ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2025:
Τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο
Σάββατο 28 Ιουνίου 21:15 – Δελφοί – Θέατρο Φρύνιχος
Ταξίδι στα Κύθηρα με Έλληνες συνθέτες – Μουσικό Σχολείο Άμφισσας «Ελένη Καραΐνδρου» (Πρεμιέρα Φεστιβάλ)
Ένα ταξίδι με καράβι τα έργα κορυφαίων Ελλήνων Συνθετών με την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής ANIMA MEA, του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας «Ελένη Καραΐνδρου» η οποία αποτελείται από μαθητές όλων των τάξεων του σχολείου. Η ορχήστρα συμπράττει με την Ευρωπαική Χορωδία του σχολείου υπό την διεύθυνση της Άσπας Παπαδημητρίου με σολίστ μαθητές κι απόφοιτους του σχολείου. Μουσική διεύθυνση Γιάννης Αναγνωστόπουλος.
Λαϊκή Όπερα
Κυριακή 6 Ιουλίου 21:15 – Δελφοί – Θέατρο Φρύνιχος
Δημήτρης Μαραμής «Tο Γιοφύρι της Άρτας» – «Το Στοιχειό της Χάρμαινας»
(Πρεμιέρα Φεστιβάλ)
Ερμηνευτές του Γιοφυριού της Άρτας: Βασιλική Καρακώστα – Νίκος Ζιάζιαρης – Σταμάτης Πακάκης
Ερμηνευτές του Στοιχειού της Χάρμαινας: Νίκος Παπουτσής – Βιολέτα Γαλανοπούλου – Έλενα Αβραμίκου – Παναγιώτης Λύτρας
Μικτή Χορωδία «Θάμυρις» του Ομίλου Ιτέας «Το Χοροστάσι» – μαέστρος/διδασκαλία: Ιωάννης Χατζής
Μικτή Χορωδία «Ορφέας» Ιτέας – μαέστρος/διδασκαλία: Αλέξανδρος Κομνάς
Χορωδία του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Ιτέας – μαέστρος/διδασκαλία: Στάθης Αρβανίτης
Φωνητικό Σύνολο «ΗΧΩ» Ωδείου Άμφισσας – μαέστρος/διδασκαλία: Ελένη Ιντέρνου
Δημοτική Χορωδία Θήβας – μαέστρος/διδασκαλία: Αλέξανδρος Κομνάς
Μουσικό σύνολο: Κλαρινέτο: Μίνα Τσάμου, Τρομπέτα: Διονύσης Αγαλιανός, Τρομπόνι: Γιάννης Καϊκης, Κοντραμπάσο: Χρυσάνθη Παγγέλα, Τύμπανα: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Πιάνο/Μουσική Διεύθυνση: Δημήτρης Μαραμής. Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής, παντρεύοντας τη σύγχρονη μουσική έκφραση με τη λαϊκή μας παράδοση, παρουσιάζει σε συναυλιακή μορφή τα μουσικοθεατρικά του έργα: το πασίγνωστο Το Γιοφύρι της Άρτας βασισμένο στο ομώνυμο, αριστουργηματικό, δημοτικό μας τραγούδι και Το Στοιχειό της Χάρμαινας σε ποίηση του Σωτήρη Τριβιζά.
Λαϊκή Μουσική
Παρασκευή 11 Ιουλίου 21:15 – Άμφισσα – Πλατεία Ησαϊα
Αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου & στον Στέλιο Καζαντζίδη με τους Γιάννης Διονυσίου & Ασπασία Στρατηγού (Πρεμιέρα Φεστιβάλ)
Ο Γιάννης Διονυσίου, ένας από τους πιο ταλαντούχους τραγουδιστές της γενιάς του, με σπάνιο φωνητικό χάρισμα και ξεχωριστή ερμηνευτική δύναμη, μαζί με την Ασπασία Στρατηγού τη σπουδαία αυτή λαϊκή ερμηνεύτρια έχουν ετοιμάσει ένα μοναδικό αφιέρωμα στην Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου και στον Στέλιο Καζαντζίδη. Οι δύο νέοι ερμηνευτές με τη δική τους φρέσκια ματιά έχουν ετοιμάσει μια ιδιαίτερη παράσταση και εστιάζουν στις χρυσές σελίδες της ελληνικής δισκογραφίας που αντιπροσωπεύουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο ο Στέλιος Καζαντζίδης και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Γεωργόπουλος (μπουζούκι), Αθηνόδωρος Καρκαφίρης (κιθάρα), Στρατής Σκουρκέας (κρουστά), Fausto Sierakowski (σαξόφωνο), Θοδωρής Ζιάρκας (μπάσο), Γιάννης Διονυσίου (βιολί).
Εναλλακτκή/Σύγχρονη Μουσική
Παρασκευή 18 Ιουλίου 21:15 – Ιτέα – Προβλήτα
Νεφέλη Φασούλη και η μπάντα της!
Eμπνευσμένες μουσικές της Μεσογείου και της Ανατολής, απεριτίφ στον “Κήπο” του Αντώνη Απέργη, δυνατά τραγούδια για τον “Κόσμο” του Φοίβου Δεληβοριά και post- punk μανιφέστο. Πιστοί στον ψυχεδελικό τους ήχο, στην αγάπη τους για τα 70s, στα λαϊκά 45άρια, αλλά και πιο δημιουργικοί από ποτέ, η Νεφέλη Φασούλη και η μουσική της μπάντα της, μας καλούν να μοιραστούμε μία μουσική εμπειρία γεμάτη χρώματα! Μουσικοί: Κατερίνα Λιάκη – πλήκτρα, Γιώργος Κωνσταντίνου – μπάσο Παναγιώτης Κωστόπουλος – τύμπανα Γιάννης Πατάκας – κιθάρα. Ηχοληψία: Βασίλης Αλεξόπουλος
Αρχαία Ελληνική Μουσική
Δευτέρα 21 Ιουλίου 21:15 – Δελφοί – Οικία Άγγελου Σικελιανού
Η Αρχαία Ελληνική Επτάχορδη Λύρα στους Δελφούς μετά από 1600 χρόνια σιωπής Το Πρώτο Επίσημο Πρόγραμμα Διδασκαλίας της Αρχαίας Ελληνικής Λύρας του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης κλείνει τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του με μια συναυλία του εργαστηρίου αρχαίας λύρας στους Δελφούς, στην οποία συμμετέχουν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι. Συμμετέχουν οι Νίκος Ξανθούλης στην αρχαία λύρα και στην βάρβιτο, Ευαγγελία Κοψαλίδου στην αρχαία λύρα και Σοφία Καρακούτα στο τραγούδι..
Λαϊκή Μουσική
Παρασκευή 1 Αυγούστου 21:15 – Γαλαξίδι – (Πλατεία) Χηρόλακας
Tα Swings του Μανώλη Χιώτη – επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου, βιρτουόζος μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης, με Γεράσιμο Ανδρεάτο και Ασπασία Στρατηγού. Στη μουσική παράσταση σε επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου, θα ακούσουμε τους βασικούς σταθμούς όλης της μουσικής πορείας και εξέλιξης του Μανώλη Χιώτη. Επί σκηνής ο βιρτουόζος του μπουζουκιού Μανώλης Καραντίνης μαζί με την Ασπασία Στρατηγού, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τέσσερεις σολίστες: Χρήστος Θεοδώρου – Πιάνο Ενορχηστρώσεις, Πέτρος Κρεμυζάκης – Μπάσο, Διονύσης Κοκόλης – Τρομπέτα, Νίκος Σκομόπουλος – ντραμς.
Παραδοσιακή Μουσική Παράσταση
Κυριακή 3 Αυγούστου 21:30 – Πολύδροσο – Πλατεία
Των Χθεσινών Πατήματα των Μπροστινών Γιοφύρια – Μουσική Παράσταση Παραδοσιακής Τέχνης (Πρεμιέρα Φεστιβάλ)
Σύλληψη/διδασκαλία του χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Ντόσκουρη με το μουσικό σχήμα: Νίκος Μούτσελος – πνευστά, Γιάννης Σκαρμπαδώνης – βιολί, Χρήστος Καλαμπούκας – λαούτο, Βασίλης Σαραντίνος – τραγούδι / κρουστά. Μία μουσική παράσταση που αναδεικνύει την παράδοση με την κυριολεκτική της έννοια, των εθίμων και χορών από τον πλούσιο Ελληνικό Λαϊκό Πολιτισμό, από τους μεγαλύτερους στους νεότερους μέσα από τη βιωματική συμμετοχή τους στα διάφορα δρώμενα και χορούς που διαιωνίζουν την παράδοση μας.
Θέατρο – Θεατρική Παράσταση
Παρασκευή 8 Αυγούστου 21:15 – Γραβιά – Χάνι της Γραβιάς
Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή από την Ομάδα ΦΑΟΣ
H νεοσύστατη ομάδα “Φάος”, παρουσιάζει μια θεατρική διασκευή της Φόνισσας, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που γράφτηκε το 1903. Η διασκευή και η σκηνοθεσία έγινε από τον γνωστό για τις μουσικοθεατρικές του προσεγγίσεις, σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή. Δεκατέσσερις ηθοποιοί επί σκηνής ερμηνεύουν το κείμενο του Παπαδιαμάντη ως άψογα συντονισμένα μέλη μιας ορχήστρας και μετατρέπουν την περίφημη γλώσσα του Παπαδιαμάντη – ομιλούμενη λαϊκή γλώσσα, σκιαθίτικοι ιδιωματισμοί, μικτή καθαρεύουσα με στοιχεία δημοτικής, αλλά και αμιγής καθαρεύουσα – σε νότες, προβάλλοντας τον ηχητικό πλούτο του κειμένου και μετατρέποντας την «εσωτερική μουσική» σε σκηνική δράση. Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Αναγνωστόπουλος Βασίλης, Αποστόλου Μελίνα, Γαβριηλίδης Αρσένιος, Γεωργακοπούλου Τόνια, Γρηγοράκη Στέλλα, Θεοδωροπούλου Σέβη, Καράμπελα Μυρτώ, Κλείδωνα Αλίκη, Κωτσίου Αναστασία, Μπογιατζή Χριστίνα, Νικητοπούλου Δάφνη, Παπανδρέου Θεοδώρα, Πλάντζου Κατερίνα και Ψαρρή Νάσια.
Βιεννέζικη & Αθηναϊκή Οπερέτα
Κυριακή 10 Αυγούστου 21:15 – Αγία Ευθυμία – Αύλειος χώρος Αγίου Ευθυμίου
«Βραδιά Ελληνικής και Βιεννέζικης Οπερέτας» – Σοπράνο Μαρία Κόκκα και ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος. (Πρεμιέρα Φεστιβάλ)
Δύο καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, η σοπράνο Μαρία Κόκκα και ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος, με τη συνοδεία του Σπύρου Σουλαδάκη στο πιάνο, ερμηνεύουν άριες και ντουέτα των αντιπροσωπευτικότερων έργων της Βιεννέζικης και Αθηναϊκής Οπερέτας. Ελληνικές οπερέτες όπως ο Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και οι Απάχηδες των Αθηνών του Νίκου Χατζηαποστόλου εναλλάσσονται με την επιβλητικότητα και τη χάρη των γνωστότερων από εκείνες που γεννήθηκαν στα βιεννέζικα σαλόνια, όπως η Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους του νεότερου, η Εύθυμη Χήρα του Φραντς Λέχαρ.
ΔΩΡΙΔΑ
Λαϊκή Μουσική
Δευτέρα 11 Αυγούστου 21:15 – Ερατεινή – Προβλήτα
Δημήτρης Μπάσης & Βίκυ Καρατζόγλου
Ο Δημήτρης Μπάσης παρουσιάζει μια μουσική παράσταση που τα έχει όλα: μεγάλες επιτυχίες από την προσωπική του δισκογραφία, τραγούδια κορυφαίων δημιουργών, μοναδικές ερμηνείες, αληθινή ψυχαγωγία και νοσταλγία. Ο σπουδαίος ερμηνευτής έχει πραγματοποιήσει κορυφαίες συνεργασίες και πολυάριθμες live εμφανίσεις σε ξεχωριστά θέατρα και συναυλιακούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Το ιδιαίτερο ηχόχρωμα της φωνής του σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνευτικές του ικανότητες, τον καθιστούν ως έναν από τους σημαντικότερους λαϊκούς τραγουδιστές της γενιάς του. Μαζί του, η Βίκυ Καρατζόγλου, μία από τις νεότερες αναγνωρίσιμες γνήσιες λαϊκές φωνές, που έχει ήδη χαράξει μία ιδιαίτερη πορεία στο χώρο της ελληνικής μουσικής σκηνής. Μαζί τους οι μουσικοί:Ακορντεόν/Πλήκτρα: Τάσος Αθανασιάς, Μπουζούκι: Γιάννης Σινάνης, Κλαρίνο: Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κιθάρα: Γιώργος Βαρτσάκης, Τύμπανα: Γιάννης Τσουμπρής, Μπάσο: Σταύρος Καβαλιεράτος.
Παραδοσιακή / Έντεχνη Μουσική
Τρίτη 12 Αυγούστου 21:30 – Αρτοτίνα – Πλατεία
Η Βιολέτα Ίκαρη σε μια μουσική παράσταση που υπενθυμίζει τις κοινές μας ρίζες και αγάπες του λαϊκού τραγουδιού.
Από τα διαχρονικά λαϊκά διαμάντια των μεγάλων δημιουργών μέχρι τα τραγούδια του τώρα μπλεγμένα με τις αγαπημένες στιγμές της προσωπικής της δισκογραφίας μα και την καινούργια σοδειά τραγουδιών της. Μια υπενθύμιση, μια γιορτή για όσα λίγα μας δένουν και μας δίνουν ανάσα ακόμα. Ένα γλέντι που φέρνει στην ίδια αυλή τις αναμνήσεις με την καινούργια σοδειά τραγουδιών. Αν αυτό το γλέντι ξεκινούσε ανάποδα; Αν μια ερωτική βραδιά ξεκινούσε από το αντίο στο καλωσόρισμα; Αν επιλέγαμε μόνο όσα μας δένουν; Αν από τα τραγούδια κρατούσαμε όσα μας ενώνουν; Αν διαλέγαμε εκείνα που ξέρεις και ξέρω κάθε λέξη τους; Αν από το καρπούζι τρώγαμε μόνο την καρδιά του;
Jazz / Έντεχνη / Λαϊκή Μουσική
Τετάρτη 13 Αυγούστου 21:15 – Λιδωρίκι – Αύλειος χώρος Σχολείου
«100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ» – Από την Τζαζ στον Ελληνικό Κινηματογράφο
Σπύρος Κλείσσας, Δημήτρης Μπάσης, Ελένη Πέτα, Εύη Σιαμαντά (με αλφαβητική σειρά) – Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας & Giorgos Tsolis trio
100 χρόνια από τη γέννηση του Μίμη Πλέσσα, με μια μοναδική συναυλία, στην οποία θα ξεδιπλωθεί όλο το φάσμα της μουσικής του μεγάλου συνθέτη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η τζαζ μουσική πλευρά του. Το Giorgos Tsolis trio μαζί με τους ερμηνευτές Σπύρο Κλείσσα και Εύη Σιαμαντά, παρουσιάζουν γνωστά τραγούδια του Μίμη Πλέσσα, μέσα από τη σύγχρονη μουσική υπογραφή του Γιώργου Τσώλη, αποκαλύπτοντας την οικουμενικότητα της μουσικής γλώσσας του συνθέτη. Στο δεύτερο μέρος μαζί με την Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας παρουσιάζονται πολυαγαπημένα τραγούδια από τον Ελληνικό Κινηματογράφο και όχι μόνο. Ερμηνεύουν οι δύο σημαντικοί τραγουδιστές: Δημήτρης Μπάσης και Ελένη Πέτα. Συντελεστές Giorgos Tsolis trio: Γιώργος Τσώλης – πιάνο, μουσική επιμέλεια, ενορχηστρώσεις, Κίμωνας Καρούτζος – κοντραμπάσο και Γιώργος Μανιάτης – drums. – Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας: Θωμάς Κοντογιώργης – πιάνο, μουσική επιμέλεια, Χρήστος Βιδινιώτης – μπουζούκι, Ιωάννης Καλκάνης – τύμπανα, Χρήστος Περτσινίδης – κιθάρες, Αντώνης Καλαντζάκος – κοντραμπάσο.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Δελφών ταξιδεύει στο Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ”, το Δίκτυο Δελφών, σε συνεργασία με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Δελφών, διοργανώνει πέντε μοναδικά θεματικά εργαστήρια που γεφυρώνουν την τέχνη με την τοπική παράδοση, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια βιωματική εμπειρία σύνδεσης με την πολιτιστική κληρονομιά της Φωκίδας:
Εργαστήριο Αργαλειού – Χρισσό – Στον παραδοσιακό οικισμό Χρισσό, οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την αρχαία τέχνη της υφαντικής. Το εργαστήριο εστιάζει στις τεχνικές και τα μοτίβα που συναντώνται στις φορεσιές του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού – συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν μέσα από τον αργαλειό.
Εργαστήριο Δέρματος – Χάρμαινα, Άμφισσα – Στην παραδοσιακή συνοικία της Χάρμαινας, γνωστή για τα “ταμπάκικα”, το εργαστήριο επικεντρώνεται στις παραδοσιακές τεχνικές επεξεργασίας δέρματος. Οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία κατασκευής και διακόσμησης δερμάτινων αντικειμένων, τιμώντας μια τέχνη με ιστορία αιώνων.
Εργαστήριο Κεραμικής – Γαλαξίδι – Στο Γαλαξίδι, με την πλούσια ναυτική του παράδοση, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν κεραμικά αντικείμενα εμπνευσμένα από την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, πλάθοντας τον πηλό με δημιουργικότητα και γνώση.
Εργαστήριο Αρχαίας Λύρας – Δελφοί – Ένα σπάνιο μουσικό εργαστήριο που εισάγει τους συμμετέχοντες στην εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής λύρας και στη σημασία της στη μουσική εκπαίδευση της Αρχαιότητας. Μέσα από βιωματική διδασκαλία, θα αναδειχθεί η σύνδεση του λόγου με τη μουσική, τόσο στο παρελθόν όσο και σε σύγχρονες μουσικοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις.
Εργαστήριο Παραμυθιού – Δελφοί – Το εργαστήριο παραμυθιού φέρνει στο προσκήνιο την προφορική παράδοση και τη δύναμη της αφήγησης. Με έμπνευση από τους μύθους του Αισώπου και τα ελληνικά λαϊκά παραμύθια, μικροί και μεγάλοι θα ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της δημιουργικής αφήγησης και της συλλογικής μνήμης.
Τα εργαστήρια απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά (από 12 ετών) και στοχεύουν στη διάδοση και αναβίωση παραδοσιακών τεχνών, ενισχύοντας την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και προσφέροντας μια αυθεντική εμπειρία συμμετοχής στο φεστιβάλ.