Επικαιρότητα

ΟΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

today17/01/2024 34

Background
share close
  • Νέες αριθμητικές τιμές για τον καθορισμό της απαιτούμενης μείωσης του υπερβολικού χρέους και για τις αποκλίσεις από τα σχέδια δαπανών ώστε να υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις
  • Πρόσθετη δεκαετής περίοδος για την επαναφορά του χρέους σε κανονικά επίπεδα
  • Νέες διατάξεις που επιτρέπουν περισσότερες επενδύσεις και αυξάνουν τις εθνικές προσπάθειες στο πλαίσιο του οικονομικού σχεδιασμού

Το κείμενο, το οποίο εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές με 431 ψήφους υπέρ, 172 κατά και 4 αποχές, αποτελεί την εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα στις 13.00 (ώρα Γαλλίας). Οι νέοι κανόνες θα αντικαταστήσουν τον κανονισμό για την πολυμερή δημοσιονομική εποπτεία, το λεγόμενο «προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», για τους οποίους το Κοινοβούλιο προτείνει ουσιαστικές αλλαγές επί της αρχικής πρότασης της Επιτροπής. Την διαπραγματευτική εντολή συνέταξαν οι συνεισηγήτριες Esther De Lange (ΕΛΚ, Ολλανδία) και Margarida Marques (Σοσιαλιστές, Πορτογαλία).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαπραγματευτική εντολή μπορείτε να βρείτε εδώ (στα αγγλικά).

Δηλώσεις

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τετάρτη, η Esther De Lange δήλωσε: «Είναι αδύνατον να αποφύγουμε τις αυριανές επιπτώσεις των αποφάσεών μας αγνοώντας την ευθύνη μας σήμερα. Το κείμενο επί του οποίου ψηφίζουμε εισάγει περιθώρια ευελιξίας, ιδίως για να επιτρέψει αναγκαίες επενδύσεις για το κλίμα, αλλά βασίζεται επίσης σε βιώσιμες οικονομικές πρακτικές για την πρόληψη της επιβάρυνσης των μελλοντικών γενεών με υπερβολικό χρέος.»

Η Margarida Marques δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για την πρότασή μας που παρέχει ισχυρή κοινωνική διάσταση, μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του χρέους και κίνητρα για επενδύσεις σε τομείς που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως το κλίμα, η ψηφιακή τεχνολογία, η άμυνα και η κοινωνία. Προτεραιότητά μας είναι να καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία εγκαίρως ώστε να μην επιστρέψουμε στους ισχύοντες και αναποτελεσματικούς δημοσιονομικούς κανόνες και να εφαρμόσουμε ένα νέο πλαίσιο που θα αποτρέπει την επιστροφή των πολιτικών λιτότητας.»

Σχετικές πληροφορίες

Το προληπτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποσκοπεί στη διασφάλιση υγιών δημοσιονομικών πολιτικών μεσοπρόθεσμα, καθορίζοντας παραμέτρους για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό και τις πολιτικές των κρατών μελών σε κανονικές οικονομικές συγκυρίες.

Άλλα δύο κείμενα ολοκληρώνουν την αναθεώρηση του πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Ωστόσο, η θέση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής επί των κειμένων αυτών δεν υποβλήθηκε στην ολομέλεια επί του παρόντος, δεδομένου ότι δεν εμπίπτουν στη συνήθη νομοθετική διαδικασία και δεν απαιτείται η έγκριση της ολομέλειας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη. Τα άλλα δύο κείμενα είναι:

  • Το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη υιοθετούν κατάλληλες πολιτικές για τη διόρθωση των υπερβολικών ελλειμμάτων (ή/και χρεών) εφαρμόζοντας τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
  • Η οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια που θεσπίζει λεπτομερείς κανόνες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σέβονται τις απαιτήσεις της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και δεν εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα.

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
11o Μουσικό Φεστιβάλ
Δάσους Αρβανίτσας
12 με 14 Ιουλίου
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Polkar live
στην Τεχνόπολη
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
25 χρόνια Εισβολέας
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
στο Θέατρο Λυκαβηττού
Electric Litany
στην ταράτσα του Selina
την Δευτέρα 29 ιουλίου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
Ο Μάγκας
τγς Πηνελόπης Δέλτα
σε καλοκαιρινή περιοδεία
0%