Επικαιρότητα

ΣΤΗΝ JINA MAHSA AMINI ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΩΦ 2023

today27/10/2023 6

Background
share close

Το Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι νικητές του Βραβείου Ζαχάρωφ 2023 για την Ελευθερία της Σκέψης είναι η Jina Mahsa Amini και το Κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» στο Ιράν.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola πραγματοποίησε την ανακοίνωση στην ολομέλεια του Στρασβούργου την Πέμπτη, μετά από απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων του Κοινοβουλίου (δηλ. της προέδρου Metsola και των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων).

Η πρόεδρος Metsola δήλωσε: «Στις 16 Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη επέτειος της δολοφονίας της Jina Mahsa Amini στο Ιράν. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται περήφανα στο πλευρό όσων γενναία και ασυμβίβαστα συνεχίζουν να αγωνίζονται για την ισότητα, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία στο Ιράν. Στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που, ακόμη και από τη φυλακή, συνεχίζουν να κρατούν ζωντανές τις Γυναίκες, τη Ζωή και την Ελευθερία. Επιλέγοντας τους για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης 2023, το Κοινοβούλιο αυτό μνημονεύει τον αγώνα τους και συνεχίζει να τιμά όλους όσοι έχουν πληρώσει το απόλυτο τίμημα για την ελευθερία.»

Η Jina Mahsa Amini ήταν 22χρονη Κούρδισσα από το Ιράν. Συνελήφθη από την αστυνομία στην Τεχεράνη στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 κατηγορούμενη ότι παρέβη τους αυστηρούς νόμους του Ιράν περί σεμνότητας και πέθανε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης τρεις ημέρες αργότερα, μετά από σωματική κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Ο θάνατός της πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες γυναικών στο Ιράν, οι οποίες με το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», διαμαρτύρονται κατά της νομοθεσία για τη χιτζάμπ και άλλων νόμων που εισάγουν διακρίσεις.

Μετά τη βίαιη καταστολή αυτών των διαδηλώσεων από το ιρανικό καθεστώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα καταδικάσει την δεινή κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Τον Οκτώβριο του 2022, οι ευρωβουλευτές ζήτησαν κυρώσεις κατά Ιρανών αξιωματούχων που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο της Jina Mahsa Amini όσο και στην καταστολή που εξαπέλυσε το καθεστώς, εκφράζοντας παράλληλα την ισχυρή υποστήριξή τους στο ειρηνικό κίνημα διαμαρτυρίας στο Ιράν.

Τον Ιανουάριο του 2023, οι ευρωβουλευτές απαίτησαν περισσότερες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος και η ΕΕ να θέσει τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης στον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Διαβάστε περισσότερα για τους άλλους φιναλίστ του Βραβείου Ζαχάρωφ 2023 εδώ.

Επόμενα βήματα

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2023 στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Σχετικές πληροφορίες

Το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης απονέμεται σε ετήσια βάση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες. Πήρε το όνομά του από το Σοβιετικό φυσικό επιστήμονα και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ.

Πέρυσι, το Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο στον γενναίο λαό της Ουκρανίας, ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο, τους αιρετούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών του

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
11o Μουσικό Φεστιβάλ
Δάσους Αρβανίτσας
12 με 14 Ιουλίου
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Polkar live
στην Τεχνόπολη
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
25 χρόνια Εισβολέας
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
στο Θέατρο Λυκαβηττού
Electric Litany
στην ταράτσα του Selina
την Δευτέρα 29 ιουλίου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
Ο Μάγκας
τγς Πηνελόπης Δέλτα
σε καλοκαιρινή περιοδεία
0%