“Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα” από την ομάδα Mariposa. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα

"Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα" από την ομάδα Mariposa. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσεις με τίποτα

9 γυναίκες και 1 φτωχό-αρχοντικό, κάπου στην Ανδαλουσία..

Η Μπερνάρντα Άλμπα θρηνεί τον δεύτερο σύζυγό της και η δεσποτική παρουσία της δεν αφήνει περιθώρια ελευθερίας στις 6 κόρες της.

Οι κόρες καταδικάζονται σε 8 χρόνια πένθους, κλειδαμπαρωμένες, σαν σε φυλακή.

Η ζωή μέσα στην τυραννική αυτή οικογένεια αναδεικνύει την ανάδυση του φασιστικού καθεστώτος, λίγο μετά την συγγραφή του έργου από τον Ισπανό ταλαντούχο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Συναισθήματα πένθους, έντασης, αγωνίας, έρωτα και ζήλιας σε έναν φαύλο κύκλο προσπάθειας να δραπετεύουν και ταυτόχρονης υποταγής στην μάνα, στους άντρες, στην κοινωνία.

“Ό,τι αρμόζει στον καθένα”

Η ομάδα Mariposa ξετυλίγει το δραματικό αυτό έργο σε σκηνοθεσία Έφη Μεράβογλου και παρουσιάζει τους πιο κρυφούς πόθους και φόβους των γυναικών, σε μία κοινωνία, που οι ίδιες οι γυναίκες ίσως φθονούν και υποτιμούν την γυναικεία φύση περισσότερο ακόμη κι από τον άντρα, γιατί έτσι έμαθαν από τις πατροναρισμένες πατριαρχικές μορφές των μανάδων τους.

Θέλει γερό στομάχι για να δεχτείς την πραγματικότητα του τότε, και αυτό γιατί σου θυμίζει κάτι από το σήμερα. Δύσκολο έργο και απαιτητικές ερμηνείες, που έδωσαν ακριβώς εκείνον τον αέρα τυραννίας. Το σκηνικό και η παρουσία της ομάδας σε ταξιδεύει στην Ανδαλουσία και χτυπάει φλέβα στην ανελευθερία που όλοι έχουμε βιώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Και κάτι ακόμη..η ανάγκη για ελευθερία και ο μέγιστος σπαραγμός μπορεί να φέρει θάνατο.

Κι αν ακούγομαι κάπως ποιητική, θα καταλάβετε τα λόγια μου, μόνο αν δείτε την παράσταση στον Τεχνοχώρο Εργοτάξιον.

 


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST