Επικαιρότητα

ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΙΣ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

today26/04/2024 9

Background
share close
  • Ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους για τα άτομα με αναπηρία, όπως η κατά προτεραιότητα πρόσβαση και η πρόσβαση σε ειδικό χώρο στάθμευσης
  • Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας θα εκδίδεται και θα ανανεώνεται δωρεάν
  • Όσοι μετακινούνται προσωρινά σε άλλη χώρα της ΕΕ για σπουδές καλύπτονται επίσης από τους νέους κανόνες

Οι νέοι κανόνες, που εγκρίθηκαν με 613 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 11 αποχές και έχουν συμφωνηθεί ήδη από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θεσπίζουν την πανευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ίση πρόσβαση σε προνομιακούς όρους, όπως μειωμένα ή μηδενικά τέλη εισόδου, πρόσβαση κατά προτεραιότητα και πρόσβαση σε ειδικές θέσεις στάθμευσης.

Και οι δύο κάρτες θα παρέχουν στους κατόχους τους, σε όσους τους συνοδεύουν και στα ζώα-βοηθούς τους, σχεδόν στους ίδιους όρους που ισχύουν για τους κατόχους των αντίστοιχων εθνικών καρτών. Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για βραχεία διαμονή, με εξαίρεση τους κατόχους κάρτας αναπηρίας που μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος για ένα πρόγραμμα κινητικότητας, όπως το Erasmus+.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας θα εκδίδεται σε φυσική μορφή ή, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, σε ψηφιακή μορφή, ενώ θα εκδίδεται και θα ανανεώνεται δωρεάν. Ανάλογα με τη χώρα, η αντικατάσταση σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής της κάρτας μπορούν να χρεωθούν.

Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Στάθμευσης για άτομα με αναπηρία θα εκδίδεται σε φυσική μορφή. Οι χώρες της ΕΕ ενθαρρύνονται επίσης να εκδίδουν την κάρτα σε ψηφιακή μορφή και μπορούν να επιλέξουν να χρεώνουν τέλος για τα διοικητικά έξοδα έκδοσης και ανανέωσης της κάρτας.

Πρόσβαση σε πληροφορίες

Η οδηγία απαιτεί από τις χώρες της ΕΕ και την Επιτροπή να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τις κάρτες, μεταξύ άλλων με τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού ιστοτόπου. Ο ιστότοπος αυτός θα συνδέεται με εθνικές σελίδες, οι οποίες θα περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο απόκτησης, χρήσης και ανανέωσης των καρτών και πληροφορίες σχετικά με τους προνομιακούς όρους.

Υπήκοοι τρίτων χωρών στην ΕΕ

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης την προσωρινή συμφωνία μεταξύ του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την επέκταση των καρτών αναπηρίας και στάθμευσης σε υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ με 607 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 17 αποχές.

Η εν λόγω νομοθεσία επεκτείνει την σχετική κάλυψη τόσο τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων των αιτούντων άσυλο και των απάτριδων, όσο και τους προσωπικούς βοηθούς τους, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους.

Δηλώσεις

Η εισηγήτρια Lucia Ďuriš Nicholsonová (Renew, Σλοβακία) δήλωσε: «Η ΕΕ πρέπει να ταχθεί υπέρ της ισότητας των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που οι κάρτες θα καλύπτουν πλέον ορισμένες διαμονές άνω των τριών μηνών, έτσι ώστε τα άτομα με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στην κάρτα όταν σπουδάζουν στο εξωτερικό. Η σημασία της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας επεκτείνεται πέραν της απλής διευκόλυνσης των ταξιδιών και ενσωματώνει τη δέσμευση της ΕΕ να διασφαλίσει την ελεύθερη κυκλοφορία όλων των Ευρωπαίων.»

Επόμενα βήματα

Το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα και από το Συμβούλιο πριν από τη δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τεθεί σε ισχύ.

Με την έγκριση των προτάσεων αυτών, το Κοινοβούλιο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών σχετικά με την καταπολέμηση των διακρίσεων, την ισότητα και την ποιότητα ζωής και τις αγορές εργασίας χωρίς αποκλεισμούς, όπως εκφράζονται στις προτάσεις 29 και 14 της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
"Πόθεν Έσχες"
από το Σάββατο 11 Μαϊου
στο Θέατρο Βεάκη
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
"Anna & Margot"
από την Τετάρτη 3 Απριλίου
στο θέατρο Βαφείο
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"25 χρόνια ΟΝΑΡ"
την Παρασκευή 17 Μαϊου
στο Κύτταρο live
Piano City Athens 2024
100 κονσέρτα πιάνου
16, 17, 18, 19 & 20 Μαϊου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
dEUS
live στο Floyd
την Παρασκευή 7 Ιουνίου
0%