Επικαιρότητα

ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΑ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

today09/11/2023 23

Background
share close

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν περισσότερη ευρωπαϊκή εποπτεία και καλύτερες προσπάθειες για τον περιορισμό της ικανότητας της Μόσχας να παρακάμπτει τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

  • Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν λόγω της ικανότητας της Ρωσίας να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις
  • Το Κοινοβούλιο επιθυμεί το πλήρες κλείσιμο της αγοράς της ΕΕ για τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και την ολοκληρωτική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και υγραερίου (LNG/LPG)
  • Η ΕΕ πρέπει να επανεξετάσει διεξοδικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι κυρώσεις της για τη Ρωσία
  • Τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης στην Ουκρανία

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τα υφιστάμενα «παραθυράκια» στο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας. Υπογραμμίζοντας τον πρωτοφανή χαρακτήρα των περιοριστικών μέτρων της ΕΕ, οι ευρωβουλευτές ανησυχούν για την έλλειψη κατάλληλης επιβολής και τις προσπάθειες υπονόμευσης της προσπάθειας να αποδυναμaωθεί στρατηγικά η ρωσική οικονομική και βιομηχανική βάση, ώστε να παρεμποδιστεί η πολεμική ικανότητα της χώρας.

Το ψήφισμα επισημαίνει την ικανότητα της Ρωσίας να παρακάμπτει μέτρα, όπως το ανώτατο όριο τιμών στις κυρώσεις για το πετρέλαιο που εισήγαγαν τα κράτη μέλη της ΕΕ και ο λεγόμενος Συνασπισμός για τον Καθορισμό Ανώτατων Τιμών. Σημειώνει επίσης ότι οι εισαγωγές από την ΕΕ προϊόντων πετρελαίου που παράγονται με ρωσικό πετρέλαιο από χώρες όπως η Ινδία έχουν εκτοξευθεί, δημιουργώντας ουσιαστικά μια «πίσω πόρτα» στην ΕΕ για το πετρέλαιο του Κρεμλίνου.

Το Κοινοβούλιο τονίζει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα που παράγονται στη Δύση εξακολουθούν να βρίσκουν το δρόμο τους προς τη Ρωσία μέσω χωρών όπως η Κίνα, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και η Σερβία. Εκφράζει βαθιά ανησυχία για το συνεχιζόμενο εμπόριο προϊόντων κρίσιμης σημασίας για τον πόλεμο μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ και Μόσχας, καθώς και για τις καταγγελίες ότι χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν «ξαναβαφτίζουν» ρωσικό φυσικό αέριο για εξαγωγή στην ΕΕ.

Στο ψήφισμα υπογραμμίζεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες ορυκτών καυσίμων στη Ρωσία, λόγω των συνεχιζόμενων εισαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών και LNG, καθώς και λόγω διαφόρων εξαιρέσεων στην απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών.

Η αγορά της ΕΕ πρέπει να κλείσει για τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να ενισχύσουν και να οργανώσουν κεντρικά την εποπτεία της εφαρμογής των κυρώσεων, καθώς και να αναπτύξουν έναν μηχανισμό για την πρόληψη και την παρακολούθηση της καταστρατήγησής τους. Καλούν επίσης την ΕΕ να ενισχύσει τον συντονισμό όσον αφορά την επιβολή των υφιστάμενων κυρώσεων στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, να κλείσει δεόντως την αγορά ορυκτών καυσίμων ρωσικής προέλευσης και να επιβάλει κυρώσεις σε όλες τις μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, την Gazprombank, τις θυγατρικές τους και τα διοικητικά τους συμβούλια και τα διευθυντικά τους στελέχη.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστεί με τις χώρες του G7 για να μειώσει σημαντικά το ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαϊκά προϊόντα, να επιβάλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και υγραερίου, καθώς και στην εισαγωγή καυσίμων και άλλων προϊόντων πετρελαίου από χώρες εκτός ΕΕ, εάν τα προϊόντα αυτά παρήχθησαν με τη χρήση ρωσικού πετρελαίου. Το Κοινοβούλιο επιθυμεί επίσης η ΕΕ να απαγορεύσει τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της επικράτειας της ΕΕ και να εισαγάγει ανώτατα όρια τιμών και όγκου στις εισαγωγές ρωσικών και λευκορωσικών λιπασμάτων από την ΕΕ.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να επεκτείνουν τις κυρώσεις ώστε να περιλαμβάνουν πλήρη απαγόρευση της εμπορίας και κοπής διαμαντιών ρωσικής προέλευσης ή επανεξαγωγής από τη Ρωσία στην ΕΕ. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης, να διερευνήσει νομικές οδούς ώστε να δρομολογηθεί η δήμευση των δεσμευμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και η χρήση τους για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το ψήφισμα θα είναι διαθέσιμο εδώ. Εγκρίθηκε δι’ ανατάσεως της χειρός.

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
"Πόθεν Έσχες"
από το Σάββατο 11 Μαϊου
στο Θέατρο Βεάκη
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Polkar live
στην Τεχνόπολη
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
"25 χρόνια ΟΝΑΡ"
την Παρασκευή 17 Μαϊου
στο Κύτταρο live
Piano City Athens 2024
100 κονσέρτα πιάνου
16, 17, 18, 19 & 20 Μαϊου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
dEUS
live στο Floyd
την Παρασκευή 7 Ιουνίου
0%