“Βάκχες του Ευρυπίδη”, σύγχρονη κι ευρηματική σκηνοθεσία και μουσική από τον Σ.Κορκολή συνθέτουν την επιτυχία της παράστασης

"Βάκχες του Ευρυπίδη", σύγχρονη κι ευρηματική σκηνοθεσία και μουσική από τον Σ.Κορκολή συνθέτουν την επιτυχία της παράστασης

Βάκχες του Ευριπίδη
Σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη
Ηρώδειο

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020 παρουσιάστηκε η παράσταση Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του, με τον συνθέτη της μουσικής της παράστασης Στέφανο Κορκολή να ανεβαίνει στη σκηνή με τον θίασο ταλαντούχων ηθοποιών.

«Ο θεός Διόνυσος φθάνει με ανθρώπινη μορφή στη Θήβα, πατρίδα της μητέρας του Σεμέλης, μαζί με τις Βάκχες που τον λατρεύουν για να επιβάλει τη λατρεία του. Ο εξάδελφός του Πενθέας, γιος της Αγαύης και ασκών την εξουσία στην πόλη, προσπαθεί να παρεμποδίσει τη νεόφερτη λατρεία, καταδιώκοντας τις μεταμορφωμένες από το θεό σε μαινάδες γυναίκες της Θήβας και συλλαμβάνοντας τον «μυστηριώδη ξένο» ως λάγνο διαφθορέα τους. Η απόφασή του να μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να τις κατασκοπεύσει σε ώρα έκστασης στον Κιθαιρώνα αποβαίνει μοιραία, αφού τον αντιλαμβάνονται και τον διαμελίζουν. Στις φρικαλεότητες πρωταγωνιστεί η ίδια του η μητέρα, που επιστρέφει στη Θήβα κρατώντας το κεφάλι του και νομίζοντας ότι έχει σφάξει ένα λιοντάρι…»

Με το πρώτο άκουσμα της είδησης ότι οι Βάκχες του Ευριπίδη θα ανεβούν στο Ηρώδειο χωρίς να γνωρίζω ακόμα τους συντελεστές της παράστασης, σκέφτηκα πως το Ηρώδειο σαν χώρος φιλοξενίας θεατρικών παραστάσεων αποτελεί εγγύηση ποιότητας όσον αφορά τα θεάματα που φιλοξενεί. Ο μονός προβληματισμός που έγκειτο στο γεγονός ότι παρακολουθώντας αρκετές παραστάσεις τα τελευταία χρονιά με θέμα της αρχαιά ελληνική τραγωδία και κωμωδία, επιφυλάσσομαι για το τι είδους διασκευή θα γίνει στο κείμενο και για το ποια σκηνοθετική τεχνοτροπία θα εφευρεθεί από τον σκηνοθέτη για να εντυπωσιάσει το κοινό. Η σκηνοθετίτιδα αυτή καθιστά τα τελευταία χρονιά τις παρουσιάσεις αρχαίου δράματος να φαίνονται περίπλοκες, άοσμες , άχρωμες και σε ορισμένες φορές αποτρόπαιες. Η εμβάθυνση στο κείμενο, αντικαταστάθηκε με τον εντυπωσιασμό και η διασκευή τις περισσότερες φορές καταλήγει τουλάχιστον γελοία.

Την εισαγωγή αυτή τη κάνω για να εκφράσω το επίπεδο της χαράς και της ικανοποίησης που βίωσα όταν παρακολούθησα αυτή την υπεροχή τολμώ να πω παράσταση. Οι ηθοποιοί έπαιζαν με αλήθεια, οι φωνές τους ήταν στρωτές και στιβαρές. Πάρα τη αρχαιοπρέπεια του κειμένου, οι ηθοποιοί εξέφραζαν την αλήθεια του κειμένου απολυτά κατανοητά και άμεσα και σιγουρά σε αυτό το κομμάτι ,εξαιρετική δουλειά φαίνεται να έχει κάνει ο μεταφραστής. Η σκηνοθεσία ήταν όσο ευρηματική και σύγχρονη έπρεπε και σιγουρά παρατηρήθηκε η ανάγκη να υπάρξει συσχετισμός του δράματος με τον σύγχρονο κόσμο και εποχή. Η μουσική ήταν απολυτά ταιριαστή και αντανακλούσε το νόημα και την ατμόσφαιρα της κάθε θεατρικής πράξης, συμπληρώνοντας ένα απόλυτα ισορροπημένο πλαίσιο.

Σίγουρα άξιζε την αξία του εισιτηρίου της και αναμφίβολα θα πρότεινα στον κάθε ένα να την παρακολουθήσει. Αν ξανανέβαινε σίγουρα θα ξαναπήγαινα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος
Σκηνοθεσία: Χρήστος Σουμάρεις
Μουσική: Στέφανος Κορκόλης

Παίζουν οι :
Διόνυσος: Γιώργος Κοψίδας
Τειρεσίας: Νίκος Καρδώνης
Κάδμος: Δημήτρης Μέλλος
Πενθέας: Στάθης Κόικας
Θεράπων: Κρις Ραντάνοφ
Α΄ Άγγελος: Χριστόδουλος Στυλιανού
Β΄ Άγγελος: Μανώλης Μαυροματάκης
Αγαύη: Νίκη Σερέτη
Βάκχες: Μυρτώ Αλυκάκη, Μαρίζα Τσάρη, Γωγώ Καρτσάνα, Ηλέκτρα Σαρρή,
Ξένια Ντάνια, Δέσποινα Μαρία Μαρτσέκη
Γυναίκα: Ρούλα Πατεράκη
Άνδρας: Κώστας Λάσκος
Τυμπανιστής: Αλέξης Κωτσόπουλος

Στο πιάνο επί σκηνής ο συνθέτης Στέφανος Κορκολής


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST