Επικαιρότητα

FRONTEX : ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΑΞΙΩΝ

today15/12/2023 9

Background
share close

Σε ψήφισμά του το Κοινοβούλιο τονίζει την ανάγκη για έναν λειτουργικό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

  • Μείωση των επιχειρήσεων στα κράτη μέλη όπου υπάρχουν καταγγελίες περί μη σεβασμού των ευρωπαϊκών αξιών
  • Ανησυχία για την κατάσταση στην Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία
  • Οι ευρωβουλευτές αναγνωρίζουν τις διοικητικές αλλαγές, αλλά ζητούν περισσότερα μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειας και του σεβασμού των ευρωπαϊκών αρχών

Την Πέμπτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ολοκληρώνεται η έρευνα της ομάδας εργασίας για τον έλεγχο του Frontex με 366 ψήφους υπέρ, 154 κατά και 15 αποχές.

Έρευνα και διάσωση στη θάλασσα

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι ο Frontex θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να αυξήσει την ικανότητα της ΕΕ και των κρατών μελών να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, επενδύοντας στον κατάλληλο εξοπλισμό. Όσον αφορά το ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας στις 14 Ιουνίου 2023, το Κοινοβούλιο αναμένει την πλήρη συνεργασία του Frontex στο πλαίσιο της έρευνας.

Συνεχίζονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει «σοβαρή ανησυχία για τις σοβαρές και επίμονες καταγγελίες κατά των ελληνικών αρχών σε σχέση με επαναπροωθήσεις και βία κατά μεταναστών». Ο Frontex θα πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του σε απλή παρακολούθηση και παρουσία επιτόπου σε περιπτώσεις όπου ένα κράτος μέλος δεν είναι σε θέση να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές, τονίζοντας ότι αυτό δεν έχει συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μείωση των δραστηριοτήτων του Frontex στη Λιθουανία μετά τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και συνιστούν μια πιο προορατική προσέγγιση για την προστασία των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών. Επίσης, ζητούν άμεση αναστολή της στήριξης για επιχειρήσεις επιστροφής από την Ουγγαρία.

Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Οι ευρωβουλευτές επαινούν τον θετικό ρόλο που διαδραματίζει ο οργανισμός βοηθώντας τα κράτη μέλη να διαχειριστούν τους μεγάλους αριθμούς ανθρώπων που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και την ανάπτυξη περίπου 500 αξιωματικών κατά μήκος των ανατολικών συνόρων από τη Φινλανδία έως τη Ρουμανία, αλλά και την αποστολή περισσότερων από 50 αξιωματικών στη Μολδαβία.

Διαχείριση του Οργανισμού

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αλλαγές στην εργασιακή νοοτροπία του Frontex όσον αφορά τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, συμπεριλαμβανομένων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας στις εσωτερικές διαδικασίες και της λογοδοσίας έναντι του Κοινοβουλίου. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εφαρμογή 36 από τις 42 συστάσεις της ομάδας ελέγχου του Frontex και προτείνουν συγκεκριμένες περαιτέρω δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της προηγούμενης διαβούλευσης με τον υπεύθυνο θεμελιωδών δικαιωμάτων κατά την ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων και ευρύτερων διασφαλίσεων για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Σχετικές πληροφορίες

Το ψήφισμα αποτελεί συνέχεια της έρευνας που διεξήγαγε η ομάδα εργασίας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για τον έλεγχο του Frontex (FSWG), υπό την προεδρία της Lena Düpont (ΕΛΚ, Γερμανία), η οποία συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Η τελική έκθεση της FSWG, υπό την καθοδήγηση της Tineke STRIK (Πράσινοι, Ολλανδία), υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2021.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών επισκέφθηκε την έδρα του Frontex στη Βαρσοβία τον Ιούνιο του 2023

Written by: admin_master

Rate it

o street radio προτεινει

Pulp, The Smile & More TBA
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 20 Ιουνίου
"Πόθεν Έσχες"
από το Σάββατο 11 Μαϊου
στο Θέατρο Βεάκη
"Αλιγάτορες"
από Παρασκευή έως Κυριακή
στο Θέατρο Γκλόρια
Οι Duran Duran έρχονται
στο Release Athens Festival
την Πέμπτη 18 Ιουλίου
Judas Priest, Accept
Bruce Dickinson 14 Ιουλίου
στο Release Athens Festival
11ο Μουσικό Φεστιβάλ Ελάτειας "Λίγο όνειρο ακόμα"
1η, 2, 3 & 4 Αυγούστου
Polkar live
στην Τεχνόπολη
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
25 χρόνια Εισβολέας
την Τετάρτη 19 Ιουνίου
στο Θέατρο Λυκαβηττού
Σπύρος Γραμμένος
live στην Τεχνόπολη
την Τρίτη 2 ιουλίου
Τι είδε ο γιος της καθαρίστριας
κάθε Δευτέρα και Τρίτη
στο Θέατρο NOUS
Parov Stelar, Jain & Telenova
στο Release Athens Festival
το Σάββατο 15 Ιουνίου
Ο Μάγκας
τγς Πηνελόπης Δέλτα
σε καλοκαιρινή περιοδεία
0%