Επικαιρότητα

FRONTEX : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΗ, ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

today31/10/2023 6

Background
share close

Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών τονίζει ότι ένας εύρυθμος Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής μπορεί να βοηθήσει τα κράτη μέλη να διαχειρίζονται τα σύνορα της ΕΕ.

  • Μείωση των επιχειρήσεων όπου υπάρχουν καταγγελίες περί μη σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών ζητούν οι ευρωβουλευτές
  • Ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία
  • Πέρα από τις ήδη πραγματοποιηθείσες αλλαγές στη διοίκηση του οργανισμού, να γίνουν περισσότερα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του σεβασμού των ευρωπαϊκών αρχών

Η επιτροπή του Κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη σχέδιο ψηφίσματος με 45 ψήφους υπέρ, 7 κατά και καμία αποχή, ολοκληρώνοντας τη διερευνητική έρευνα της ομάδας εργασίας για τον έλεγχο του Frontex.

 Έρευνα και διάσωση

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι ο Frontex θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επενδύοντας σε κατάλληλα μέσα και εξοπλισμό για τέτοιες επιχειρήσεις. Όσον αφορά το ναυάγιο της Πύλου στις 14 Ιουνίου 2023, οι ευρωβουλευτές προσδοκούν την πλήρη συνεργασία του Frontex στο πλαίσιο της έρευνας.

Συνεχιζόμενες ανησυχίες για Ελλάδα, Λιθουανία και Ουγγαρία

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τους σοβαρούς και επίμονους ισχυρισμούς που διατυπώνονται κατά των ελληνικών αρχών, σε σχέση με επαναπροωθήσεις και άσκηση βίας κατά μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Ο Frontex θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του σε απλή παρακολούθηση και επιτόπου παρουσία σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, λένε οι ευρωβουλευτές, εκφράζοντας τη λύπη τους που αυτό δεν έχει γίνει στην περίπτωση της Ελλάδας μέχρι στιγμής. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για τη μείωση των δραστηριοτήτων του Frontex στη Λιθουανία μετά την απόφαση του Δικαστηρίου (C-72/22) και συνιστούν μια πιο προορατική προσέγγιση για την προστασία των αρχών και των αξιών της ΕΕ. Όσον αφορά τη συνεργασία με τις ουγγρικές αρχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν άμεση αναστολή της στήριξης για επιχειρήσεις επιστροφής από την Ουγγαρία.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές επαινούν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός βοηθώντας τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα στην ΕΕ μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, την ανάπτυξη περίπου 500 αξιωματικών κατά μήκος των ανατολικών συνόρων από τη Φινλανδία έως τη Ρουμανία, καθώς και την αποστολή περισσότερων από 50 αξιωματικών στη Μολδαβία.

Διοίκηση του Οργανισμού

Οι ευρωβουλευτές αναμένουν αλλαγή στην νοοτροπία του Frontex όσον αφορά τον σεβασμό των αρχών και των αξιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στις εσωτερικές διαδικασίες και της λογοδοσίας έναντι του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή 36 από τις 42 συστάσεις της ομάδας ελέγχου του Frontex και προτείνουν συγκεκριμένες περαιτέρω δράσεις.

Επόμενα βήματα

Το σχέδιο ψηφίσματος θα υποβληθεί για συζήτηση και ψηφοφορία σε μελλοντική σύνοδο της ολομέλειας του Κοινοβουλίου.

Σχετικές πληροφορίες

Το ψήφισμα συντάχθηκε σε συνέχεια της διερευνητικής διαδικασίας που διεξήγαγε η ομάδα εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για τον έλεγχο του Frontex, υπό την προεδρία της Lena Düpont (ΕΛΚ, Γερμναία) και η οποία συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Η τελική έκθεση της ομάδας εργασίας, υπό την καθοδήγηση της Tineke STRIK (Πράσινοι, Ολλανδία), υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2021. Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επισκέφθηκε την έδρα του Frontex στη Βαρσοβία τον Ιούνιο του 2023.

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
11o Μουσικό Φεστιβάλ
Δάσους Αρβανίτσας
12 με 14 Ιουλίου
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Polkar live
στην Τεχνόπολη
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
25 χρόνια Εισβολέας
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
στο Θέατρο Λυκαβηττού
Electric Litany
στην ταράτσα του Selina
την Δευτέρα 29 ιουλίου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
Ο Μάγκας
τγς Πηνελόπης Δέλτα
σε καλοκαιρινή περιοδεία
0%