Πήγαμε – Είδαμε “Το πορτραίτο μιας Μαντόνα” ένας θρίαμβος της απλότητας επί σκηνής

Πήγαμε - Είδαμε "Το πορτραίτο μιας Μαντόνα" ένας θρίαμβος της απλότητας επί σκηνής

Το πορτραίτο μιας Μαντόνα

Σαββατόβραδο στο θέατρο Αλκμήνη και όλα ήταν έτοιμα για την παράσταση. Το σκηνικό εξόχως θεατρικό και το ραντεβού μας με τον Tennessee Williams σε αναμονή. “Πέντε μονόπρακτα του Tennessee Williams”, έλεγε η περιγραφή της παράστασης. Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, όμως, για ό,τι θα ακολουθούσε…

Τα έργα του Tennessee Williams παρουσιάζουν με ρεαλισμό τη σκληρή πραγματικότητα ενός κόσμου που μετρά τις πληγές του μεταξύ δύο πολέμων. Περιγράφουν τη μετάβαση εποχής από ένα αμερικάνικο όνειρο σε πλήρη άνθιση, το οποίο καταλήγει να συνθλίβει όσους δε μπορούν να το ακολουθήσουν ή να το υπηρετήσουν. Ο ίδιος ο συγγραφέας αυτοχαρακτηρίζεται ως ρομαντικός. “Γιατί έγραφα; Επειδή δεν έβρισκα τη ζωή ικανοποιητική”. Αναμένοντας, λοιπόν, μια τέτοια αλήθεια, καθισμένοι εκεί στο ημίφως του θεάτρου, με έκπληξη είδαμε να εκτυλίσσεται στα μάτια μας μπροστά μια ανατρεπτική προσέγγιση της ματιάς του συγγραφέα. Πέντε μονόπρακτα που στηλιτεύουν τη δομή και τα ήθη της αμερικανικής κοινωνίας του μεσοπολέμου, ναι. Συναρπαστικό εν τω βάθει ψυχογράφημα των ηρώων, ναι. Σπονδυλωτή εξέλιξη των υποθέσεων, ναι. Τραγωδία σε όλο της το μεγαλείο, ναι. Έλειπε κάτι, όμως, δομικό: η διάσταση της ολοκληρωτικής συντριβής!

Χωρίς καθόλου να παρασέρνεται από μία happy end λογική, η εξαιρετική σκηνοθετική ματιά της Κερασίας Σαμαρά, σε συνδυασμό με τη δραματουργική επεξεργασία του Ανδρέα Στάικου, κατόρθωναν να εντοπίσουν εν μέσω διάλυσης τη ρωγμή εκείνη που επιτρέπει την κάθαρση. Τόσο βαθειά σκληρές αλήθειες δίνονταν με ένα τόσο απλό και ευφάνταστα έξυπνο δραματουργικά τρόπο, που δεν οδηγούσαν σε σύνθλιψη το θεατή. Σου επέτρεπαν να βιώσεις απόλυτα την τραγωδία, μα δια της κάθαρσης της των τοιούτων παθημάτων. Και, βέβαια, όλο αυτό γίνεται εφικτό εξαιτίας της συγκλονιστικής ερμηνείας όλων των συντελεστών της παράστασης! Η κυρία Βέρα Κρούσκα, η κυρία Κερασία Σαμαρά, ο κύριος Ζαχαρίας Ρόχας και ο κύριος Γιώργος Αντωνόπουλος παίζοντας μεταξύ απλότητας και βάθους, αριστοτεχνικής δεξιοτεχνίας και ήσυχης παρουσίας, μας παρέσυραν σε μια υπέροχη μαρτυρία εντός και εκτός ενός κόσμου τραγικού και της διεξόδου σωτηρίας απ’ αυτόν. Με όλα να συμβαίνουν εκεί, στα μάτια μας μπροστά. Εξαιρετικοί όλοι, έγιναν απόλυτοι φορείς του ήθους του έργου του Tennessee Williams, μα και της δικής τους θεατρικής υπόστασης!

Αποδόμηση ειδώλων, αποδόμηση κάθε μορφής υπερβολής και θρίαμβος της απλότητας κεντημένα σε εξαιρετικό κείμενο από συντελεστές που Ποιούν Ήθος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παράσταση αυτή, με απόλυτη ένδειξη/πρόταση να σπεύσετε να ζήσετε την εμπειρία αυτή!

 

To πορτραίτο μιας Μαντόνα, θέατρο Αλκμήνη

Από 26 Ιανουαρίου έως 21 Απριλίου 2019

κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18.15

 

 Συντελεστές

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση –Σκηνοθεσία:   Κερασία Σαμαρά

Δραματουργική επεξεργασία:   Ανδρέας Στάικος

Σκηνικά- κοστούμια:   Κώστας Βελινόπουλος

Μουσική:   Τάκης Μπαρμπέρης

Φωτισμοί:   Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθός σκηνοθέτη:   Γιώργος Αντωνόπουλος

Φωτογραφίες:  Βαγγέλης Ρασσιάς

Κινηματογράφηση: Νίκος Βουτενιώτης

Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Εκδόσεις Μωραΐτης

Παραγωγή: ΘΕΣΙΣ

 

ΠΑΙΖΟΥΝ

Βέρα Κρούσκα

Ζαχαρίας Ρόχας

Κερασία Σαμαρά

Γιώργος Αντωνόπουλος

 

Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά

 

επιμέλεια: Αφροδίτη Πριμικύρη “Στη χώρα των θαυμάτων” ΔΕΥ. 22.00-24.00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST