Επικαιρότητα

“STEP” : ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

today29/10/2023 24

Background
share close

Η πλατφόρμα «STEP» θα ενισχύσει τις ψηφιακές τεχνολογίες, τις τεχνολογίες μηδενικού ισοζυγίου και τη βιοτεχνολογία και θα διευκολύνει την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση του βιομηχανικού τομέα.

  • Η πλατφόρμα «STEP» θα διοχετεύσει έως και 160 δισ. ευρώ σε επενδύσεις
  • Προτεινόμενος προϋπολογισμός ύψους 10 δισ. ευρώ, με το ΕΚ να ζητά επιπλέον 3 δισ. ευρώ
  • Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, των τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου και της βιοτεχνολογίας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την Τρίτη την πρόταση για τη δημιουργία της πλατφόρμας «Strategic Technologies for Europe Platform – STEP» για την ενίσχυση κρίσιμων στρατηγικών τεχνολογιών μέσω χρηματοδοτικής στήριξης, της «Σφραγίδας Κυριαρχίας» και της «Πύλης Κυριαρχίας».

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση διαφόρων προγραμμάτων και κονδυλίων της ΕΕ και η διοχέτευση έως και 160 δισ. ευρώ σε νέες επενδύσεις, παράλληλα με τα κίνητρα της πολιτικής συνοχής και τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η πλατφόρμα θα ενισχύσει την ανάπτυξη κρίσιμων τεχνολογιών και αλυσίδων αξίας στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας, των τεχνολογιών μηδενικού ισοζυγίου και της βιοτεχνολογίας. Θα συνεισφέρει επίσης στην αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων, στηρίζοντας την καινοτομία. Στις τροπολογίες τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. που προτάθηκαν από την Επιτροπή, ανεβάζοντας το συνολικό προϋπολογισμό του STEP σε 13 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων.

Η πρωτοβουλία θα πρέπει επίσης να λειτουργήσει ως δοκιμαστικό πρόγραμμα για την πλήρη ανάπτυξη του Ταμείου Κυριαρχίας κατά την επόμενη περίοδο του ΠΔΠ. Το Κοινοβούλιο ζητά από την Επιτροπή να διενεργήσει ενδιάμεση αξιολόγηση έως το 2025, στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθεί είτε μια πρόταση τροποποίησης της «STEP», είτε μια νέα πρόταση για ένα πλήρως ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας.

Θεωρεί ότι η πλατφόρμα, μαζί με την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού, θα πρέπει να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατόν, καθώς το πακέτο θα πρέπει να ενσωματωθεί στον ετήσιο προϋπολογισμό του επόμενου έτους που θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης τον Νοέμβριο του 2023.

Δηλώσεις

«Η STEP προοριζόταν να αποτελέσει το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, αλλά κάτι τέτοιο δεν πραγματοποιήθηκε. Με την STEP, η Επιτροπή προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο πολιτικά, αλλά η πρόταση περιέχει τρεις αντικρουόμενους στόχους: την παραγωγή των απαραίτητων τεχνολογιών για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων, την αύξηση της κυριαρχίας της Ευρώπης έναντι άλλων περιοχών και την ενίσχυση της συνοχής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής ευρωβουλευτής της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και ενέργειας Christian Ehler (ΕΛΚ, Γερμανία).

«Οι στρατηγικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της αυτονομίας μας και τη συμβολή σε μια γεωπολιτικά ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε ο συνεισηγητής José Manuel Fernandes (ΕΛΚ, Πορτογαλία). «Η πρωτοβουλία STEP είναι ολοκληρωμένη και χρησιμοποιεί υφιστάμενα προγράμματα όπως το InvestEU και το πρόγραμμα Ορίζων Ευρώπη. Προτείνουμε 13 δισ. ευρώ (αντί 10 δισ. όπως πρότεινε η Επιτροπή) για την ενίσχυση αυτής της στρατηγικής, διασφαλίζοντας ότι τα έργα προσθέτουν αξία όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά σε ολόκληρη την ΕΕ. Είναι σημαντικό να έχουμε συνέργειες μεταξύ αυτών των ταμείων, μια γεωγραφική ισορροπία και διαφάνεια, που υποστηρίζεται από την κεντρική επιτροπή STEP που ζητάμε, αποφεύγοντας την πρόσθετη γραφειοκρατία και εστιάζοντας στην άμεση εκτέλεση του έργου», πρόσθεσε.

Επόμενα βήματα

Η νομοθεσία εγκρίθηκε με ψήφους 385 υπέρ, 85 κατά και 151 αποχές. Οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη μπορούν να ξεκινήσουν μόλις το Συμβούλιο συμφωνήσει σε μια κοινή θέση.

Περισσότερες πληροφορίες

Η πρωτοβουλία «Strategic Technologies for Europe Platform» στοχεύει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας σε στρατηγικούς τομείς και στη μείωση της εξάρτησής τους από αλυσίδες εφοδιασμού εκτός ΕΕ. Προβλέπει στήριξη για την ανάπτυξη και την κατασκευή κρίσιμων τεχνολογιών και για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων.

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
Μαρία Κηλαηδόνη
στο Gazarte Roof Stage
την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου
"Το Κλύσμα"
από τις 26 Ιανουαρίου
στο Θέατρο Αλκμήνη
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
"Η Πρόβα"
κάθε Σάββατο & Κυριακή
στο θέατρο NOUS
Megadeth live
στην Πλατεία Νερού
την Παρασκευή 14 Ιουνίου'24
"Κομμάτια και θρύψαλα"
από τις 19 Φεβρουαρίου
στο studio Κυψέλης
"Το μαγικό κλειδί"
από τις 12 Νοεμβρίου
στο Θέατρο Κιβωτός
Δεσποινίς Τζούλια
στο Από Κοινού θέατρο
από τις 6 Δεκεμβρίου
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
"Σκοτσέζικο Ντους"
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή
στο Θέατρο Πρόβα
0%