Πολιτιστικά

“ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ” ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ 3 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ

today24/02/2025 38

Background
share close

Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή

 «Οι Τρελοί της Βαλένθια»

του Λόπε ντε Βέγκα

Σκηνοθεσία Μιχάλης Καλαμπόκης

Τρεις τελευταίες παραστάσεις

μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου

Μετά από 4 χρόνια παραστάσεων και

παρουσίασης της παράστασης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας

Στο Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή ολοκληρώνονται με επιτυχία την Παρασκευή 7 Μαρτίου, οι παραστάσεις της Αναγεννησιακής κωμωδίας του Λόπε ντε Βέγκα «Οι Τρελοί της Βαλένθια», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Καλαμπόκη, μετά από 4 χρόνια παραστάσεων και παρουσίασης της παράστασης σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Η ξεκαρδιστική κωμωδία που έρχεται από τον Χρυσό Αιώνα της Ισπανικής Αναγέννησης αλλά απηχεί στο παρόν αγαπήθηκε από το κοινό τόσο για το ανατρεπτικό της χιούμορ όσο και για την ιδιαιτερότητα του φινάλε της παράστασης καθώς παρουσιάζονται στους θεατές τρεις διαφορετικές εκδοχές…

 Οι «Τρελοί της Βαλένθια», γραμμένοι στην Ισπανία από το Λόπε ντε Βέγκα την εποχή που μεσουρανούσε ο Σαίξπηρ στην Αγγλία, αποτελούν έργο κλασικό, ποιητικό, μια δροσερή, ιπποτική κωμωδία και ταυτόχρονα τόσο σύγχρονη μιας και καταπιάνεται με τη διαχρονική τρέλα του Έρωτα που δεν αγγίζει εποχές.

 Όλες οι εκδηλώσεις του Έρωτα, κεραυνοβόλο χτύπημα, πάθος, πόθος, κτητικότητα, υποψίες, ζήλια, κρεβατομουρμούρα, αλλά και καθημερινές έντονες καταστάσεις που μας κάνουν να μοιάζουμε με τρελούς, κάνουν τους πιο λογικούς ήρωες να μοιάζουν πιο τρελοί από τους τρελούς. Άλλωστε ποιος δεν είναι ή δεν έχει υπάρξει τρελός από Έρωτα!

Μια παράσταση με καταβολές από την Αναγέννηση, γεμάτη από  μουσική και κοστούμια εποχής, υπογραμμισμένη με έντονο χιούμορ και ροκ διάθεση. Έρχεται στο σήμερα με έναν φρέσκο θίασο,  την ανατρεπτική ανάγνωση του σκηνοθέτη Μιχάλη Καλαμπόκη  και τα  τρία διαφορετικά “φινάλε”, που γοητεύουν το κοινό.

Υπόθεση:

Μέσα στο διάσημο τρελοκομείο της Βαλένθια συναντιούνται και ερωτεύονται ο Φλοριάνο (Μιχάλης Καλαμπόκης), που προσποιείται τον τρελό για να γλιτώσει την σύλληψη για την δολοφονία του πρίγκιπα Ρεϊνέρο και η όμορφη Εριφίλα (Αλεξάνδρα Βουτζουράκη), που αφού τη λήστεψε και την εγκατέλειψε γυμνή ο υπηρέτης της, την περάσανε για τρελή και την μαζέψανε! Οι δυο τους παριστάνουν τον Άμλετ και την Οφηλία και έτσι τους πιστεύουν. Τα εμπόδια στην σχέση τους πολλά: ο ψευτοδιανοούμενος, πιο τρελός απ’ τους τρελούς διευθυντής του τρελοκομείου Πιζάνο (Θωμάς Πανδής) με τους δύο θεόχαζους υπηρέτες του, Τόμας (Θάνος Σκόπας) και Μάρτιν (Λευτέρης Αρβανιτόπουλος), που πιστεύουν ότι είναι ο Δον Κιχώτης και ο Θερβάντες, ο τρελός με τα καθήκοντά του αστυνομικός Λιμπέρτο (Λάμπρος Καλογιάννης), ο έμπιστος φίλος του Φλοριάνο, Βαλέριο (Σωτήρης Καρκαλέμης), ερωτευμένος έως φρενοβλάβειας κι αυτός με την Εριφίλα, η ανιψιά του Πιζάνο, Φαίδρα (Νάνσυ Ρηγοπούλου) με την υπηρέτριά της Λαϊντα (Χριστίνα Πάγκαλη) ερωτευμένες με τον Φλοριάνο, που κάνουν τις τρελές για να μείνουν κοντά του…και τελικά… “το χάνουν” και κυρίως το μεγάλο εμπόδιο μεταξύ Φλοριάνο και Εριφίλα, που πιστεύει ο ένας για τον άλλο ότι είναι πραγματικά τρελοί. Ένα μυστηριώδες πρόσωπο από το παρελθόν (Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας) και ο υπηρέτης (Αλέξανδρος Σάβγκα) όμως, θα βάλουν τα πράγματα στην θέση τους και θα ενώσουν τους δύο ερωτευμένους… ή μήπως όχι. Θα εξαρτηθεί από το φινάλε που θα ευχαριστήσει τελικά το κοινό ως καλύτερο. Ο Λόπε ντε Βέγκα με το έργο του ικανοποίησε τόσο τις απαιτήσεις της άρχουσας τάξης, όσο και του πιο λαϊκού κοινού μιας και ένωσε το ρυθμό με την ποίηση, την ιπποτική καθημερινότητα με τις περιπέτειες των υπηρετών.

  Οι «Τρελοί της Βαλένθια» πρωτοπαρουσιαστήκαν πριν 10 χρόνια με τεράστια επιτυχία από τον επαγγελματικό θίασο της «Αθηναϊκής Σκηνής» και η παράσταση κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ καθώς και περιόδευσε σε πόλεις της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο που σκηνοθέτησε ο Μιχάλης Καλαμπόκης και που αγαπήθηκε από θεατές και κριτικούς, είχε παρουσιαστεί στο παρελθόν στο ελληνικό κοινό ελάχιστες φορές.

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Mιχάλης Καλαμπόκης

Μετάφραση, Διασκευή: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη

Μουσική: Χρήστος Γαλίτης

Κίνηση, Χορογραφίες: Μιχάλης Καλαμπόκης

Σκηνικά: F&F

Κοστούμια: Κοραής Δαμάτης, Άννα Μαχαιριανάκη

Μακιγιάζ: Μαρίνα Μηλιάρη

Βοηθός μακιγιάζ: Μαριλένα Σούκερα

Κομμώσεις: Κατίνα Μπιλιούρη

Σχεδιασμός Φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης

Φωτογραφίες αφίσας: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

Φωτογράφηση, βίντεο – τρέιλερ, βιντεοσκόπηση: Πέτρος Πουλόπουλος

Ηχογράφηση, ηχητικό τρέιλερ: Βασίλης Σκαλτσής

Σπαθογραφίες: Θάνος Σκόπας

Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης

 

Διανομή:

Φλοριάνο: Mιχάλης Καλαμπόκης                                                                              

Εριφίλα: Αλεξάνδρα Βουτζουράκη                                                                           

Πιζάνο: Θωμάς Πανδής                                               

Λαϊντα: Χριστίνα Πάγκαλη                                                                 

Βαλέριο: Σωτήρης Καρκαλέμης                                                              

Φαίδρα: Νάνσυ Ρηγοπούλου                                                               

Τόμας: Θάνος Σκόπας                                              

Λιμπέρτο: Λάμπρος Καλογιάννης

Ρεϊνέρο: Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας                                                           

Μάρτιν: Λευτέρης Αρβανιτόπουλος

Λεονάτο: Αλέξανδρος Σάβγκα                                             

Πληροφορίες παράστασης:

Κάθε Παρασκευή στις 21.15 μέχρι την Παρασκευή 7 Μαρτίου

Θέατρο Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13, Αθήνα, έξω από το Μετρό Ακρόπολης

www.athstage.gr

Tηλέφωνο κρατήσεων: 6948364859 (10.00 – 22.00)

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

"Πουτάνα ζωή"
για 4 μόνο παραστάσεις
στο Kukaracha theaterspace
Η Παναγία των Παρισίων
στο Ίδρ.Μείζονος Ελληνισμού
από τις 24 Οκτωβρίου
Ο άνθρωπος των θαυμάτων
στο Θέατρο Αλκμήνη
από την Κυριακή 4 Οκτωβρίου
Το φτερωτό άλογο
από την Κυριακή 18 Οκτωβρίου
στο Θέατρο Βεάκη
"Να ξέρετε πως αυτό που
ακούτε είναι σφύριγμα τρένου"
στο Θέατρο Olvio
"Πηνελόπη"
έρχεται κάθε Κυριακή
στο Από Μηχανής Θέατρο
"Οι βρικόλακες"
από τις 25 Σεπτεμβρίου
στο Θέατρο RADAR
Harley Davidson bike show
9, 10 & 11 Οκτωβρίου
στο Θέατρο Πέτρας
Βασιλική Μιχαλοπούλου live
στο club του ΣτΝ
την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου
Beth Hart live
Δημοτικό θέατρο Λυκαβηττού
την Τετάρτη 1η Ιουλίου
In motion
κάθε Κυριακή στις 11 το πρωϊ
στο Θέατρο Εν Αθήναις
"Το κιβώτιο"
για 11η χρονιά
στο studio Μαυρομιχάλη