Επικαιρότητα

ΜΑΛΤΑ : 6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ DAPHNE CARUANA GALIZIA ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ

today23/10/2023 41

Background
share close

Το Κοινοβούλιο εξέτασε την κατάσταση στη Μάλτα και απέτισε φόρο τιμής στο έργο της Caruana Galizia για την αποκάλυψη της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

  • Περιορισμένη πρόοδος στην προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης και ατιμωρησία για υψηλόβαθμους υπόπτους
  • Ανάγκη αντιμετώπισης της «νοοτροπίας ατιμωρησίας» και για προστασία της ανεξαρτησίας και της πολυφωνίας των ΜΜΕ
  • Το Κοινοβούλιο καταγγέλλει την «θεσμική αποτυχία των αρχών επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης»

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 437 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 66 αποχές, το Κοινοβούλιο επισημαίνει την περιορισμένη πρόοδο στην δικαστική διαδικασία σχετικά με τη δολοφονία της Caruana Galizia, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν μόνο τρεις καταδικαστικές αποφάσεις χαμηλού επιπέδου και ότι ο κύριος υπεύθυνος για τη δολοφονία δεν έχει καταδικαστεί. Οι έρευνες για τα βασικά κίνητρα και οι αντίστοιχες δικαστικές διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, με την πλήρη συμμετοχή της Europol, σύμφωνα με το κείμενο.

Οι ευρωβουλευτές είναι εξοργισμένοι από τη δήλωση του πρωθυπουργού της Μάλτας νωρίτερα αυτό το μήνα που υποβάθμισε τη θεσμοθετημένη διαφθορά και αναφέρουν ότι οι δηλώσεις αυτές ενισχύουν την κουλτούρα της ατιμωρησίας. Ζητούν διεξοδικές, ταχείες και ανεξάρτητες έρευνες και διώξεις όλων των δημοσίων αξιωματούχων που φέρονται να εμπλέκονται σε διαφθορά, εκβιασμό και αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος – συμπεριλαμβανομένου του συστήματος αγοράς ψήφων και το σκάνδαλο με τις άδειες οδήγησης.

Το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για τη συνεχιζόμενη έλλειψη προόδου στη δίωξη των εγκλημάτων που διερεύνησε η Daphne Caruana Galizia, στα οποία εμπλέκονταν ύποπτοι από τα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια. Καταγγέλλει επίσης τη «θεσμική αποτυχία των αρχών επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης», συμπεριλαμβανομένης της αργής προόδου στις διαδικασίες κατά αξιωματούχων της Pilatus Bank και τις προσπάθειες των αρχών να τις αναστείλουν.

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν επίσης:

  • την ατιμωρησία του πρώην πρωθυπουργού, του προσωπάρχη του και του πρώην υπουργού Τουρισμού, και επίσης πρώην υπουργού Ενέργειας
  • τη δράση της αστυνομίας κατά των ακτιβιστών
  • την αρνητική ρητορική της κυβέρνησης που στοχοποιεί δημοσιογράφους και τα εμπόδια στην ελευθερία και την πολυφωνία των ΜΜΕ
  • το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι, καθώς και τα μέλη της οικογένειας της Daphne Caruana Galizia, εξακολουθούν να αποτελούν στόχο «SLAPPs»
  • την περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις που ψηφίστηκε
  • το προγράμματα «χρυσών διαβατηρίων».

Δολοφονίες δημοσιογράφων σε άλλες χώρες

Εκτός από τη Μάλτα, το Κοινοβούλιο αποτίει επιπλέον φόρο τιμής σε όλους τους δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Καταδικάζει κάθε απόπειρα ποινικοποίησης και τις επιθέσεις εναντίον της δουλειάς των δημοσιογράφων και θυμίζει τις δολοφονίες του Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová στη Σλοβακία, της Viktoria Marinova στη Βουλγαρία, του Γιώργου Καραϊβάζ στην Ελλάδα και του Peter R. de Vries στην Ολλανδία. Εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση για την απουσία ουσιαστικής έρευνας σχετικά με τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ η πρόσφατη σύλληψη δύο υπόπτων φαίνεται μάλλον να σχετίζεται με την προεκλογική εκστρατεία και καλεί τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πλήρη απονομή δικαιοσύνης.

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
"Πόθεν Έσχες"
από το Σάββατο 11 Μαϊου
στο Θέατρο Βεάκη
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
"Anna & Margot"
από την Τετάρτη 3 Απριλίου
στο θέατρο Βαφείο
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"25 χρόνια ΟΝΑΡ"
την Παρασκευή 17 Μαϊου
στο Κύτταρο live
Piano City Athens 2024
100 κονσέρτα πιάνου
16, 17, 18, 19 & 20 Μαϊου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
dEUS
live στο Floyd
την Παρασκευή 7 Ιουνίου
0%