“Το 550 του Σταμάτη Πακάκη που παίζεται στο Faust, είναι μία παράσταση καταπέλτης που όλοι πρέπει να δούμε”

"Το 550 του Σταμάτη Πακάκη που παίζεται στο Faust, είναι μία παράσταση καταπέλτης που όλοι πρέπει να δούμε"

<<550>> στο Faust. Μια παράσταση καταπέλτης, όπου στόχος της είναι να μας κάνει να δούμε τη στυγνή παγματικότητα αγκαλιάζοντάς την με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ο Σταμάτης Πακάκης μετά την περσινή επιτυχία της μουσικοθεατρικής παράστασης ‘’Μάνα’’, γράφει και σκηνοθετεί τη νέα κοινωνική κωμωδία με τον πρωτότυπο τίτλο <<550>>. Θέλει έτσι να μας αποδείξει ότι το <<550>> που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως ένα απλό λεωφορείο της γραμμής ‘’Παλαιό Φάληρο-Κηφισιά’’ είναι πολλά παραπάνω από ένα άψυχο μέσο μεταφοράς. Είναι το σταυροδρόμι που ενώνει τη διαφορετικότητα με τη μοναδικότητα και μας καλεί να τραβήξουμε την κουρτίνα της ζωής του καθενός ‘’πρωταγωνιστή’’-επιβάτη και να ‘’καθίσουμε’’ στη ‘’θέση-κάθισμα-καρέκλα’’ του… τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά.

"Το 550 του Σταμάτη Πακάκη που παίζεται στο Faust, είναι μία παράσταση καταπέλτης που όλοι πρέπει να δούμε"Από την είσοδο στον επιβλητικό χώρο του ‘’Faust’’ και από τη ζεστασιά που σου προξενεί, ξάφνου τις σκέψεις σου θα διακόψει μια βροντερή φωνή που σε καλεί να ‘’επιβιβαστείς’’, να πάρεις μέρος σε αυτό το ταξίδι της διδαχής όπου πρόκειται να σου προσφέρει το εν λόγω έργο. Έτσι ξαφνικά λοιπόν, παύεις να βρίσκεσαι στην αίθουσα ενός ειδικά διαμορφωμένου θεατρικού χώρου και καθώς ανεβαίνεις τα σκαλιά, φαντάζεσαι ότι καταφθάνεις στην αφετηρία του λεωφορείου και ο χωροχρόνος κατά έναν μαγικό τρόπο σου δίνει την αίσθηση μιας πραγματικής συνθήκης, την οποία ναι μεν ζεις καθημερινά, αλλά από την άλλη σε προϊδεάζει για κάτι πρωτοποριακά καινοτόμο.

Η υποδοχή των ηθοποιών στο ‘’βαγόνι’’ σε κάνει να τρέξεις με προσμονή να λάβεις θέση ωσάν πας εκδρομή με τα φιλαράκια σου. Οχτώ άνθρωποι, οχτώ διαφορετικοί ρόλοι που κάτι σου θυμίζουν από τη δική σου ζωή: έναν συγγενή, έναν φίλο, εσένα τον ίδιο. Οχτώ διαφορετικότητες με τη μοναδικότητά τους η καθεμία, όπου εκεί που κάποια από αυτές σου δίνει τη δυνατότητα να ταυτιστείς, σε κάνει να αναρωτηθείς αν όντως φοράς τα παπούτσια του άλλου. Στόχος είναι να ταυτιστείς, αλλά περισσότερο να κατανοήσεις, να μάθεις να διαβάζεις τους ανθρώπους πίσω από μια λέξη, μια έκφραση, μια μονάχα στιγμή.

"Το 550 του Σταμάτη Πακάκη που παίζεται στο Faust, είναι μία παράσταση καταπέλτης που όλοι πρέπει να δούμε"Η εγρήγορση στις εναλλαγές σε κάνει να έχεις ποικίλα συναισθήματα. Από το χιούμορ στη δραματικότητα και από τη συγκίνηση στη ζωντάνια, το <<550>> διανύει τη δική του διαδρομή, τελώντας ουσιαστικά μια κυκλική πορεία γεγονότων, βιωμάτων, συναισθημάτων. Η αφετηρία σαρκαστική, η διαδρομή συγκινητική, ο τελευταίος σταθμός χαρμόσυνος.

Η παράσταση <<550>> ήρθε με σκοπό την ανατροπή των δεδομένων. Μέσα από την δημιουργία ενός γνώριμου -και για πολλούς από εμάς ρουτινιασμένου- κλίματος, αυτού του λεωφορείου, που τρέχουμε να προλάβουμε για τη δουλειά, τη σχολή, το σχολείο, μεταφερόμαστε σε καινούρια και άγνωστα μέρη. Ο Σταμάτης Πακάκης επιτυγχάνει κατ’ αυτόν τον τρόπο να θίξει θέματα, τόσο γνώριμα και κοντινά σε μας όσο και μίλια μακριά από την πόρτα του σπιτιού μας. Γιατί, πάντοτε όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού, ο καθένας μας μπορεί να απελευθερώσει τον πραγματικό του εαυτό, να πετάξει τη μάσκα του και να φορέσει το ένδυμα της νίκης κόντρα στον εαυτό του.

"Το 550 του Σταμάτη Πακάκη που παίζεται στο Faust, είναι μία παράσταση καταπέλτης που όλοι πρέπει να δούμε"Κάθε ηθοποιός και ένα κουτί με συναισθήματα, μα όλοι τους τόσο αβίαστα εκφραστικοί, νιώθουν κάθε λέξη και βιώνουν την κατάσταση σαν να την έζησε κάπως, κάπου, κάποτε ένας κάποιος εαυτός τους, σα να διαδραματίζεται εκείνη ακριβώς τη στιγμή εκτός σανιδιού, στην ξέχωρη ζωή τους. Από τον αφηγητή Σταμάτη Πακάκη, την αναρχική φοιτήτρια Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου, την οροθετική σκιτσογράφο Φαίη Βέβη, τον παρενδυτικό Αλέξανδρο Ζουριδάκη, τον εθνικιστή ψυκτικό Βλάση Πασιούδη, τη θεούσα Ειρήνη Μελά, την πληθωρική ηθοποιό Φανή Παλιούρα μέχρι τον ‘’μαϊντανό’’ Βασίλη Φακανά παρουσιάζονται κωμικοτραγικά περιστατικά που φωτογραφίζουν τη σημερινή κοινωνία της χώρας μας και κάθε άλυτο κόμπο που καραδοκεί στα ενδότερα.

Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί η ποτέ άλλοτε σημαντικότατη παρουσία  σε τούτη την παράσταση του Αόρατου Ροζ Μονόκερου και ο συμβολισμός αυτού. Ποιος μπορεί να είναι; Τρέξε και θα δεις ιδίοις όμμασι.

Κι αν πολλοί νομίζετε ότι ο ενστερνισμός μιας συγκεκριμένης ταυτότητας είναι μονόπλευρη υπόθεση… τότε απλώς κάτι κοιτάτε αλλά δε βλέπετε!

Στο Faust, κάθε Τετάρτη στις 20:30 και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, ο Σταμάτης Πακάκης έρχεται να μας αποδείξει ότι το <<550>> δεν είναι απλώς ένα λεωφορείο…αλλά σταθμός ζωής!

γράφει η Ιωάννα Τρίγκα “Fri-nally” ΠΑΡ. 16:00-18:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST