Πήγαμε - Είδαμε

ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΙΩ-ΕΚΕΙΝΗ” ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ

today02/04/2024 24

Background
share close

Γράφει η Θεοδώρα Παπαγεωργίου “Ραδιόστομη” ΠΑΡ. 16:00-18:00

Στον ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της παράστασης «Ιώ-Εκείνη» τόπο του θεάτρου Κέντρο ελέγχου τηλεοράσεων , μέσα σε περίπου εξήντα λεπτά, μας δόθηκε ο «χώρος» να βιώσουμε την ταύτιση  με το μονόπρακτο ζωντανό ψυχογράφημα της Ιούς μέσα από κάποιες ημερολογιακές αναφορές σε κομβικές στιγμές της ζωής της.

Η Νατάσσα Παπανδρέου γράφει, σκηνοθετεί και ενσαρκώνει την ηρωίδα που φέρει αυτό το όνομα, το εισάγει μέσα από τις μυθολογικές του καταβολές και το συναντά να εμπεριέχεται ακόμη και ως συστατικό σε εκείνα τα υλικά, που με το δικό τους συμβολισμό, θα λειτουργήσουν σαν το φάρμακο για την πληγή της κάθε φορά.

Οι πληγές αυτές είναι για την Ιώ «ο τόπος που συναντιέται  κάθε φορά με την πραγματικότητα της». Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, παρατηρεί τον εαυτό της σχολαστικά, του επιτρέπει να λάβει όλο το βίωμα από οτιδήποτε τη βάζει σε μεγάλη σκέψη, συναισθηματική φόρτιση και διαπραγμάτευση.

Πρόκειται για μια ευαίσθητη γυναίκα που σκέφτεται, θυμάται, ζει, υποφέρει, ξορκίζει έπειτα τον πόνο της, προσπαθεί να τον διαχειριστεί σε τέτοιο βαθμό που κάποιες φορές μέσα από το διαρκή αυτό τεράστιο εσωτερικό αγώνα, φοβάται μήπως στο τέλος παγώσει και στερηθεί το μεγάλο χάρισμα που διαθέτει, ως συναισθηματικά ευφυής άνθρωπος, να εκφράζεται αληθινά, να μπορεί να κλάψει.

Το κλάμα είναι αυτό που τίθεται ως το αρχικό ζητούμενο για εκείνη και ταυτοχρόνως το υπόγειο στοίχημα και με τους θεατές. Απευθύνεται στον εαυτό της στο τρίτο ενικό πρόσωπο. Η Ιώ είναι Εκείνη που ως θύμα έμφυλης βίας κάνει  όλη την ώρα περάσματα από τις πιο επώδυνες στις αβάσταχτα ανάλαφρες μνήμες της, από το αφήγημα στη μουσική υπόκρουση, από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε ηχηρές στίξεις και συνειδητοποιήσεις μέσα σε μια ατέρμονη ψυχαναλυτική ματιά, μέσα σε μια ενδοσκόπηση με απώτερο στόχο τη λύτρωση, την ανάληψη ενός απηλλαγμένου εαυτού από τα μικρά και μεγάλα βαρίδια της ζωής της.

Η τόσο καλά μελετημένη μουσική σύνθεση του Jan Van de Engel  σε συνδυασμό με την κινησιολογική επιμέλεια του Χρήστου Ξυραφάκη, έρχονται να αναδείξουν τις κορυφώσεις στο καρδιογράφημα της Ιούς και να εντείνουν την αγωνία του θεατή για το που τελειώνει η ψυχική περιπλάνηση του εν λόγω υποκειμένου, φθάνοντας αισίως στην κάθαρση αυτού μέσα από τη συμφιλίωση με τον εαυτό της και την παραδοχή της πιο μεγάλη αλήθειας. Αυτής που μαρτυρά πως η προσπάθεια να αντέχουμε να πέφτουμε, να τραυματιζόμαστε και να παλεύουμε να σηκωθούμε ξανά είναι το μεγαλύτερο μας επίτευγμα, το πιο ακριβό μας παράσημο σε αυτήν τη ζωή.

Η Ιώ κάποια στιγμή σταματά να εξαντλεί πρώτα εκείνη, σε σχέση με την κοινωνία που διατηρεί διαχρονικά το πιο αμείλικτο της πρόσωπο, όλη της την σκληρότητα απέναντι στον εαυτό της και στη διακαή του προσπάθεια να αποκτήσει μια ταυτότητα, να στέκεται στα πόδια της θεραπευμένη από τα τραύματα της, να έχει πετύχει ό,τι σημαντικό έθεσε σα στόχο και σκοπό στο βίο της.

Σταματά να θυμώνει και να κυνηγάει εν τέλει το άπιαστο. Την ιδανική της εικόνα. Αποδέχεται πως το όνομα της είναι μεν μυθικό όχι γιατί προστατεύεται από κάποιο θεό αλλά γιατί ο δικός της άθλος να επιβιώνει, έτσι όπως διανθίζεται στο έργο, την εξυψώνει στα μάτια της και στα μάτια των θεατών , τη μετατρέπει σε έναν μικρό θεό που η δύναμη του όλη είναι η ικανότητα να ελίσσεται και να εξελίσσεται κόντρα σε εμπόδια και  αντιστάσεις , μέσα από τα θραύσματα της ζωής της.

Μέσα από αυτά συντελούνται τα πιο μεγάλα θαύματα. Το πιο μεγάλο: να παραμένουμε και μέσα μας ζωντανοί, να χαμογελάμε και να κλαίμε, να ζούμε την πραγματικότητα μας ως τον πιο θρυλικό μύθο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο / Σκηνοθεσία / Ερμηνεία: Νατάσα Παπανδρέου

Δραματουργική επιμέλεια: Μυρτώ Πανάγου

Μουσική σύνθεση: Jan Van de Engel

Κινησιολογική επιμέλεια: Χρήστος Ξυραφάκης

Σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια: Kenny McLellan

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Φωνητική επιμέλεια: Γιούλη Καρναχωρίτη

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιούλη Καρναχωρίτη, Αντώνης Μολλάς

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Solaris Spectacle

 

 

Πληροφορίες Παράστασης

Παραστάσεις:   Από Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:  Δευτέρα 19, 26 Φεβρουαρίου, 4, 11, 25 Μαρτίου, 1, 8, 15 Απριλίου 2024 | 21:00

 

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 12€

Φοιτητικό/Άνω των 65: 10 €

Κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ, ΑΜΕΑ: 5€

 

Διάρκεια παράστασης : 60 λεπτά

 

Προπώληση εισιτηρίων: MORE.COM

https://www.more.com/theater/io-ekeini/

Τηλέφωνο κρατήσεων: 213 00 40 496

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
Sivert Hoyem live
στο Floyd live music venue
τηο Σάββατο 27 Απριλίου
"Το Κλύσμα"
από τις 26 Ιανουαρίου
στο Θέατρο Αλκμήνη
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
"Anna & Margot"
από την Τετάρτη 3 Απριλίου
στο θέατρο Βαφείο
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"Δαγκώνει;" από τις 30 Μαρτίου
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο Θέατρο Φούρνος
Γιαγκίνηδες live
στο Σταυρό του Νότου plus
στις 12 & στις 19 Απριλίου
Σπύρος Γραμμένος live
στο Σταυρος του Νότου club
6, 13, 20 και 27 Απριλίου
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
dEUS
live στο Floyd
την Παρασκευή 7 Ιουνίου
0%