Πήγαμε - Είδαμε

ΠΗΓΑΜΕ / ΕΙΔΑΜΕ : “Ο ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ” ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟΝ

today19/02/2024 25

Background
share close

Γράφει η Έφη Κουφοπούλου “Παιχνίδι είναι” ΤΕΤ. 20:00-22:00

Για 2η χρονιά κατηφορίζοντας την πόλη και φτάνοντας στου Ψυρρη συναντά κανείς τον Μισάνθρωπο του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο θέατρο Εμπορικόν.

Τα φώτα της πλατείας χαμηλά υποδέχονται τους θεατές και σιγά σιγά δυνατή μουσική συνοδεύει την είσοδο της Φωτεινής Αθερίδου ( D.J.L) στη σκηνή.

Σε ρόλο αφηγητή μας εξηγεί τη πρόκειται να δούμε να διαδραματίζεται στη σκηνή τα αμέσως επομενα λεπτά. Τοποθετούμαστε στο χθες και στο σήμερα ταυτόχρονα. Αυτό επιτυγχάνεται με τα ελάχιστα σκηνικά αφήνοντας μια ανοιχτή σκηνή για δράση.

Τα υπέροχα κουστούμια της Ηλένιας Δουλαβίρη μας μεταφέρουν αρχικά σε ένα αστικό σαλόνι εποχής και στο 2ο μέρος σε ένα πάρτυ της διπλανής πόρτας.

Ο Αλσεστ ( Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος) μέσα από το μίσος του για το ανθρώπινο είδος θεωρεί πως μπορεί να κρίνει αντικειμενικά και λογικά τα πάντα.

Η υπεροψία του όμως και το γεγονός ότι παρουσιάζεται συνεχώς ως κριτής των πάντων κλονίζεται όταν ερωτεύεται την Σελιμεν (Ευγενία Σαμαρά) Λέει χαρακτηριστικά « Δεν έχω τυφλωθεί καθόλου!

Βέβαια τον έρωτα δεν τον ορίζει η λογική. Δεν είναι όμως η περίπτωση μου γιατί εγώ τα βλεπω όλα, αλλά βλεπω και πιο βαθιά. Βλεπω μέσα της! Και νομίζω ότι μπορώ να την αλλάξω.

Θα την κάνω αυτό που είναι πραγματικά και όχι αυτό που νομίζει ότι είναι!» Και έτσι ξεκινά η ιστορία.

Με επίκεντρο τη γυναικεία φιγούρα όπου όλοι κινούνται γυρω της και ταυτόχρονα όλοι θεωρούν ότι τους ακολουθεί. Μέσα στην παρακμή μιας αστικής κοινωνίας γεμάτης φιλοφρονήσεις οι οποίες ξεστομίζονται συνεχώς απλά και μόνο για την στιγμιαία ευχαρίστηση του αλλου.

Η σύνδεση του κλασικού αυτού έργου με το σήμερα που η εικόνα κυριαρχεί στο έπακρο στην κοινωνία μας το κάνει πιο σύγχρονο από ποτέ! Αρκεί μια μικρή απειροελάχιστη στιγμή για να καταρρεύσει αυτός ο «μυθικά» πλασμένος κόσμος.

Και συμβαίνει. Και έτσι «γυμνός» στέκεις απέναντι στους άλλους και καλείσαι να δώσεις εξηγήσεις.

Εξηγήσεις που δεν έχουν νόημα ιδιαίτερο καθώς και η άλλη πλευρά αν γίνεις παρατηρητής στην ίδια θέση είναι το ίδιο «γυμνη» και αυτή.

Η αλήθεια ως θεμέλιο των σχέσεων είναι το πιο ισχυρό όπλο για την ευημερεια των ανθρώπων.

«Η δική μου λογική μου υπαγορεύει να φυγω μακριά από τον κόσμο, αφού δεν καταφέρνω να συμβιβαστώ με την ηθική του. Ενώ όλοι θέλουν να ζουν σαν λύκοι. Εμένα δεν θα με δουν στην αγέλη τους.» Μολιέρος

Τον Μισάνθρωπο ενσαρκώνει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και τη δαιμονική Σελιμέν η Ευγενία Σαμαρά. Ορόντ, ο αντεραστής του Μισάνθρωπου, ο Στέλιος Ιακωβίδης. Στον ρόλο της Αρσινόης, της αντίζηλης της Σελιμέν, η Αθηνά Μουστάκα. Μνηστήρες της γοητευτικής Σελιμέν, ο Θάνος Μπίρκος και ο Αυγουστίνος Κούμουλος. Ο Κυριάκος Σαλής, και ο  Πολύδωρος Λαπιδάκης  φίλοι του Ζευγαριού. Και τέλος η Φωτεινή Αθερίδου με δικά της σατιρικά κείμενα σε ρόλο σχολιαστή που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σοβαροφάνειας των ηρώων του έργου. 

Για κρατήσεις καλεστε στο 210-3319478 Τεταρτη εως Κυριακη, 17:00 – 20:30 και στα 210-3614216 η 211-4223349  Δευτερα εως Παρασκευη 11:00 – 16:00

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
Sivert Hoyem live
στο Floyd live music venue
τηο Σάββατο 27 Απριλίου
"Το Κλύσμα"
από τις 26 Ιανουαρίου
στο Θέατρο Αλκμήνη
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
"Anna & Margot"
από την Τετάρτη 3 Απριλίου
στο θέατρο Βαφείο
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"Δαγκώνει;" από τις 30 Μαρτίου
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο Θέατρο Φούρνος
Γιαγκίνηδες live
στο Σταυρό του Νότου plus
στις 12 & στις 19 Απριλίου
Σπύρος Γραμμένος live
στο Σταυρος του Νότου club
6, 13, 20 και 27 Απριλίου
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
dEUS
live στο Floyd
την Παρασκευή 7 Ιουνίου
0%