ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Δευτέρα 5 Μαίου
6μ.μ.:Εγκαίνια
Χαιρετισμοί: από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Αντώνη Βογιατζή και από τον συγγραφέα, σκηνοθέτη και εικαστικό Γιάγκο Ανδρεάδη, ο οποίος θα παρουσιάσει και την εκδήλωση.
Προβολή βίντεο (Παπαχαραλάμπους /Ρηγοπούλου)
Ο συνθέτης, ερμηνευτής και στιχουργός Σταμάτης Χατζηευσταθίου παρουσιάζει και ερμηνεύει στο πιάνο μελοποιημένο το ποίημα του Μπάυρον Τhe Isles of Greece.
Ανάγνωση της μετάφρασης του ποιήματος από τον Γιάγκο Ανδρεάδη. Συνοδεύει στο πιάνο ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου.
Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας των Γιάγκου Ανδρεάδη, Μαρίας Μαύρου και Πέπης Ρηγοπούλου. Επιμέλεια: Γιώργος Μαστρογιάννης.
Τετάρτη 7 Μαίου
6-6.30 μ.μ.
Με τις λέξεις, με τους σπόρους, με την πέτρα, με το χώμα/ Μνήμες γυναικών της Σίφνου (στον χώρο της έκθεσης μία σε εξέλιξη performance από την αρχιτέκτονα/εικαστικό Ελένη Τζιρτζιλάκη και την επικοινωνιολόγο Αρχοντούλα Βαρβάκη . Συντονίζει η ιστορικός τέχνης Πέπη Ρηγοπούλου.
Πέμπτη 8 Μαίου
6-7.30μμ.
Συζήτηση για το «κόψιμο» των ξύλινων καϊκιών. Συμμετέχουν: η ιστορικός τέχνης Φαίη Τζανετουλάκου, (που διοργάνωσε σε συνεργασία με τον Ορίζοντα γεγονότων την έκθεση Τα καίκια που πληγώναμε.) ο αρχιτέκτων Κώστας Δαμιανίδης, ο σκηνοθέτης/συγγραφέας Νίκος Καρακώστας, . Συντονίζει η δημοσιογράφος Λένα Κυριακίδη.
8.30-9.30 μ.μ.
Αποχαιρετισμοί: Performance/Διάλεξη της ιστορικού τέχνης/ διευθύντριας του Φεστιβάλ ΜΙR Χριστιάνας Γαλανοπούλου . Παραγωγή: ΜΙR AΜKE Συνεργάτες/τριες: Ελεάννα Γιασεμή, Ιωάννα Καραγιαννοπούλου, Βασίλης Λιάκος, Αντώνης Νικηφόρος, Τάσος, Παλαιορούτας .
«Ακολουθώντας την Κοιμωμένη του Χαλεπά στα μυστικά μονοπάτια του ύπνου της η Χριστιάνα Γαλανοπούλου μας προσκαλεί σ’ένα ταξίδι σε έργα τέχνης διαφορετικών εποχών κείμενα, τόπους, αρχαιολογικούς χώρους, στιγμές της σύγχρονης πραγματικότητας και ιστορίες ανθρώπων(..) Σε αυτήν την performance-lecture που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Κίμωλο «η ιχνηλάτηση του εικονογραφικού στοιχείου της κοιμωμένης νέας γυναίκας δίνει την θέση της σε ένα λόγο για τον αποχαιρετισμό, τον πολιτισμό, την ζωή (..)»
Παρασκευή 9 Μαίου
6-7 μμ
Προβολή τριών ντοκυμαντέρ μικρού μήκους από την δράση του Δικτύου Αρχιπέλαγος με θέμα τις Ναυτικές Τέχνες των Κυκλάδων. Συζήτηση με τον ιδρυτή του Δικτύου και συνιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Σύρου Τζέικομπ Μο. Συντονίζει η Λένα Κυριακίδη
Οι Κυκλάδες αποτελούν κοιτίδα πληθώρας ναυτικών τεχνών και επαγγελμάτων, τα οποία άνθισαν στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η προβολή αυτή ανιχνεύει το αποτύπωμα τριών αλληλένδετων πρακτικών – της ξυλοναυπηγικής, της αλιείας και της ναυσιπλοΐας – μέσα από τρία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους σε σκηνοθεσία του Jacob Moe. Οι ταινίες εστιάζουν στον ξυλοναυπηγό Θανάση Βλάμη από τη Σύρο, τον καπετάνιο Ιωάννη Καρρά από τη Σαντορίνη και τον ιστορικό Γιάννη Βασιλιόπουλο από την Πάρο, φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές της ναυτικής κληρονομιάς του Αιγαίου.
8.30-9.30 μ.μ.
Αποχαιρετισμοί : Performance-Διάλεξη (επανάληψη)
Σάββατο 10 Μαίου
12-2 μμ
Εργαστήριο ζωγραφικής για παιδιά με θέμα τα νησιά της Ελλάδας από την εικαστικό Άντζι Καρατζά.
Κυριάκη 11 Μαίου
Επίσκεψη της έκθεσης
Δευτέρα 12 Μαίου
6- 7.30
Τα νησιά του Αιγαίου στο θεατρικό και κινηματογραφικό έργο του Δήμου Αβδελιώδη. Ο σκηνοθέτης συζητά με τον θεωρητικό του κινηματογράφου και συγγραφέα Δημήτρη Παπαχαραλάμπους και τον Γιάγκο Ανδρεάδη.
Πληροφορίες για την έκθεση
Η έκθεση με θέμα «Τα νησιά του Αιγαίου: αρχιπέλαγος έρωτας και ελευθερίας» αποτελείται από τα ζωγραφικά έργα του Γιάγκου Ανδρεάδη που εμπνέεται από την ομορφιά και τους αγώνες του Αιγαίου και της Κύπρου. Πρόκειται για ζωγραφιές από την Σκιάθο του Παπαδιαμάντη, από νησιά των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου, από τα καίκια που μας λευτέρωσαν το 1821 και από εκείνα που μας υπέδειξαν να τα «κόψουμε» στην εποχή μας.
Επίσης, από τις φωτογραφίες της σκηνοθέτιδας Μαρίας Μαύρου που παρουσιάζουν στιγμές της Κάσου το 2024, 200 χρόνια μετά την καταστροφή. .
Τέλος, από λεπτομέρειες της πέτρας, της άμμου, των λειχήνων, των φυτών της θάλασσας και της στεριάς, στα μονοπάτια της Σίφνου που φωτογραφίζει με το κινητό κατά την διάρκεια της πανδημίας η Πέπη Ρηγοπούλου. Οι εικόνες αυτές, τις οποίες καδράρει ανά δωδεκάδες, ανάλογα με το μονοπάτι, γίνονται το ερέθισμα για μία ζωγραφική τους μεταμόρφωση σε άνθη της πέτρας και της αλμύρας.