“Το κιβώτιο” μια ιστορία ζωής που σε καθηλώνει, γράφει η Έλενα Ζαμζαρά

"Το κιβώτιο" του Άρη Αλεξάνδρου κάθε Παρασκευή στο studio Μαυρομιχάλη

Μέσω του Street Radio, την περασμένη  εβδομάδα είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω  την παράσταση «Το Κιβώτιο», σε κείμενο του Άρη Αλεξάνδρου.

Το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Άρης Αλεξάνδρου γνωστός ποιητής και μεταφραστής, την περίοδο της αυτό-εξορίας του στο Παρίσι, είναι ένα κείμενο γεμάτο!

Βαθιά κομμουνιστής ο ίδιος, προφανώς επηρεασμένος από την τόσο μαμά πατρίδα που γεννήθηκε,  όσο κι από την Ρωσίδα μητέρα του, μεταφέρει ένα κλίμα ματαιότητας και απογοήτευσης όπως το βίωσε κι ο ίδιος στην μετέπειτα πορεία του. Ο Άρης Αλεξάνδρου από τα φοιτητικά του χρόνια κυνηγήθηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε και τελικά αυτό-εξορίστηκε στο Παρίσι για να πεθάνει εκεί απογοητευμένος από τους ανθρώπους του κόμματος, κάτι που τον είχε ήδη οδηγήσει να αποχωρήσει πολύ νωρίς.

Η αλήθεια  είναι ότι η ματαιότητα που ένιωσε για τον αγώνα του είναι εμφανής σε κάθε λέξη του έργου. Μια ομάδα επίλεκτων ανταρτών αξιωματικών αναλαμβάνει με άκρα μυστικότητα να μεταφέρει μέσα από εχθρικά εδάφη ένα κιβώτιο. Δεν ξέρουν τι περιέχει, ξέρουν απλά ότι το κιβώτιο πρέπει να φτάσει κλειστό στον προορισμό του. Η εντολή δε, για τους ίδιους, σε μία αποστολή ζωής και θανάτου είναι σε περίπτωση που πιαστούν ο κυανισμός.  Ο μοναδικός επιζών είναι κι ο πρωταγωνιστής της παράστασης. Μέσα από μια σκληρή διαδρομή, όπου συναντά οικεία πρόσωπα και μαθαίνει μυστικά κλειδιά, φτάνει μοναχός του να παραδώσει το κιβώτιο. Ωστόσο φυλακίζεται γιατί το κιβώτιο αποδεικνύεται άδειο και κανείς δεν πιστεύει ότι δεν το άνοιξε ο ίδιος.

Μια σειρά από τύψεις, ενοχές και θύμησες που τον μπερδεύουν τον οδηγούν να φάσκει και να αντιφάσκει στις αναφορές που συντάσσει  προκειμένου να αντιταχθεί του κατηγορητηρίου, προσπαθώντας έτσι να δει μήπως και τον έχουν ξεγελάσει ή αν μπορεί να ξεγελάσει ο ίδιος το σύστημα που τον κατηγορεί. Η βασικότερη αίσθηση του δε, είναι κι αυτό που στο τέλος τον καταρρακώνει, το ότι νιώθει ένα απλό πιόνι στην όλη υπόθεση.

Τον ρόλο του επιζώντα έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία πέντε χρόνια ο Φώτης Μακρής, με τρόπο που σε καθηλώνει. Βουτηγμένος με απόλυτη ακρίβεια στα συναισθήματα, παρουσιάζει έναν άνθρωπο σε απόγνωση να  τρέχει πάνω κάτω σα το ποντίκι τυλιγμένος σε μια κόλλα «αναφοράς».

Η παράσταση ανεβαίνει στο Studio Μαυρομιχάλη, όπου ο Φώτης Μακρής παραδίδει και μαθήματα, ενώ έχει ταξιδέψει σε 28 πόλεις της Ελλάδας και την Κύπρο. Εγώ την είδα στην Θεσσαλονίκη όπου ανεβαίνει κάθε χρόνο. Μετά τις παραστάσεις ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

 

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης

Μουσική : Γιώργος Νινιός

 

Επιμέλεια : Έλενα Ζαμζαρά “The Rockwise radio show” ΠΑΡ. 24:00-02:00

 

Κείμενο: Έλενα Ζαμζαρά

 

 

 

 


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST