Επικαιρότητα

ΣΕΡΒΙΑ ΚΑΙ ΚΟΣΟΒΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ

today24/10/2023 2

Background
share close

Η σερβική κυβέρνηση ακολουθεί πολύ επικίνδυνη πολιτική όσον αφορά το Κόσοβο και τους δυτικούς εταίρους του, σύμφωνα με ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη.

  • Το Κοινοβούλιο παρακολουθεί στενά την εν εξελίξει έρευνα σχετικά με την επίθεση στην Banjska/Banjskë
  • Έκκληση προς τη Σερβία να αποσύρει όλες τις προκεχωρημένες στρατιωτικές βάσεις κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο
  • Η Σερβία και το Κόσοβο πρέπει να εργαστούν για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω διαλόγου
  • Έκκληση για καταδίκη όλων των μορφών βίας και προκλητικών πράξεων

Το κείμενο, που εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός, καταδικάζει απερίφραστα «η φρικτή και δειλή τρομοκρατική επίθεση κατά Κοσοβάρων αστυνομικών από καλά οργανωμένους Σέρβους παραστρατιωτικούς» στη Banjska/Banjskë στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, και προτρέπει όλες τις πλευρές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στο βόρειο Κόσοβο.

Οι ευρωβουλευτές παρακολουθούν στενά τις εν εξελίξει έρευνες από τις αρχές του Κοσόβου και προτρέπουν τη Σερβία να συνεργαστεί πλήρως και να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για την επίθεση, οι οποίοι διαμένουν στη Σερβία, και να διευκολύνει της έκδοσή τους στο Κόσοβο.

Επικίνδυνη η πολιτική της Σερβίας όσον αφορά το Κόσοβο και τους δυτικούς εταίρους του

Επιθετική στρατιωτική συμπεριφορά, ριζοσπαστικοποιημένα πολιτικά μηνύματα στη Σερβία, αλλά και ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής του σερβικού κράτους στην πρόσφατη πολιτική βία στο βόρειο Κόσοβο δείχνουν ότι η σερβική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολύ επικίνδυνη αλλά συνεκτική πολιτική όσον αφορά το Κόσοβο και τους δυτικούς εταίρους του. Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν επίσης για στοιχεία που συνδέουν βίαιες εγκληματικές ομάδες στο βόρειο Κόσοβο και στη Σερβία με το σερβικό κράτος.

Εάν μέσω της έρευνας διαπιστωθεί άμεση ανάμειξη του σερβικού κράτους στις επιθέσεις της 24ης Σεπτεμβρίου, το Κοινοβούλιο θα ζητήσει από την Επιτροπή να παγώσει τη χρηματοδότηση που παρέχεται στη Σερβία στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙΙ. Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης το Συμβούλιο να εγκρίνει στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων κατά αποσταθεροποιητικών παραγόντων στο βόρειο Κόσοβο και ηγετικών προσώπων σε δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος.

Να επιδιωχθεί ενεργά η ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου

Το Κοινοβούλιο καλεί τη Σερβία και το Κόσοβο να καταδικάσουν όλες τις μορφές βίας και τις προκλητικές πράξεις, καλώντας και τις δύο πλευρές να σταματήσουν κάθε ενέργεια που ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω τις εντάσεις και να εργαστούν ενεργά για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να ενεργήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής στη διαδικασία εξομάλυνσης και να αποφύγει κάθε πολιτική κατευνασμού της Σερβίας , και από το Συμβούλιο να άρει τα μέτρα που έχει λάβει κατά του Κοσόβου και να επαναλάβει τις συζητήσεις υψηλού επιπέδου με τον Πρόεδρο και την κυβέρνησή του. Το ψήφισμα καλεί την Επιτροπή να καταρτίσει και να παρουσιάσει έναν διαφανή και φιλόδοξο χάρτη πορείας ένταξης του Κοσόβου στην ΕΕ έως το τέλος του 2023

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
Μαρία Κηλαηδόνη
στο Gazarte Roof Stage
την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου
"Το Κλύσμα"
από τις 26 Ιανουαρίου
στο Θέατρο Αλκμήνη
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
"Η Πρόβα"
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο θέατρο NOUS
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"Κομμάτια και θρύψαλα"
από τις 19 Φεβρουαρίου
στο studio Κυψέλης
"Το μαγικό κλειδί"
από τις 12 Νοεμβρίου
στο Θέατρο Κιβωτός
Δεσποινίς Τζούλια
στο Από Κοινού θέατρο
από τις 6 Δεκεμβρίου
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
"Σκοτσέζικο Ντους"
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
στο Θέατρο Πρόβα
0%