριθμημένες λιθογραφίες της συλλογής του Σαλβαδόρ Νταλί με τίτλο «The Dalinean Horses».
Η σειρά παρουσιάζει διαφορετικά άλογα μυθολογικών χαρακτήρων, ήρωες της παγκόσμιας λαογραφίας και λογοτεχνίας. Μπορούμε μεταξύ άλλων να αναγνωρίσουμε τον περίφημο Πήγασο, τον Δούρειο Ίππο, τον Rossinante του Δον Κιχώτη ή τον Βουκεφάλα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ποσειδώνα, το Χριστιανικό Ίππο, τη Λαίδη Godiva, τον Κένταυρο της Κρήτης, το Θύμα της Ταυρομαχίας, τον Ίππο του Καλιγούλα, τον Ίππο της Άνοιξης και τη Χίμαιρα.
https://mcf.gr/el/salvador-dali-the-dalinean-horses-online-exhibition/
Ο Σαλβαδόρ Νταλί (11 Μαΐου 1904 – 23 Ιανουαρίου 1989), ήταν Ισπανός σουρεαλιστής καλλιτέχνης, γνωστός για τις τεχνικές του δεξιότητες, την ακριβή σχεδιαστική του ικανότητα και τις εντυπωσιακές και παράξενες εικόνες στο έργο του. Η επιρροή του Νταλί εκτείνεται σε διάφορες πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού, επηρεάζοντας τομείς όπως η τέχνη, η λαϊκή κουλτούρα, η μόδα, ο κινηματογράφος, τα κινούμενα σχέδια, η διαφήμιση, η φωτογραφία και η λογοτεχνία.
Γεννημένος στο Φιγκέρες της Καταλονίας της Ισπανίας, ο Νταλί έλαβε την επίσημη εκπαίδευσή του στις καλές τέχνες στη Μαδρίτη. Επηρεασμένος από τον ιμπρεσιονισμό και τους δασκάλους της Αναγέννησης από νεαρή ηλικία έλκεται όλο και περισσότερο από τον κυβισμό και τα πρωτοποριακά κινήματα. Πλησίασε πιο κοντά στον σουρεαλισμό στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και εντάχθηκε στην ομάδα των Σουρεαλιστών το 1929, και σύντομα έγινε ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της.
Αποτέλεσε σύμβολο του πρωτοποριακού αυτού κινήματος τέχνης του 20ου αιώνα, που επεδίωκε την απελευθέρωση του ασυνείδητου δημιουργικού δυναμικού μέσω της τέχνης, παρουσιάζοντας ονειρικές εικόνες.
Οι φανταστικές εκτυπώσεις, οι πίνακες, τα γλυπτά, οι ταινίες αλλά και η γραφή του Νταλί βοήθησαν στην παγίωση της ταυτότητας του κινήματος. Δουλεύοντας πάνω σε ψυχαναλυτικές ιδέες, ο Νταλί απέδωσε φανταστικά πλάσματα και τοπία που προκαλούσαν αναστάτωση και δέος.
Ο Νταλί έζησε στη Γαλλία καθ’ όλη τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου (1936 έως 1939), πριν φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 1940 όπου τα έργα του σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Επέστρεψε στην Ισπανία το 1948, όπου ανακοίνωσε την επιστροφή του στην Καθολική πίστη και ανέπτυξε το στυλ του «πυρηνικού μυστικισμού», με βάση το ενδιαφέρον του για τον κλασικισμό, τον μυστικισμό και τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις.
Το καλλιτεχνικό ρεπερτόριο του Νταλί περιελάβανε ζωγραφική, γραφικές τέχνες, κινηματογράφο, γλυπτική, σχέδιο και φωτογραφία, περιοδικά σε συνεργασία και με άλλους καλλιτέχνες.
Έγραψε επίσης μυθοπλασία, ποίηση, αυτοβιογραφία, δοκίμια και κριτική. Τα κύρια θέματα στο έργο του περιλαμβάνουν τα όνειρα, το υποσυνείδητο, τη σεξουαλικότητα, τη θρησκεία, την επιστήμη και τις πιο στενές προσωπικές του σχέσεις. Προς απογοήτευση όσων εκτιμούσαν το έργο του και προς περαιτέρω εκνευρισμό των επικριτών του, η εκκεντρική και επιδεικτική δημόσια συμπεριφορά του συχνά τραβούσε την προσοχή περισσότερο από το έργο τέχνης του. Η δημόσια υποστήριξή του στο δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο, προκάλεσε αντιδράσεις. Η ζωή και το έργο του άσκησαν σημαντική επιρροή σε άλλους σουρεαλιστές, pop art και σύγχρονους καλλιτέχνες, όπως ο Τζ. Κουνς και ο Ντ. Χιρστ.
Ο Καταλανός καλλιτέχνης Σαλβαδόρ Νταλί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του 20ου αιώνα, χάρη στη μοναδική απόδοση της πραγματικότητας.
Ο Σαλβαδόρ Νταλί εξέθεσε ευρέως τα έργα του κατά τη διάρκεια της ζωής του, τα οποία σήμερα ανήκουν σε συλλογές ιδρυμάτων, όπως το Tate, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης και το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, μεταξύ άλλων. Οι δημοπρασίες έργων του έχουν ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη δευτερογενή αγορά.
Tα δύο μεγαλύτερα μουσεία αφιερωμένα στο έργο του είναι το Θέατρο-Μουσείο Νταλί στο Φιγκέρες της Ισπανίας και το Μουσείο Σαλβαδόρ Νταλί στη Φλόριντα, των Η.Π.Α.
Το «άλογο» ως θέμα χρησιμοποιήθηκε ευρέως από τον Σαλβαδόρ Νταλί και θεωρείται σύμβολο ομορφιάς και κομψότητας αλλά και σύμβολο δύναμης και ωμότητας.