Την Πέμπτη που μας πέρασε, το Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη μετατράπηκε σε έναν αρχαίο, σχεδόν ιερό τόπο, κάτω από τη λάμψη της καλοκαιρινής πανσελήνου. Εκεί παρουσιάστηκε η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, μια παράσταση βαθιά συγκινητική και επιβλητική, που άγγιξε την καρδιά και το νου των θεατών με τις ερμηνείες, τη σκηνοθεσία και τη διαχρονικότητα του λόγου της.
Σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, η παράσταση έδωσε νέο παλμό στο κλασικό αυτό έργο, κρατώντας το βαθιά πιστό στις αξίες της αρχαίας τραγωδίας, αλλά ταυτόχρονα τοποθετώντας το με ευαισθησία και στοχαστικότητα στον σημερινό κόσμο. Πρωταγωνίστρια η εξαιρετική Λένα Παπαληγούρα ως Αντιγόνη, με μια ερμηνεία που ακροβατούσε ανάμεσα στην εύθραυστη ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την άκαμπτη ηθική αντίσταση. Δίπλα της, ο Μελέτης Ηλίας ως Κρέων, αποτύπωσε εύστοχα το δίλημμα εξουσίας και ανθρώπινης αδυναμίας. Ιδιαίτερα δυνατές στιγμές χάρισαν και οι Μιχάλης Οικονόμου, Θανάσης Δόβρης, Ιφιγένεια Καραμήτρου, Λίλα Μπακλέση, Λένα Μποζάκη, Γιώργος Νούσης, Βαγγέλης Σαλευρής και Ιώβη Φραγκάτου.
Η τραγωδία της Αντιγόνης δεν είναι απλώς μια διαμάχη μεταξύ νόμου και ηθικής, μεταξύ κράτους και ατομικής συνείδησης, είναι πάνω απ’ όλα μια κραυγή για το δίκαιο. «Γεννήθηκα για να αγαπώ, όχι για να μοιράζομαι το μίσος» λέει η Αντιγόνη, και σε αυτήν τη φράση συνοψίζεται το τραγικό μεγαλείο της. Η επιμονή της να θάψει τον αδελφό της, παρά την απαγόρευση του βασιλιά, δεν είναι μόνο μια πράξη πίστης αλλά και πράξη βαθιά πολιτική. Στην εποχή μας, όπου οι σύγχρονοι πόλεμοι, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και οι θεσμικές αδικίες μοιάζουν να κυκλώνουν τον άνθρωπο, η φωνή της Αντιγόνης ηχεί πιο επίκαιρη από ποτέ.
Η σκηνοθετική προσέγγιση του Μουμουλίδη δεν προσπάθησε να ωραιοποιήσει την τραγωδία. Την άφησε να αιμορραγήσει μπροστά μας, με σύμμαχο τη νύχτα και το φεγγάρι. Ένας βαθύς λυρισμός διαπέρασε όλη την παράσταση. Ο Έρωτας, που στο χοικό άσμα αποκαλείται «Θεός είσαι – κάνεις δεν μπόρεσε ποτέ να σε νικήσει», παρουσιάστηκε όχι ως σωτηρία, αλλά ως δύναμη που φέρνει καταστροφή όσο και ζωή. Οι χαρακτήρες, θύτες και θύματα ταυτόχρονα, κινούνται μέσα σε ένα τοπίο όπου «ο άνθρωπος πάντα θα ταλαντεύεται» — ανάμεσα στο καθήκον και την αγάπη, στον φόβο και την ελπίδα.
Το φινάλε άφησε στο κοινό μια βαριά σιωπή. Γιατί αυτή η τραγωδία δεν τελειώνει στην αυλαία – συνεχίζει μέσα μας. Όταν «ο άνθρωπος προδώσει τη χαρά του, παύει να ζει», μας υπενθυμίζει το έργο, με τρόπο ωμό και παντοτινό.
Η «Αντιγόνη» στο Θέατρο Πέτρας δεν ήταν απλώς μια θεατρική εμπειρία – ήταν ένα τελετουργικό μνήμης και αφύπνισης. Η μαγεία της πανσελήνου, η πέτρινη αγκαλιά του θεάτρου και οι δυνατές ερμηνείες συνέθεσαν μια βραδιά βαθιά συγκινητική, που θύμισε γιατί η τραγωδία δεν είναι παρελθόν, αλλά ζωντανός καθρέφτης του παρόντος.