Πήγαμε - Είδαμε

“ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ Ο ΣΑΛΟΣ ΑΓΙΟΣ : Η ΤΡΕΛΑ, Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ”…ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΡΕΚΟ

today13/10/2025 69

Background
share close

γράφει o Βαγγέλης Γκρέκο “Γυρίζοντας την πόλη” ΚΥΡ. 20:00-22:00

Στη σκηνή του Θεάτρου Καλλιρρόης, για τέταρτη χρονιά, ζωντανεύει ένας από τους πιο βασανισμένους και φωτισμένους δημιουργούς του ελληνικού πνεύματος. Ο «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, δεν είναι απλώς μια θεατρική παράσταση· είναι μια βαθιά κατάδυση στην ψυχή ενός ανθρώπου που έζησε στο μεταίχμιο μεταξύ τρέλας και θείας έμπνευσης.

Ένας μονόλογος που δεν αφηγείται απλώς τη ζωή του σπουδαίου Τηνιακού γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, την ξεγυμνώνει, τη φωτίζει και την προσφέρει στο κοινό σαν μια βαθιά εξομολόγηση ψυχής.

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο «σαλός άγιος» της νεοελληνικής γλυπτικής, υπήρξε μια ιδιοφυΐα που πλήρωσε ακριβά το χάρισμά της. Από την παιδική του ηλικία στην Τήνο, ανάμεσα στα μάρμαρα και τις αυστηρές επιταγές μιας αυταρχικής μητέρας, μέχρι την αναγνώριση και την τελική απομόνωση στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, η ζωή του κινήθηκε ανάμεσα σε δύο κόσμους: τον κόσμο της δημιουργίας και τον κόσμο του πόνου. Το έργο του Ανδρεόπουλου, γεμάτο λυρισμό και ψυχολογικό βάθος, σκιαγραφεί τον Χαλεπά όχι ως μύθο, αλλά ως πληγή ανοιχτή.

Το κείμενο του Άγγελου Ανδρεόπουλου ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στο ποίημα και το ψυχογράφημα. Με λόγο μεστό, λυρικό αλλά και ωμό, αναδεικνύει τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη μεγαλοφυΐα και την καταστροφή.

Η σχεδόν οριακή ερμηνεία

Ο Γιώργης Κοντοπόδης παραδίδει μια ερμηνεία που διαπερνά το μάρμαρο και τη σιωπή. Δεν «παίζει» τον Χαλεπά· γίνεται ο Χαλεπάς. Η κίνηση του σώματός του, το τρέμουλο, οι διστακτικές αναπνοές, οι εκρήξεις λόγου και παραληρήματος, δημιουργούν μια απόλυτα βιωματική εμπειρία. Με τη φωνή του να σπάει και να γλυκαίνει μέσα σε δευτερόλεπτα, μας μεταφέρει στο σκοτάδι ενός ανθρώπου που πάλεψε να κρατήσει την ψυχή του ζωντανή, ενώ όλοι γύρω του την καταδίκαζαν ως άρρωστη. Είναι μια ερμηνεία οριακή, σχεδόν εξομολογητική — εκεί όπου ο ηθοποιός ακουμπά τα όρια του ίδιου του εαυτού του.

Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου είναι λιτή, σχεδόν ασκητική. Το φως και η σκιά λειτουργούν σαν δύο δυνάμεις που παλεύουν διαρκώς — η λογική και η παραφροσύνη, η δημιουργία και η καταστροφή. Το σκηνικό του Μιχάλη Παπαδόπουλου, ένα δωμάτιο-κελί σε αποχρώσεις του λευκού και του μαύρου, αποπνέει ασφυξία, αλλά και μια παράδοξη αγνότητα. Εκεί, ανάμεσα σε ένα καρεκλάκι ο Χαλεπάς ξαναζεί τα παιδικά του τραύματα, τον ανεκπλήρωτο έρωτά του, την κακοποίηση, τη δημιουργική του εμμονή.

Παράλληλα, τα ηχοτοπία του ίδιου του Άγγελου Ανδρεόπουλου, μέσα από την καθοδήγηση του σκηνοθέτη λειτουργούν ως γέφυρες στην εξέλιξη του έργου, ακολουθούν τις ψυχικές διακυμάνσεις του ήρωα. Εκφράζουν μια δεύτερη φωνή του Χαλεπά και για αυτό είναι άλλοτε μελωδικά και άλλοτε αγωνιώδη.

Η παράσταση, μέσα από την ιστορία του γλύπτη, θέτει το διαχρονικό ερώτημα: πού τελειώνει η ιδιοφυΐα και πού αρχίζει η τρέλα; Και πόσοι άνθρωποι χάθηκαν, επειδή η κοινωνία δεν μπόρεσε να κατανοήσει τη διαφορετικότητά τους; Το έργο γίνεται καθρέφτης μιας εποχής —και ίσως κάθε εποχής— που φοβάται ό,τι δεν χωρά στα μέτρα της.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, το αμάρτημα των μητέρων που η αγάπη τους γίνεται καταπίεση, αυταρχισμός, με τον ήρωα να καταστρέφεται εξαιτίας της.

Στο τέλος, ο θεατής δεν φεύγει απλώς συγκινημένος· προβληματίζεται.. Γιατί ο Χαλεπάς δεν είναι μόνο μια ιστορική μορφή. Είναι η μνήμη όλων όσων πάλεψαν να μείνουν πιστοί στο όνειρό τους, ακόμα κι αν χρειάστηκε να περάσουν μέσα από την τρέλα για να το καταφέρουν.

Η παράσταση «Κοιμώμενος Χαλεπάς, ο Σαλός Άγιος» παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 18:15, στο Θέατρο Καλλιρρόης.

Μια θεατρική εμπειρία που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, γιατί μιλά για το πιο ανθρώπινο από όλα: την ανάγκη να είσαι ο εαυτός σου, όποιο κι αν είναι το τίμημα.

Η ταυτότητα της παράστασης

 

ΚΟΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, Ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ

Δράμα

του Άγγελου Ανδρεόπουλου

Σκηνοθεσία – φωτισμοί : Αλέξανδρος Λιακόπουλος

Σκηνικό – εικαστική επιμέλεια : Μιχάλης Παπαδόπουλος

Φωτογραφίες : Πάρης Διονυσόπουλος

Μουσική σύνθεση : Άγγελος Ανδρεόπουλος

Δημιουργία Τρέηλερ : Θάνος Αγγέλης / Picon Photography

 

Στο ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης

 

Πρεμιέρα: ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 18:15

Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Κάθε Κυριακή στις 18:15, από τη Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2025  έως τη Κυριακή 25 Ιανουαρίου.

Διάρκεια παράστασης : 75 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )

Τιμές εισιτηρίων : 15 ευρώ, 12 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων, Α.Μ.Ε.Α)

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/theatro-kallirrois-koimomenos-xalepas-o-salos-agios/

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Family secrets
κάθε Παρασκευή & Σάββατο
στο Θέατρο Αλκμήνη
Νίνα Μαζάνη live
την Δευτέρα 3 Νοεμβρίου
στο Σταυρός του Νότου club
Να ξέρετε πως αυτό που
ακούτε είναι σφύριγμα τρένου
κάθε Τετάρτη στο θέατρο Olvio
Van Gohh
The Immersive experience
από την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου
"Nevermind"
κάθε Δευτέρα & Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Η ομολογία της 4ης Ιανουαρίου
κάθε Δευτέρα & Τρίτη
στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια
Νεκρή φύση σε χαντάκι
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο studio Μαυρομιχάλη
"Prison...κέϊκ"
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο Θέατρο Αλκμήνη
Βασιλική Μιχαλοπούλου
@Σταυρός του Νότου club
την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου
Raw District 2025
την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου
στο Arch Club Live Stage
Γιώργος Παπαγεωργίου Polkar
live στο Κύτταρο
την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου
Πυρεξία
3 οράματα για τη Μέση Ανατολή
στο θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ