Πήγαμε - Είδαμε

“ΠΕΤΡΟΜΠΕΗΣ ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΩΝ ΦΑΤΡΙΩΝ” ΣΤΟ STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ

today28/10/2023 189

Background
share close

Γράφει o Rafiq Abdeen “Σηκώσαμε μπαϊΡάκι” ΠΑΡ. 22:00 – 00:00

Aπό την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, σε έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων, το καινούργιο έργο του Παντελή Μπουκάλα «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών», συνεχίζεται και για τη φετινή χρονιά, σε σκηνοθεσία  Φώτη Μακρή, Στέλλας Κρούσκα και Κλεοπάτρας Τολόγκου.

Ο Φώτης Μακρής, επί σκηνής με τον μουσικό Νείλο Καραγιάννη στον ταμπουρά και το τραγούδι, μας συνδέουν με το παρελθόν του τόπου μας, τη λαογραφία -που διαμορφώνει, χάρη στη μνήμη και τα εθιμικά στοιχεία έως σήμερα τον πολιτισμό μας και την ιδεολογία μας- και τα ονόματα των πιο κεντρικών οδών που διασταυρώνουμε καθημερινά.

Το στοίχημα, της μεταφοράς ενός προσώπου του Απελευθερωτικού Αγώνα, γνωστού όχι μόνο για τη μεγάλη συμβολή του ίδιου και της μεγάλης οικογένειάς του στα επαναστατικά χρόνια, αλλά και τηςεμπλοκής της στη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια, ορόσημο για την διακυβέρνηση της χώρας, κερδίζεται.

Το έργο γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας του Θεατρικού Οργανισμού Νέος Λόγος στον Παντελή Μπουκάλα, ο οποίος ύστερα από ευρεία ιστoρική αναζήτηση και διασταύρωση πληροφοριών, επιτυγχάνει να καταγράψει πολιτιστικά και ευρύτερα πολιτικά δεδoμένα της εποχής, δίχως να παίρνει θέση και να «εκμεταλλεύεται» την μυθοπλασία προς βέλτιστη αποτύπωση των εξελίξεων που ακολούθησαν κατά την μεταβατική, πλην όμως δύσκλη, περίοδο της σύστασης του ελληνικού κράτους και των προσπαθειών απελευθέωσης των αλύτρωτων εδαφών.

Ο Φώτη Μακρής, σπάζοντας με ξεχωριστό τρόπο τον τέταρτο τοίχο, δεν αφηγείται απλώς ιστορικές παραπομπές, μα ενσαρκώνοντας διαφρετικούς ρόλους, βλέπει από τη σκοπιά του Μαυρομιχάλη και του Μαυρογένη, τον τρόπο που η μοίρα ανάγκασε τον άνθρωπο που ως κυβερνήτης της χώρας καλούσε πρώτος τον Καποδίστρια, από χρόνια, να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη χώρα, μερικά χρόνια προτού ο αδερφός και ο γιός του τελικά δολοφονήσυν τον απεσταλμένο των Ρώσων, να βιώνει την ιστορική καταδίκη των συγγενών του.

Οι εναλλαγές του τρόπου που βιώνεται η πατριαρχική κοινωνία του 19ου αιώνα και οι ξεχωριστές ιστορίες της μεταπολεμικής εξαθλίωσης, η τροποποίηση των συσχετισμών στον κρατικό μηχανισμό – όσο αυταρχικός κι αν γινόταν κατά τα έτη διακυβέρνησης του Καποδίστρια, που προηγήθηκαν των Βαυαρών του Όθωνα-, καθώς και η βαθειά θρησκευτικότητα ως οδηγός των οπλαρχηγών, ιδίως στην κοινωνία του εξεγερμένου Μοριά, δίνουν στο έργο ποικίλα χαρακτηριστικά εναλλακτικής εκμάθησης μέσω της τέχνης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Κάθε Παρασκευή στις 21.00  σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με «ΤΟ ΚΙΒΩΤΙΟ» του Άρη Αλεξάνδρου

 

 Τιμές εισιτηρίων

Κανονικό : 12 ευρώ

Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών, άνω των 65 : 10 ευρώ

Άνεργοι, Α.Μ.Ε.Α. : 8 ευρώ

 

ΥΓ :

Της παράστασης έπεται συζήτηση, ελεύθερη στο κοινό. Ο ιστορικός Βαγγέλης Καραμανωλάκης, το βράδυ της Παρασκευής “φώτισε” από την δική τους σκοπιά όσα παρακολούθησαν οι θεατές. Πρόκειται δε, να συμμετέχουν και στις επόμενες παραστάσεις, ως καλεσμένοι, ιστορικοί και επιστήμονες σχετικοί με το χώρο.

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
"Πόθεν Έσχες"
από το Σάββατο 11 Μαϊου
στο Θέατρο Βεάκη
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Polkar live
στην Τεχνόπολη
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
25 χρόνια Εισβολέας
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
στο Θέατρο Λυκαβηττού
Σπύρος Γραμμένος
live στην Τεχνόπολη
την Τρίτη 2 ιουλίου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
Ο Μάγκας
τγς Πηνελόπης Δέλτα
σε καλοκαιρινή περιοδεία
0%