Επικαιρότητα

ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

today23/10/2023 4

Background
share close
  • Επιτακτική ανάγκη για πολιτική σταθερότητα στη χώρα
  • Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η στήριξη των πολιτών για την ένταξη στην ΕΕ
  • Ανησυχία για κακόβουλες εξωτερικές παρεμβάσεις

Οι υψηλές πολιτικές εντάσεις και η πόλωση έχουν προκαλέσει καθυστέρηση στη διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ, αναφέρει το Κοινοβούλιο στην έκθεσή του που ψηφίστηκε την Τετάρτη.

Αν και επαινούν τη μακροχρόνια δέσμευση του Μαυροβουνίου για την ένταξή του στην ΕΕ, η οποία εξακολουθεί να στηρίζεται από ευρεία πλειονότητα των πολιτών, οι ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι η αποτυχία οικοδόμησης συναίνεσης σε θέματα εθνικού ενδιαφέροντος και η έλλειψη διακομματικού διαλόγου καθυστέρησαν την πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, βυθίζοντας το Μαυροβούνιο σε βαθιές πολιτικές και θεσμικές κρίσεις.

Η έκθεση, που εγκρίθηκε με 529 ψήφους υπέρ, 51 κατά και 3 αποχές, τονίζει την επείγουσα ανάγκη για πολιτική σταθερότητα και ουσιαστική πρόοδο σε βασικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις εκλογικές και δικαστικές μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν τη βελτίωση στην πρόληψη της διαφθοράς, χαιρετίζουν τις θετικές προσπάθειες που καταβάλλονται στον τομέα του παράνομου εμπορίου, ιδίως όσον αφορά το λαθρεμπόριο τσιγάρων, και παροτρύνουν το Μαυροβούνιο να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προστασία των θυμάτων του.

Εκστρατείες παραπληροφόρησης και οικονομική εξάρτηση

Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη πλήρη ευθυγράμμιση του Μαυροβουνίου με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων όλων των κυρώσεων που εγκρίθηκαν μετά τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η έκθεση αναφέρεται συγκεκριμένα στη στρατηγική συμμαχία του Μαυροβουνίου με την ΕΕ και καταδικάζει κάθε προσπάθεια των αρχών της χώρας να αμφισβητήσουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν σοβαρά για τις κακόβουλες εξωτερικές παρεμβάσεις, τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης, τις υβριδικές απειλές και τις εκστρατείες παραπληροφόρησης από ξένους παράγοντες στο Μαυροβούνιο, ιδίως εκείνους που προέρχονται από τη Ρωσία, την Κίνα και τη Σερβία.

Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο χρέος του Μαυροβουνίου προς την Κίνα, το Κοινοβούλιο καλεί τις αρχές να μειώσουν την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα και να συνεχίσει το Μαυροβούνιο να χρησιμοποιεί το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Πρωτοβουλία «Global Gateway» της ΕΕ με σκοπό την εξεύρεση πιο οικολογικών και διαφανών εναλλακτικών λύσεων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τη βαθιά πολιτική πόλωση στο τοπίο των μέσων ενημέρωσης του Μαυροβουνίου και την έλλειψη ανεξαρτησίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Παροτρύνουν επίσης το Μαυροβούνιο να διεξαγάγει την απογραφή του πληθυσμού και των νοικοκυριών που έχει ήδη καθυστερήσει, χωρίς καμία πολιτική παρέμβαση και αμέσως μόλις ξεπεραστεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, έτσι ώστε αυτό το σημαντικό ζήτημα να μην χρησιμοποιηθεί ως μία ακόμη παράμετρος για την ενίσχυση της πόλωσης της κοινωνίας.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής της έκθεσης Tonino Picula (Σοσιαλιστές, Κροατία) δήλωσε: «Αυτή η έκθεση, η τελευταία για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, αναδεικνύει τη μεγάλη εσωτερική πολιτική αναταραχή στο Μαυροβούνιο και ένα ακόμη έτος στασιμότητας στην πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα προωθήσει την πρόοδο στην πορεία της ΕΕ και θα στηρίζει σαφώς και κατηγορηματικά τις ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες, σύμφωνα με τις προσδοκίες της σημαντικής πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.»

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
"Πόθεν Έσχες"
από το Σάββατο 11 Μαϊου
στο Θέατρο Βεάκη
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"25 χρόνια ΟΝΑΡ"
την Παρασκευή 17 Μαϊου
στο Κύτταρο live
Piano City Athens 2024
100 κονσέρτα πιάνου
16, 17, 18, 19 & 20 Μαϊου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
dEUS
live στο Floyd
την Παρασκευή 7 Ιουνίου
0%