Βιβλίο

“ΟΛΑ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ” ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ DANIEL BARENBOIM ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΡΥΔΙΚΗ

today08/04/2025 11

Background
share close

Όλα συνδέονται, η δύναμη της μουσικής

Daniel Barenboim

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ευρυδίκη» το βιβλίο του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, «Όλα συνδέονται, η δύναμη της μουσικής» σε μετάφραση Βίλλυς Καραγκούνη.     

 «Η δύναμη της μουσικής έγκειται στην ικανότητά της να απευθύνεται σε όλες τις όψεις του ανθρώπινου όντος – στη ζωώδη, τη συναισθηματική, τη διανοητική και την πνευματική. Η μουσική μάς διδάσκει, εν ολίγοις, ότι όλα συνδέονται.»

Μαέστρος κορυφής, καθηλωτικός πιανίστας, ο υπέρμαχος της ειρήνης στη Μέση Ανατολή; Είναι Εβραίος ή Παλαιστίνιος; Η Ορχήστρα του «Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάνι» που απαρτίζεται από Μουσικούς από το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες, αποκαλύπτει την προσωπικότητά του.

Γι’ αυτό το βιβλίο έγραψαν:

«O Μπάρενμποϊμ καθιερώνεται, για μία ακόμα φορά, ως ο πιο αγνός, άρα και ο πιο αγωνιώδης, υπερασπιστής της απόλυτης και διαρκούς σημασίας της τέχνης.»

Sunday Times

 «Κανένας εν ζωή μουσικός δεν μιλάει με τόση αυθεντία για τα μείζονα ζητήματα των καιρών μας.»

Evening Standard

«Λίγοι συγγραφείς έχουν συνοψίσει τόσο λακωνικά και εύστροφα τα θεμελιώδη στοιχεία της κλασικής μουσικής.»

Financial Times

«Η έκφρασή του είναι απλή αλλά όχι απλουστευτική, ενώ οι σκόπιμα αργοί ρυθμοί του λόγου του σχεδόν επιβάλλουν στον αναγνώστη να σταματά, να σκέφτεται και, τελικά, να αφουγκράζεται.»

Economist

«Μία σπάνια ευκαιρία να μάθει κανείς πώς σκέφτεται ένας σπουδαίος μουσικός.»

The Guardian

Τα περιεχόμενα του βιβλίου:

 

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Η δύναμη της Μουσικής

Πρελούδιο

Ήχος και Σκέψη

Αφουγκρασμός και Ακοή

Ελευθερία Σκέψης και Ερμηνείας

Η Ορχήστρα

Ιστορία Δύο Παλαιστινίων

Φινάλε

 

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Παραλλαγές

Έχω Ένα Όνειρο

Σε σχέση με τον Σούμαν

Σε ανάμνηση του Έντουαρντ Σαΐντ

Ανατράφηκα με Μπαχ

Σε σχέση με τον Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ

Σε σχέση με τον Πιερ Μπουλέζ

Σε σχέση με την Ορχήστρα Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάνι

Σε σχέση με τον Μότσαρτ

Εξήντα χρόνια Ισραήλ

Σημειώσεις

Ευρετήριο

Ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1942, και το 1952 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Ισραήλ. Έκανε το ντεμπούτο του ως πιανίστας σε ηλικία επτά ετών και έκτοτε έχει διευθύνει και παίξει με όλες τις μεγάλες ορχήστρες στον κόσμο. Υπήρξε Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Σικάγου από το 1991 έως το 2006 και Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου από το 1992 έως το 2023, εμφανίζεται συχνά με τη Φιλαρμονική ορχήστρα του Βερολίνου και τη Φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης, και το 2006 ανακηρύχθηκε «Maestro Scaligero» στη La Scala του Μιλάνου. Έχει λάβει τιμές ανά τον κόσμο για το ειρηνευτικό του έργο στη Μέση Ανατολή. Το 1999, μαζί με τον Παλαιστίνιο ακαδημαϊκό και διανοούμενο Έντουαρντ Σαΐντ, ίδρυσε την Ορχήστρα Δυτικό-Ανατολικό Ντιβάνι (West-Eastern Divan Orchestra) η οποία συγκεντρώνει νεαρούς μουσικούς από το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες, αποσκοπώντας στη διευκόλυνση του διαλόγου ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες της Μέσης Ανατολής. Το 2007 ανακηρύχθηκε αγγελιαφόρος ειρήνης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τιμήθηκε επίσης με το χρυσό μετάλλιο της Βασιλικής Φιλαρμονικής Εταιρείας, μια από τις σημαντικότερες διακρίσεις στην κλασική μουσική. Υπήρξε ο πρώτος μουσικός ερμηνευτής που επελέγη για την παράδοση των Διαλέξεων Ριθ (Reith Lectures) του BBC το 2006, και παρέδωσε μια εξαμερή σειρά διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπό την καθηγεσία του Τσαρλς Έλιοτ Νόρτον (Charles Eliot Norton). Είναι συγγραφέας τριών άλλων βιβλίων: Μια Ζωή στη Μουσική (A Life in Music), Παραλληλίες και Παραδοξότητες (Parallels and Paradoxes) μαζί με τον Έντουαρντ Σαΐντ, και Διάλογοι Πάνω στη Μουσική και το Θέατρο. Τριστάνος και Ιζόλδη (Dialoghi su Musica e Theatro. Tristano e Isotta) μαζί με τον Πατρίς Σερώ που εκδόθηκε στην Ιταλία το 2008. Μένει στο Βερολίνο και έχει την αργεντινή, την εβραϊκή, την ισπανική και την παλαιστινιακή υπηκοότητα.

Στη σειρά Τετράδια Αισθητικής κυκλοφορούν:

– Αθηνά Δ. Μιράσγεζη, Η Αισθητική μετά τον Nietzsche

– Luc Ferry, Homo Aestheticus, Η επινόηση της καλαισθησίας στη δημοκρατική εποχή

Μετάφραση:

Βίλλυ Καραγκούνη

ISBN: 978-960-87033-6-0

εκδόσεις   ΙΕΥΡΥΔΙΚΗ Η

σειρά: τετράδια Αισθητικής

ISBN: 978-618-87001-5-4

τιμή: 13 ευρώ + ΦΠΑ

σχήμα: 14Χ21

σελίδες:  280

www.eurydicebooks.gr                                                                              info@eurydicebooks.com         

 εκδόσεις   ΙΕΥΡΥΔΙΚΗ

τηλ.: 210 5226652 

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Κατερίνα Παπουτσάκη
στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα
21/2 & 14, 21 και 28/3
Μαρία Κουτσουρλή live
στο Σταυρό του Νότου club
την Τρίτη 8 Απριλίου
"Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα" από την 1η
Μαρτίου στο Θέατρο Διάχρονο
Βασιλική Μιχαλοπούλου
στο club του ΣτΝ
το Σάββατο 26 Απριλίου
"Φωτιά και νερό"
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο Θέατρο Άβατον
Agenda
κάθε Τετάρτη & Πέμπτη
στο Θέατρο Altera Pars
The Last Drive live
στο Gagarin 205
14 & 15 Μαρτίου 2025
The Murder Capital
στο Gagarin 205
στις 30 Μαϊου 2025
Ορφέας Περίδης
στη Μουσική Σκηνή Σφίγγα
1, 8, 15, 22/2 & 1/3
"Μικρές κυρίες"
από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου
στο Θέατρο Alhambra
"Mein Komplex"
από τις 10 Ιανουαρίου
στο Από Μηχανής θέατρο
Planet of Zeus live
το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου
στο Floyd live music venue