Πολιτιστικά

“Η ΑΛΛΗ ΣΤΕΛΛΑ” ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ ΜΙΚΡΟ

today23/01/2025 21

Background
share close

ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Η άλλη Στέλλα

 Σκηνοθεσία ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Ερμηνεύει η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ

 Η ζωή και τα τραγούδια της Στέλλας Χασκίλ 

σε μια μουσική παράσταση στο Μικρό Γκλόρια

Ήταν η μεγαλύτερη λαϊκή φωνή της εποχής της. Από την πυρκαγιά του ‘17 στη Θεσσαλονίκη και τον  διωγμό των Εβραίων, στην Αθήνα  της Κατοχής, τη Σμύρνη της καταστροφής, στις πρώτες  ηχογραφήσεις. Ο Τσιτσάνης, ο Καλδάρας, ο Χιώτης, η Ρόζα, ο Μπίνης. Από τα πέτρινα χρόνια του λαϊκού τραγουδιού μέχρι την άνοιξή του.

Μια λαϊκή φωνή γράφει τη δική της ιστορία

Στέλλα Χασκίλ

 Η ζωή και το έργο της μεγάλης ερμηνεύτριας

Βασισμένο στο μυθιστόρημα της Έφης Μαχιμάρη

ήτανε κισμέτ

Το νέο του σκηνικό πορτρέτο Η ΑΛΛΗ ΣΤΕΛΛΑ παρουσιάζει ο Θέμης Μουμουλίδης στο Μικρό Γκλόρια, δημιουργώντας μια νέα μουσική παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο της τραγουδίστριας Στέλλας Χασκίλ. Η εξαίρετη ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαριάννα Πολυχρονίδη ζωντανεύει αυτή τη σπουδαία προσωπικότητα του ρεμπέτικου μαζί με δύο εκλεκτούς  μουσικούς επί σκηνής,  τους Αντώνη και Θοδωρή Ξηντάρη.

Πρόκειται για το όγδοο σκηνικό του πορτρέτο του σκηνοθέτη, ενώ προηγήθηκαν: Νίκος Καββαδίας, Καρυωτάκης-Πολυδούρη, Τ. S. Eliot, Κ.Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης, Μίκης Θεοδωράκης, Μαρί Σκλοντόβσκα Κιουρί.

Σε αυτή τη νέα μουσική παράσταση, ο λόγος, η μουσική και τα τραγούδια, σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας σπουδαίας φωνής γνωρίζοντας μας τη ζωή και το έργο της. Η σύγχρονη μουσική, τα ηχοτοπία μνήμης, συνυπάρχουν με τις μουσικές των μεγάλων τραγουδιών που ερμήνευσε η Στέλλα Χασκίλ. Ηλεκτρονικός και ψηφιακός ήχος «παντρεύονται» με τον ήχο της λαϊκής ορχήστρας.

Η Στέλλα Χασκίλ υπήρξε μια από τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές του πρώτου μισού του αιώνα που πέρασε. Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, ένα χρόνο μετά τη μεγάλη φωτιά του 1917, η Χασκίλ σημάδεψε με τη φωνή της μεγάλες επιτυχίες του Τσιτσάνη, του Καλδάρα, του Χιώτη, του Τούντα και πολλών άλλων.  Εβραϊκής καταγωγής, έζησε το ολοκαύτωμα και τη γενοκτονία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Οικογενειακή φίλη με την Ρόζα Εσκενάζι. Πέθανε στα 36 της χρόνια.

Παράλληλα με τη ζωή της Στέλλας, το έργο παρακολουθεί τις μεγάλες κοινωνικές ανακατατάξεις στην Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου μετά την Μικρασιατική καταστροφή και τη Γενοκτονία των Ποντίων, κατέφτασαν χιλιάδες πρόσφυγες. Σε αυτή την πολυπολιτισμική κοινωνία που δημιουργήθηκε το τραγούδι υπήρξε το στήριγμα και η διέξοδος των απλών λαϊκών ανθρώπων.

 Το έργο βασίζεται στην εξαιρετική μυθιστορηματική βιογραφία της  Έφης Μαχιμάρη ήταν κισμέτ για την σπουδαία Στέλλα Χασκίλ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Η άλλη Στέλλα

 βασισμένο στο μυθιστόρημα της Έφης Μαχιμάρη ήτανε κισμέτ

Κείμενο | Σκηνοθεσία | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Σκηνικός χώρος | ΜΙΚΑΕΛΑ ΛΙΑΚΑΤΑ

Κοστούμια | ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΡΜΑ

Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πρωτότυπη Μουσική | ΛΙΝΑ ΖΑΧΑΡΗ

Βοηθός σκηνοθέτη |  ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΙΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Video | Artwork | ΘΩΜΑΣ ΠΑΛΥΒΟΣ

Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ

Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ

Make-up Artist | Olga Falei

Hairstylist | Θωμάς Γαλαζούλας

Social media | ΚΑΛΛΗ ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ

Οργάνωση παραγωγής | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ

Παραγωγή | ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ

Το ρόλο της Στέλλας Χασκίλ ερμηνεύει

η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ

Συμμετέχουν οι μουσικοί ΑΝΤΩΝΗΣ και ΘΟΔΩΡΗΣ ΞΗΝΤΑΡΗΣ

 Θέατρο ΜΙΚΡΟ ΓΚΛΟΡΙΑ,  Ιπποκράτους 7, τηλ. 21 0360 0832

Παραστάσεις:  Σάββατο 21:00 | Κυριακή 18:00

Τιμές εισιτηρίων:  18 € | 15 € φοιτητικό, μαθητικό, ανέργων, ΑμεΑ, 65+

Προσφορά 12 € για περιορισμένο διάστημα

Προπώληση: more.com

 Πληροφορίες:  5seasonart@gmail.com

Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού | irini.lagourou@gmail.com                                   

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Morrissey, Supergrass &
The Damned @Release Athens
την Τετάρτη 16 Ιουλίου
PAGAN live
στο Θέατρο Πέτρας
την Τετάρτη 18 Ιουνίου
Fontaines DC & Boy Harsher
την Παρασκευή 27 Ιουνίου
στο Release festival 2025
13ο Φεστιβάλ
Νέων Καλλλιτεχνών
τα "12 Κουπέ"
Φεστιβάλ στη Σκιά των Βράχων
από τις 3/6 έως τις 3/10
στο Θέατρο Βράχων
Αντιγόνη του Σοφοκλή
σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη
σε καλοκαιρινή περιοδεία
Οι Covenant έρχονται
στο Gagarin 205
το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου
Plastiras Lake festival 2025
11 με 13 Ιουλίου
στην Λίμνη Πλαστήρα
Η Ταράτσα του Φοίβου
από την Τετάρτη 28 Μαϊου
στο Θέατρο Άλσος
12o Φεστιβάλ Ελάτειας
από τις 31 Ιουλίου
έως τις 3 Αυγούστου
Ο Μόγλης
και το βιβλίο της ζούγκλας
σε καλοκαιρινή περιοδεία
Roads festival 2025
5, 6 & 7 Σεπτεμβρίου
στο Θέατρο Πέτρας