Πήγαμε / Είδαμε : Το πιο “τίμιο” μπορντέλο της χώρας…γράφει η Χρύσα Κατσιματίδου

"Το Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" από την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στο θέατρο Αλκμήνη

Πήγαμε, είδαμε την παράσταση του Θεάτρου Αλκμήνη, επίσημη πρεμιέρα, “Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας” βασισμένο στο βιβλίο της Σπεράντζα Βρανά “Το τίμιο μπορντέλο”.

Σε θεατρική διασκευή του Κώστα Παπαπέτρου, σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, μουσική  ‘Αγγελου Ανδριόπουλου , με μαντάμ Ρόζα την ηθοποιό Δανάη Καλοπήτα.

Μπαίνοντας στην μικρή σκηνή του Secret Room, καθισμένη δίπλα στον συγγραφέα δημοσιογράφο, Κώστα Παπαπέτρου, σε μια θέση που σχεδόν εφάπτεται με την πόρτα από την οποία μπαινοβγαίνουν οι ηθοποιοί, περίμενα την μαγική εκείνη στιγμή που τα φώτα χαμηλώνουν , για να γίνω μέρος της ιστορίας του θεατρικού έργου “Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας”.

Και η πόρτα άνοιξε και πριν ακόμα μιλήσει με ένα γέλιο χείμαρρο, πικρό και πονεμένο, ένα τσιγάρο στο χέρι, το ποτό της και την κόκκινη ρόμπα της , πάτησε το σανίδι η μαντάμ Ρόζα αυτοπροσώπως.

Γυρνώντας 40 χρόνια πριν όταν ήταν η εποχή της μαντάμ Ρόζας, γινόμαστε μάρτυρες μιας εξομολόγησης με πολύ διαφορετικές συνθήκες από την πραγματικότητα του καιρού μας,  μα με μαγιά την διαχρονική προσέγγιση της κοινωνίας για αυτές τις γυναίκες τις ιερόδουλες.

Η Ρόζα – Δανάη Καλοπήτα, από την είσοδο της στην σκηνή, παίρνει μαζί της το κοινό, το ταξιδεύει στα παιδικά της χρόνια, στην εφηβεία, του λέει ευθαρσώς, άσχετα αν είναι σωστή η λάθος η θέση της , πως η οικονομική επιτυχία, είναι το κλειδί για όλα, ερωτεύεται δυνατά, μα το κρατάει σε δεύτερη μοίρα, στην ουσία παίζει με την ίδια την ζωή , δίνοντας της το δικαίωμα, να πει εκείνη την τελευταία λέξη.

Ο Δημήτρης – Πάνος Γεωργουλής, ερμηνεύει τον εραστή, σύζυγο και νταβατζη με τη ματιά ενός ερωτευμένου άντρα που αντιστέκεται αλλά τελικά υποχωρεί στην δύναμη αυτής της γυναίκας, που στα αλήθεια αγάπησε, πολύ ωραία η επιλογή ενός ηθοποιού που δεν έχει την ομορφιά του Κούρκουλου η του Φούντα για τον συγκεκριμένο ρόλο.

Η Μαρία – Ελένη Μαρμάρου, στέκεται ως κόρη και πόρνη βασισμένη πάνω στην εκδίκηση, μη ξέροντας πως στο μονοπάτι αυτό, περπατάει με επιτυχία μόνο η ζήση που ορίζει τους κανόνες και ενίοτε τους αλλάζει κατά πως γουστάρει.

Μια παράσταση που άνοιξε η κλειδαρότρυπα και είδαμε την ιστορία 3 ανθρώπων που αγάπησαν, αγαπήθηκαν, διάλεξαν τα λάθη , τα πλήρωσαν και βρήκαν την προσωπική του λύτρωση ο καθένας.

Συγκίνηση και ένα τρελό χειροκρότημα στο τέλος, δάκρυα πέρασε στον θεατή τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Ευχαρίστως την ξανά βλέπω.

Χρύσα Κατσιματιδου δημοσιογράφος Street Radio “Mai di Domenica” ΠΕΜ. 18:00-20:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST