Πολιτιστικά

ΑΝΩΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ “ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ” ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ/ΟΙ

today02/09/2024 17

Background
share close

Ανώτερη Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή Σκηνή»:          

        Τί χρειάζεται να γνωρίζουν οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι.

Η ανακοίνωση για τις εισαγωγικές και μεταγραφικές εξετάσεις του νέου έτους.

Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι υποψήφιες και υποψήφιοι που επιθυμούν να εισαχθούν στην Αθηναϊκή Σκηνή (για το Α΄έτος ή για μεταγραφή στα Β΄και Γ΄ έτη που προέρχονται από άλλες σχολές), οφείλουν να καταθέσουν στη γραμματεία της σχολής, είτε διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας της Αθηναϊκής Σκηνής τα ακόλουθα:

  1. Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας
    2. Φωτοαντίγραφο Απολυτηρίου Λυκείου
    3. Συμπλήρωση ειδικού εντύπου βιογραφικού
    4. Συμπλήρωση αίτησης εξέτασης
    5. Δύο έγχρωμες φωτογραφίες σχήματος ταυτότητας.
  • Όσες και όσοι υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στη γραμματεία της σχολής, φέρνουν μαζί τους τα φωτοαντίγραφα της ταυτότητας και του απολυτηρίου καθώς και τις δύο φωτογραφίες. Τα υπόλοιπα έντυπα δίνονται για συμπλήρωση στη γραμματεία της σχολής. Οι υποψήφιες και υποψήφιοι προσέρχονται, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία, όπου ορίζεται ραντεβού.
  • Όσες και όσοι υποβάλλουν τα δικαιολογητικά ηλεκτρονικά, επισυνάπτουν στο mail της Αθηναϊκής Σκηνής mk0078@hotmail.com τα αντίγραφα ταυτότητας και απολυτηρίου. Τα υπόλοιπα δύο έντυπα που πρέπει να συμπληρωθούν, είναι διαθέσιμα στη σελίδα της Αθηναϊκής Σκηνής www.athstage.gr (εισαγωγικές και μεταγραφικές εξετάσεις). Γίνεται λήψη των αρχείων και αφού συμπληρωθούν και υπογραφούν, επισυνάπτονται στο ίδιο mail με τα φωτοαντίγραφα. Όλα τα παραπάνω πρέπει να επισυναφθούν με μορφή pdf. Οι δύο όψεις της αστυνομικής ταυτότητας πρέπει να βρίσκονται στην ίδια σελίδα. Οι υποψήφιες και υποψήφιοι πρέπει στο έντυπο με τα βιογραφικά στοιχεία να τοποθετήσουν ηλεκτρονικά στο σημείο που αναγράφεται, μικρή φωτογραφία τους. Μετά την αποστολή, πρέπει να καλέσουν στο τηλέφωνο της σχολής 2109222300 για να επιβεβαιώσουν τη λήψη του mail, ενώ την ημέρα εξέτασης η υποψήφια ή ο υποψήφιος, φέρνει στη γραμματεία της σχολής μία φωτογραφία που απαιτείται.
  • Στην περίπτωση αίτησης μεταγραφής, θα ζητηθεί επιπλέον η βεβαίωση μεταγραφής από τη σχολή προέλευσης.
  • Θα ζητηθεί από τις υποψήφιες και υποψηφίους να παρακολουθούν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου (mail) για να επιβεβαιώνουν ενημερώσεις είτε από τη σχολή , είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού. (Προσοχή: παρακολουθείτε και την ανεπιθύμητη αλληλογραφία, spam, άλλα κτλ).

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 Όσες και όσοι κάνουν αίτηση θα ειδοποιηθούν για την ημέρα που θα εξετασθούν. Στις υποψήφιες και στους υποψηφίους Α’ έτους, αποστέλλεται ηλεκτρονικά και ύλη για τη θεωρητική εξέταση.

Οι εξεταζόμενες και εξεταζόμενοι για το Α΄ έτος περνούν από εξέταση δύο σταδίων μέχρι την τελική εισαγωγή τους. Για μεταγραφή στα B΄και Γ΄έτη από άλλες σχολές, θα εξετασθούν σε ένα μόνο στάδιο, σε μία μόνο ημέρα. Σημειώνεται για τις μεταγραφές ότι οι θέσεις που θα διατεθούν είναι περιορισμένες, λόγω ήδη συμπληρωμένων τμημάτων από τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές που φοιτούν ήδη στην Αθηναϊκή Σκηνή.

Α’ ΣΤΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Όλες οι υποψήφιες και όλοι οι υποψήφιοι παρουσιάζουν σε επιτροπή που απαρτίζεται από καθηγητές της σχολής τα παρακάτω:


  1. Έναν μονόλογο από θεατρικό έργο της επιλογής των υποψηφίων.
    2. Ένα ελληνικό ποίημα της επιλογής των υποψηφίων.
    3. Ένα ελληνικό τραγούδι της επιλογής των υποψηφίων.
    4. Έναν αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα δοθεί επιτόπου από την επιτροπή.
    5. Συνέντευξη.

Όσες και όσοι εξετάζονται για μεταγραφή, δεν παρουσιάζουν ποίημα και δεν εξετάζονται σε θεωρία. Τα αποτελέσματα για όλους τους υποψηφίους ανακοινώνονται άμεσα.

Β΄ ΣΤΑΔΙΟ ΕΞΕΤΑΣΗΣ

Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι για το Α΄ έτος που θα προκριθούν, καλούνται σε νέα ημέρα να παρουσιάσουν σε επιτροπή που απαρτίζεται από το σύνολο των καθηγητών της σχολής, τα παρακάτω:

  1. Έναν μονόλογο από θεατρικό έργο της επιλογής των υποψηφίων.
    2. Ένα ελληνικό ποίημα της επιλογής των υποψηφίων.
    3. Ένα ελληνικό τραγούδι της επιλογής των υποψηφίων.
    4. Έναν αυτοσχεδιασμό σε θέμα που θα δοθεί επιτόπου από την επιτροπή.
    5. Συνέντευξη.
    6. Ερωτήσεις πάνω σε θεωρία (βάσει της ύλης που έχει δοθεί ηλεκτρονικά).

Τα παραπάνω κομμάτια μπορούν να είναι τα ίδια με αυτά του προηγούμενου σταδίου (ή διαφορετικά, κατά την κρίση των υποψηφίων).

Πριν την τελική εξέταση, συνήθως την ίδια ημέρα με την τελική εξέταση, οι υποψήφιες και υποψήφιοι συμμετέχουν σε workshops (Ζέσταμα, Ομαδικές ασκήσεις, Υποκριτική, Μεταγλώττιση, Χορός, Τραγούδι, Αυτοσχεδιασμός) με καθηγήτριες και καθηγητές της σχολής.

Οι υποψήφιες και υποψήφιοι ενημερώνονται για τον προγραμματισμό της εξεταστικής και τα αποτελέσματα μέσω mail ή και τηλεφωνικά.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, όσες και όσοι επιλεχθούν καλούνται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να κάνουν την εγγραφή τους στη σχολή. Ταυτόχρονα ανακοινώνεται και ο κατάλογος επιλαχόντων. Η σχολή θα εγγράψει συγκεκριμένο αριθμό επιτυχουσών και επιτυχόντων (ολιγομελές τμήμα), που προκύπτει βάσει βαθμού κατάταξης από την εξέταση. Αν μια επιτυχούσα ή ένας επιτυχών δεν εγγραφεί εγκαίρως, ειδοποιείται η επόμενη ή ο επόμενος από τον κατάλογο επιλαχόντων.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΕΤΟΣ

Τα μαθήματα ξεκινούν περίπου τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου και λήγουν στα τέλη Ιουνίου (με τις προβλεπόμενες σχολικές αργίες, διακοπές και εορτές που ορίζει ο νόμος).

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Κατά τη διάρκεια των σπουδών, εξετάσεις διενεργούνται τους μήνες Φεβρουάριο και Ιούνιο και με επαναληπτική εξεταστική τον Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος του Γ΄ έτους οι τελειόφοιτες και τελειόφοιτοι εξετάζονται από επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού. Όσες και όσοι εγγραφούν στη σχολή, αυτομάτως έχουν αναγνωρισμένη την εισαγωγή τους από το κράτος. Κάθε χρόνο, στο τέλος του έτους, παρουσιάζουν το αποτέλεσμα των εργασιών και παραστάσεών τους στο κοινό, σε επιτροπή καλλιτεχνών της σχολής, συντελεστών του Ελληνικού Θεάτρου και των Τεχνών αλλά και καλλιτεχνικής επιτροπής από το κράτος. Στο τέλος του Γ΄ έτους μετά την επιτυχή εξέτασή τους αποκτούν δίπλωμα υποκριτικής αναγνωρισμένο από το κράτος. Όλα τα τμήματα, από το Α’ έτος, δύο φορές το χρόνο παρουσιάζουν παραστάσεις στο επαγγελματικό Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής και σε άλλα συνεργαζόμενα Θέατρα και Φεστιβάλ.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ, ΩΡΑΡΙΟ ΣΧΟΛΗΣ

Η φοίτηση, όπως ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα, είναι τριετής, τακτική και υποχρεωτική. Όσες και όσοι αποφοιτήσουν, έχουν δικαίωμα (επειδή η σχολή είναι Ανώτερη), μετά το πέρας των σπουδών τους, να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακές σπουδές ή να δώσουν κατατακτήριες εξετάσεις για να εισαχθούν σε τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων. Οι κάτοχοι διπλώματος Ανώτερης Δραματικής σχολής έχουν τον τίτλο της / του επαγγελματία ηθοποιού ενώ μπορούν με το δίπλωμά τους να απασχοληθούν και σε άλλους τομείς της Τέχνης, και, με προϋποθέσεις, της διδασκαλίας της υποκριτικής ή της Διοίκησης καλλιτεχνικών φορέων.

Στην Αθηναϊκή Σκηνή τα μαθήματα διεξάγονται απόγευμα (ρωτήστε στη γραμματεία αν την προσεχή χρονιά θα δημιουργηθεί επιπλέον καί πρωινό τμήμα) και η σχολή βρίσκεται σε ασφαλή περιοχή έξω ακριβώς από τον σταθμό Μετρό ‘’Ακρόπολη’’.  

ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

  1. ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ (Σύγχρονο, κλασικό ρεπερτόριο, Αρχαίο Δράμα, Δράμα, Κωμωδία, Σωματικό Θέατρο).
  2. ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΡΟΛΟΥ
  3. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΡΟΛΟΥ
  4. ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
  5. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΗΘΟΠΟΙΟΥ (Δημιουργικότητα, έμπνευση, φαντασία, αντίληψη, ομαδικότητα κτλ).
  6. ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΦΟΡΙΚΟΥ ΛΟΓΟΥ (τοποθέτηση, αναπνοή, ένταση, τονικότητα, ενέργεια, ορθοφωνία).
  7. ΤΡΑΓΟΥΔΙ
  8. ΜΟΥΣΙΚΗ, ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ
  9. ΧΟΡΟΣ – ΚΙΝΗΣΗ Αυτοσχεδιασμός, Σύγχρονο, Jazz, Musical, Latin, Χορός Αρχαίου Δράματος, Αναγεννησιακοί χοροί, χορογραφία, έλεγχος σώματος και τεχνική.
  10. ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
  11. ΔΡΑΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
  12. ΙΣΤΟΡΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
  13. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ
  14. ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  15. ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
  16. ΣΚΗΝΙΚΗ ΠΑΛΗ
  17. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
  18. ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ – ΜΕΤΑΓΛΩΤΤΙΣΗ (καρτούν, ξένη σειρά, ντοκιμαντέρ, διαφήμιση, θέατρο στο ραδιόφωνο, πρακτικό μάθημα στο studio της σχολής).
  19. ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ
  20. ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

 

ΑΚΟΜΑ:

 

– ΠΡΑΚΤΙΚΗ στο επαγγελματικό Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής και εξωτερικές συνεργασίες

 

– ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΜΑ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ (ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, ΔΕΛΦΟΙ), ΘΕΑΤΡΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, STREET EVENTS, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

 

-CASTINGS

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Η Αθηναϊκή Σκηνή, εκτός από την Ανώτερη Δραματική Σχολή, έχει άλλες δύο επαγγελματικές δραστηριότητες: Το επαγγελματικό Θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής και τα Εργαστήρια.                                                                                                                          Τα προγράμματα των θεατρικών εργαστηρίων προσφέρουν: θεατρικές ομάδες, ιδιαίτερα μαθήματα, σεμινάρια, προγράμματα επιμόρφωσης και χειμερινή προετοιμασία υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις.                                                                Τους καλοκαιρινούς μήνες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους καθοδηγώντας και προετοιμάζοντας υποψήφιες και υποψηφίους.                                                                                    Εδώ και δεκαετίες, οι ιδρυτές των εργαστηρίων Μιχάλης Καλαμπόκης και Θόδωρος Κάλβος,  εκπαίδευσαν εκατοντάδες υποψήφιες και υποψηφίους, οδηγώντας τους σε επιτυχή εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Δραματική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα δεκάδες πέτυχαν την εισαγωγή τους στις σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μέσα από ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα προετοιμασίας.

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και μέχρι τις εξετάσεις, η σχολή παρέχει  πρόγραμμα προετοιμασίας με μορφή ιδιαιτέρων (1 έως 3 άτομα). Οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι που το επιθυμούν, μπορούν να ξεκινήσουν και νωρίτερα το πρόγραμμα προετοιμασίας, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Οι συμμετέχουσες και οι συμμετέχοντες καθοδηγούνται και προετοιμάζονται από καθηγητές της σχολής σε όσα χρειάζεται να μελετήσουν και να οργανώσουν: 

Μονόλογοι (σύγχρονοι και κλασικοί), Ποίηση (έμμετρη και ελεύθερη), Αφηγηματικά κείμενα, Τραγούδι, Αυτοσχεδιασμός και κινησιόλογία, Θεωρία, Σύνταξη βιογραφικού, Συμβουλευτική ακρόασης και συνέντευξης.

Τα μαθήματα γίνονται στους χώρους της σχολής στην Ακρόπολη, ενώ για υποψήφιες και υποψηφίους που δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμα στην Αθήνα, υπάρχει δυνατότητα να γίνουν μαθήματα μέσω διαδικτύου.

Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα, αν η υποψήφια ή ο υποψήφιος πέρα από την Αθηναϊκή Σκηνή συμμετάσχει και στις εισαγωγικές εξετάσεις της σχολής του Εθνικού Θεάτρου ή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ  ΣΧΟΛΗΣ                                                                                            

– Μιχάλης Καλαμπόκης: Διευθυντής Σχολής. Υποκριτική – Μεθοδολογία – Αυτοσχεδιασμός -Τεχνική –Ψυχολογία και Θέατρο – Μέθοδος ενοτήτων.                                                   

– Κοραής Δαμάτης: Υποκριτική – Σύγχρονο Θέατρο

– Λίλλυ Μελεμέ: Υποκριτική – Σύγχρονο Θέατρο

– Κώστας Γάκης: Υποκριτική – Αυτοσχεδιασμός – Μεθοδολογία                                            

– Ισίδωρος Σιδέρης: Υποκριτική – Ποιητικό Θέατρο

– Γιώργος Παπαπαύλου: Υποκριτική – Αυτοσχεδιασμός – Μεθοδολογία                                                            

– Μάνος Καρατζογιάννης: Υποκριτική – Αυτοσχεδιασμός – Μεθοδολογία

– Ερατώ Πίσση: Υποκριτική – Μέθοδος clowning

– Σωτήρης Δούβρης: Υποκριτική – Ψυχολογικό, Σύγχρονο θέατρο

– Ερμίνα Κυριαζή: Υποκριτική – Αυτοσχεδιασμός – Μεθοδολογία

– Αλέξανδρος Μπαλαμώτης: Υποκριτική – Σύστημα Στανισλάφσκι                                     

– Αγγελική Καρυστινού: Υποκριτική – Μέθοδος active analysis                                      

– Χριστίνα Βασιλοπούλου: Χορός – Κίνηση

– Κατερίνα Σκρέκη:  Μουσική – Τραγούδι

– Αλεξάνδρα Βουτζουράκη: Ιστορία Θεάτρου, Δραματολογία, Λογοτεχνία, Ιστορία Κινηματογράφου, Σκηνοθεσία, Ιστορία Τέχνης

– Περικλής Μοσχολιδάκης: Αγωγή του προφορικού λόγου / Ορθοφωνία

– Οδυσσέας Στεφανής: Μουσικό όργανο – Παρτιτούρα

– Βίνα Παπαδοπούλου: Μεταγλώττιση – Σπικάζ στο studio της Σχολής                                                           

– Βασίλης Σκαλτσής: Τεχνικός ήχου μεταγλώττισης

– Φαίη Τζανετοπούλου: Υποκριτική στην κάμερα

– Χάρης Γεωργιάδης: Σκηνική πάλη

– Μαρίνα Μηλιάρη: Μακιγιάζ

Διευθυντής και ιδρυτής Σχολής: Μιχάλης Καλαμπόκης, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής.

Τα βιογραφικά των καθηγητών βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Αθηναϊκής Σκηνής www.athstage.gr

Καθηγητές που δίδαξαν στην Αθηναϊκή Σκηνή στο παρελθόν: 

Λυδία Κονιόρδου, Εύα Κοταμανίδου, Στέφανος Ληναίος, Νίκος Χαραλάμπους, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Διαγόρας Χρονόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Μάκης Παπαδημητρίου, Εύης Γαβριηλίδης, Νίκος Μπουσδούκος, Μαρία Τζομπανάκη, Σπύρος Μπιμπίλας, Γιάννης Βασιλειάδης, Κάγιο Μπελτζ, Καίτη Ιμπροχώρη, Μαρία Χορς, Ερρίκος Μπελιές, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Κωστής Κολώτας, Γιώργος Ζιάκας, Χρυσούλα Τζαρδή, Μάρω Θεοδωράκη, Χριστίνα Καζάζη, Πέπη Μοσχοβάκου, Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, Έφη Μπούντρη,  Γιάννης Δεληολάνης, Μαρία Ξένου, Αστέρω Γεωργίου, Χρήστος Σαϊνης, Θανάσης Τσάδαρης, Χρήστος Γαλίτης, Κώστας Χαριτάτος, Κωνσταντίνα Ψωμά, Νίκος Μπίνας, Αλίκη Αρναούτη, Ινώ Ζαχαροπούλου, Άση Δημητρολοπούλου, Αναστασία Χαρμούση, Ροδή Στεφανίδου, Γιάννης Σκάλκος κ.α.  

ΟΙ ΄΄ΠΡΩΤΙΕΣ΄΄ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ:

  1. Η σχολή μετράει επί σειρά ετών σημαντικές επιτυχίες στις Διπλωματικές εξετάσεις. Οι παραστάσεις Χορού και Υποκριτικής των τριτοετών, αναμένονται κάθε χρόνο με εξαιρετικό ενδιαφέρον από το κοινό και συντελεστές των Τεχνών, με τη ζήτηση να οδηγεί σε επιπλέον παρουσιάσεις.
  2. Απόφοιτοι της Αθηναϊκή Σκηνής απορροφώνται επαγγελματικά σε Κρατικούς οργανισμούς, Δημοτικά θέατρα και στο ελεύθερο Θέατρο, στην εκπαίδευση, στη Μεταγλώττιση, τη θεραπεία μέσω Τέχνης, την εκπαίδευση, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, καθώς και σε τομείς παραγωγής και διοίκησης. Επιπλέον έχουν ξεκινήσει πολλοί νέοι θίασοι από αποφοίτους, εργαστήρια αλλά και νέοι Θεατρικοί χώροι.
  3. Η Αθηναϊκή Σκηνή έχει βραβευτεί για την κτηριακή εγκατάστασή της αλλά και για τις καινοτομίες τις στο πρόγραμμα σπουδών της Ανώτερης Δραματικής Εκπαίδευσης.
  4. Φιλανθρωπικές δράσεις και παρέμβαση στην κοινότητα, θέατρο ντοκουμέντο, σύνδεση Θεάτρου με Ψυχολογία και αντίστοιχες συνεργασίες.

 

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την ίδρυσή της η Σχολή της Αθηναϊκής Σκηνής πρότεινε και άνοιξε το δρόμο για μια νέα μορφή Δραματικής Εκπαίδευσης.

  1. Σύνδεση του Θεάτρου με την επιστήμη της Ψυχολογίας. Καθιέρωσε το μάθημα της Ψυχολογίας στην ελληνική καλλιτεχνική εκπαίδευση.
  2. Εξειδικευμένα μαθήματα για πληρέστερη μόρφωση και μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση: Σκηνοθεσία, Ιστορία Τέχνης, Επαγγελματικό Μακιγιάζ, Παραγωγή και διοίκηση πολιτισμού, μεταγλώττιση, υποκριτική στην κάμερα.
  3. Αποκλειστική εκπαίδευση Μεταγλώττισης σε επίπεδο Ανώτερης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με πρακτική στο studio που βρίσκεται εντός της σχολής.
  4. Παραστάσεις από όλα τα τμήματα, όλων των ετών στο επαγγελματικό της Θέατρο και επαφή με συντελεστές των Τεχνών.
  5. Θέσπισε πρώτη στην ιδιωτική εκπαίδευση τις επισκέψεις και τα μαθήματα σε Αρχαία Θέατρα (Επίδαυρος, Δελφοί, συνεργασία με Ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο Δελφών)
  6. Συνεργασίες με σχολές του εξωτερικού και συμμετοχές σε Φεστιβάλ.
  7. Ίδρυσε επαγγελματικό Θέατρο όπου σπουδάστριες και σπουδαστές κάνουν διαρκώς πρακτική αλλά και απορροφώνται σε επαγγελματικές παραστάσεις.
  8. Συνεργασία μαθημάτων με στόχους ανά εξάμηνο.
  9. Διδασκαλία παρτιτούρας και μουσικού οργάνου.
  10. Χρήση του Θεάτρου για παρέμβαση στην κοινότητα (κοινωνικά θέματα, θέατρο ντοκουμέντο).
  11. Αποκέντρωση Θεατρικής εκπαίδευσης με συνεργασίες και δημιουργίες εργαστηρίων σε ακριτικά νησιά και περιοχές της περιφέρειας.
  12. Συνεργασία με το κράτος στη σκηνοθεσία κρατικών ασκήσεων με συμμετοχή των σπουδαστών.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  1. Νέα μαθήματα (πέραν των προβλεπόμενων από την νομοθεσία) με στόχο την πληρέστερη μόρφωση και την επαφή με τομείς που αργότερα οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν. Ψυχολογία και Θέατρο, Μεθοδολογία, Ιστορία Τέχνης, Σκηνοθεσία, Παραγωγή, Μεταγλώττιση.

 

  1. Κτήριο επαγγελματικού Θεάτρου όπου οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές κάνουν πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες παρουσία κοινού. Η εκπαίδευση της υποκριτικής γίνεται μέσα από παραστάσεις από όλα τα έτη – τμήματα, στο πρότυπο των συνθηκών του επαγγελματικού Θεάτρου. Μέσα από τις παρουσιάσεις τους στο Θέατρο έρχονται σε επαφή με casting directors, παραγωγούς, σκηνοθέτες ενώ ο επαγγελματικός θίασος της Αθηναϊκής Σκηνής απορροφά μεγάλο αριθμό αποφοίτων. Μετά το τέλος των σπουδών, οι απόφοιτοι επιπλέον παρουσιάζουν για σειρά παραστάσεων το έργο ή τα έργα που παρουσίασαν στις Διπλωματικές τους εξετάσεις.
  1. Αποκλειστική εκπαίδευση στην Ελλάδα στη Μεταγλώττιση και την υποκριτική στο μικρόφωνο, σε Ακαδημαϊκό επίπεδο, στο στούντιο ηχογράφησης εντός της σχολής.
  1. Η εκπαίδευση της Υποκριτικής δε γίνεται μόνο με εμπειρικές μεθόδους όπως σε παλαιότερες δεκαετίες αλλά και με εκμάθηση συγκεκριμένων μεθόδων, συστημάτων και τεχνικών από καθηγητές που έχουν αντίστοιχη εκπαίδευση και εξειδίκευση.
  1. Εκπαίδευση τόσο στο Αρχαίο Δράμα, όσο στο Σύγχρονο ρεπερτόριο, την Κωμωδία, το Δράμα και το Σωματικό Θέατρο.
  1. Η εκπαίδευση βασίζεται στην πολυφωνία όπου οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές δε διδάσκονται μία μόνο γραμμή υποκριτικής απόδοσης αλλά πολλές, προκειμένου να δημιουργήσουν το προσωπικό τους ”οπλοστάσιο” και να μπορέσουν αργότερα να συνεργαστούν με διαφορετικούς σκηνοθέτες, σε διαφορετικές απαιτήσεις, όποιου είδους ρεπερτορίου, όποιας τεχνικής προσέγγισης και απόδοσης. Το εκπαιδευτικό μοντέλο επικεντρώνεται στις προσωπικές δεξιότητες και κλίσεις των σπουδαστριών και σπουδαστών που με καθοδήγηση αναδεικνύονται και αποκτούν τεχνική και βιωματική βάση προκειμένου να συστηθούν στο επαγγελματικό Θέατρο με την προσωπική τους ταυτότητα.
  1. Η Αθηναϊκή Σκηνή καινοτόμησε εισάγοντας πρώτη στην ιδιωτική εκπαίδευση εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Αρχαία Θέατρα (Δελφοί, Επίδαυρος) για την διδασκαλία του Αρχαίου Δράματος, καθώς και με συμμετοχή σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του Εξωτερικού και με συνεργασίες με ξένα Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς φορείς.
  1. Το καθηγητικό προσωπικό εξυπηρετεί έναν ιδιαίτερο ερευνητικό και πολυφωνικό διάλογο μεταξύ καθηγητών και σκηνοθετών μεγαλύτερης γενιάς και αντίστοιχων της νεότερης με ανάλογη εκπαίδευση και μετεκπαίδευση σε συγκεκριμένες τεχνικές. Κάθε έτος έχει διαφορετικό εκπαιδευτικό στόχο (εξωστρέφεια, εσωτερικότητα, δράσεις, ρεαλισμός, σχέση, σκέψη, αφαίρεση, συμβολισμός κ.α.). Κάθε καθηγήτρια και καθηγητής αναλαμβάνει μέσα από τη διδασκαλία να φέρει εις πέρας αυτό τον στόχο, δίνοντας τη σκυτάλη αμέσως μετά στους επόμενους σε ένα μοντέλο όπου τα μαθήματα ”συνεργάζονται” χωρίς να αποτελούν ξέχωρα και ασύνδετα γνωστικά αντικείμενα.
  1. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην ταυτότητα της σχολής είναι και η σύνδεση του θεάτρου με την επιστήμη της Ψυχολογίας (ψυχόδραμα, δραματοθεραπεία, playback, ντοκουμέντο, θέατρο στην κοινότητα, σύγχρονες κοινωνικές προβληματικές και ανάδειξή τους μέσα από το performing, θεματικές ψυχολογίας για απόδοση ρόλων και σκηνοθεσίας, ψυχοπαθολογία, ανάλυση προσωπικοτήτων, ψυχολογική και σημειολογική ανάπτυξη ρόλων, ψυχολογία ομάδων, κοινού, θεάματος κτλ).  
  1. Τα τμήματα της σχολής είναι ολιγομελή.  

 

  1. Η Αθηναϊκή Σκηνή αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ένωσης των Δραματικών Σχολών της Ελλάδας, με ιδιαίτερα ενεργή δράση. Έχει ενσωματώσει στον κανονισμό λειτουργίας της τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού.

 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΄΄ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΒΟΣ΄΄

Όλες οι σπουδάστριες και όλοι οι σπουδαστές της σχολής (συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων που εξετάζονται και πετυχαίνουν την εισαγωγή τους στη σχολή) είναι υποψήφιες και υποψήφιοι για το βραβείο Υποκριτικής της Αθηναϊκής Σκηνής ΄΄Θόδωρος Κάλβος΄΄, που θεσπίστηκε στη μνήμη του συνιδρυτή της Αθηναϊκής Σκηνής.

Οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Σχολής, αποφασίζουν για την απονομή του βραβείου μέσα από μια σειρά κριτηρίων.

Η / ο κάτοχος του βραβείου, πέρα από την προβολή στα ΜΜΕ και την τιμητική διάκριση, λαμβάνει και υποτροφία.

ΣΚΗΝΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ / ΣΚΗΝΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΡΙΩΝ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ

Κατά τη διάρκεια των σπουδών, οι σπουδάστριες και σπουδαστές έρχονται σε διαρκή επαφή με το κοινό, μιας και το αποτέλεσμα των μαθημάτων τους, παρουσιάζεται με μορφή παράστασης στο επαγγελματικό θέατρο της Αθηναϊκής Σκηνής, σε συνεργαζόμενα θέατρα, φεστιβάλ ή σε επιλεγμένους εξωτερικούς χώρους.

Πέραν αυτού, οι απόφοιτοι, παρουσιάζουν στο θέατρο, το έργο ή τα έργα που παρουσίασαν στις Διπλωματικές τους εξετάσεις, με σειρά παραστάσεων.

Παράλληλα, δίνεται βήμα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους να παρουσιάσουν  παραστάσεις, κείμενα και βιβλία που έχουν συγγράψει, ή να εκθέσουν άλλες καλλιτεχνικές κλίσεις και δημιουργίες τους, αν το επιθυμούν.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ / ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ / ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Το πρόγραμμα της σχολής, έχει προβλέψει, μέσα από τα μαθήματα που παρέχει, να εκπαιδεύσει επαγγελματικά τις / τους ηθοποιούς και να τους προσφέρει γνώσεις και εργαλεία, για όποια επαγγελματική δράση μπορεί να έχει μία και ένας ηθοποιός.

Μετά το πέρας των σπουδών, παρέχονται μετεκπαιδευτικά προγράμματα ειδίκευσης, για όσες και όσους επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αλλά και εργαστηριακά τμήματα, όπου απόφοιτοι μπορούν να κρατήσουν επαφή με την Υποκριτική και άλλα τεχνικά μαθήματα, να καθοδηγηθούν για ακροάσεις κτλ.

Στα προγράμματα αυτά μπορούν να συμμετέχουν και απόφοιτοι άλλων Δραματικών Σχολών, ενώ σχεδιάζονται για τα επόμενα χρόνια, μεταπτυχιακά προγράμματα.

ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Η σχολή στεγάζεται σε ένα τριώροφο ιστορικό νεοκλασικό, στην ασφαλή περιοχή της Ακρόπολης, έξω από τη στάση του Μετρό ‘’Ακρόπολη’’. Ευρύχωρες αίθουσες διδασκαλίας, στούντιο ηχογράφησης, αποδυτήρια, αίθουσα χορού, αίθουσα επαγγελματικού θεάτρου, αυλή κ.ά. πέραν του ότι ανταποκρίνονται στις αυστηρές απαιτήσεις της νομοθεσίας του Υπουργείου, παρέχουν μια καθημερινότητα με αισθητική αλλά και σύγχρονες διευκολύνσεις. Το κτήριο αποτελούσε ιδιοκτησία του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και διατηρείται το υπάρχον studio ηχογράφησης. O θεατρικός χώρος στο παρελθόν, αποτελούσε γνωστή μπουάτ της Αθήνας, στην οποία τραγούδησαν μεγάλες φωνές της Ελληνικής Μουσικής όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού κ.α.

ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ

  1. Αναβολή στράτευσης.
    2. Κρατικά αναγνωρισμένο δίπλωμα.
    3. Ατέλεια ελεύθερης εισόδου σε Θέατρα και αντίστοιχος προγραμματισμός σχολής για να μπορούν οι σπουδάστριες και οι σπουδαστές να παρακολουθούν παραστάσεις.
    4. Βιβλιοθήκη και αρχεία στα οποία όλες και όλοι έχουν πρόσβαση.
    5. Παραχώρηση αιθουσών και εξοπλισμού (τεχνικός εξοπλισμός, πλούσιο βεστιάριο, φροντιστήριο, έπιπλα), πέραν των μαθημάτων, για πρόβες εκτός ωρών διδασκαλίας.
    6. Προσκεκλημένοι – σεμινάρια – castings.

ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Το Εργαστήρι απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν πιο ειδική επιμόρφωση μέσω προγραμμάτων ή σεμιναρίων, σε άτομα με περιορισμένο χρόνο που θέλουν να σπουδάσουν Θέατρο, για προετοιμασία για εξετάσεις, ρόλους, επαγγελματίες κάθε τομέα που θέλουν να εξασκήσουν τον λόγο ή την προβολή τους, ηθοποιούς για μετεκπαιδευτική επιμόρφωση, προετοιμασία για ακροάσεις ή acting coaching, ομάδες Ψυχολογίας και Θεάτρου, Ψυχολογίας και άλλων Τεχνών και Θεατρικές ομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καθώς και με καλοκαιρινά σεμινάρια και εξειδικευμένα summer camps. Ακόμα υπάρχει πλούσια δράση με καλλιτεχνική εκπαιδευτική αποκέντρωση με συνεργασίες με ακριτικά νησιά και άλλες περιοχές της περιφέρειας.

Πέραν των ομάδων που έχουν συγκεκριμένο προγραμματισμό στην εβδομάδα, τις ημέρες και ώρες μαθημάτων τις ορίζει η σχολή από κοινού με τους συμμετέχοντες.

Δημοφιλή εργαστήρια της Αθηναϊκής Σκηνής:

  1. Ιδιαίτερα μαθήματα (1-3 άτομα) με οποιοδήποτε στόχο θέτει η συμμετέχουσα ή ο συμμετέχων.
  2. Θεατρικές ομάδες.
  3. Ομάδα αποφοίτων – Χορός.
  4. Ομάδα αποφοίτων – Υποκριτική.
  5. Ομάδα αποφοίτων – Τραγούδι.
  6. Μέθοδοι, τεχνικές και συστήματα Υποκριτικής.
  7. Κύκλος μαθημάτων Μεταγλώττισης.
  8. Ομάδα Ψυχολογία και Θέατρο.
  9. Εργαστήρι προετοιμασίας για τις Εισαγωγικές εξετάσεις

Ενημερωθείτε για τα τρέχοντα εργαστήρια από τη γραμματεία της σχολής ή από σχετικές ανακοινώσεις.

Το κτήριο του επαγγελματικού Θεάτρου, πέρα από την έδρα του θιάσου της Αθηναϊκής Σκηνής, φιλοξενεί τις δράσεις των σπουδαστών της σχολής και των εργαστηρίων καθώς και επιλεγμένες φιλοξενούμενες παραγωγές.

Ο επαγγελματικός θίασος της Αθηναϊκής Σκηνής μετράει πλέον δεκάδες παραγωγές, με πολλούς σκηνοθέτες και περιοδείες. Τόσο ο επαγγελματικός θίασος, όσο και τμήματα της σχολής έχουν συμμετάσχει σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ο επαγγελματικός θίασος έχει συνεργαστεί επιπλέον με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου καθώς και έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Αθηναϊκή Σκηνή
Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13, Ακρόπολη, 117 42, Αθήνα
(έξω από τον σταθμό Μετρό: Ακρόπολη)
Τηλέφωνο: 2109222300
E-mail: mk0078@hotmail.com
Site: www.athstage.gr
Social media: Αθηναϊκή Σκηνή, Athinaiki Skini                                                                              Διευθυντής: Μιχάλης Καλαμπόκης    

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης                                                                  Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

"Αυτόματη εστίαση"
στο Θέατρο Αργώ
από τις 17 Οκτωβρίου
Δαγκώνει;
κάθε Παρασκευή
στο Θέατρο Φούρνος
"Προδοσία"
από τις 4 Νοεμβρίου
στο Θέατρο Διάχρονο
Ο επιθεωρητής έρχεται
στο Θέατρο Βαφείο
από τις 16 Οκτωβρίου
"Φωτιά και νερό"
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο Θέατρο Άβατον
Μότσαρτ, ο μαγικός αυλός
από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου
στο Θέατρο Πειραιώς 131
The Last Drive live
στο Gagarin 205
14 & 15 Μαρτίου 2025
The Murder Capital
στο Gagarin 205
στις 30 Μαϊου 2025
"Ματωμένος Γάμος"
από το Σάββατο 9 Νοεμβρίου
στο θέατρο Μοντέρνοι Καιροί
"Μικρές κυρίες"
από την Κυριακή 3 Νοεμβρίου
στο Θέατρο Alhambra
Γκιντίκι live
στo Αρχιτεκτονική club
από τις 15 Νοεμβρίου
Polkar
live στο Κύτταρο
την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου
0%