Πήγαμε / Είδαμε : “Rose, μια σπουδαία ερμηνεία με μια πραγματικά αξεπέραστη ηθοποιό που δεν πρέπει να χάσετε” γράφει ο Σπύρος Κουλουμπής

Πήγαμε / Είδαμε : "Rose, μια σπουδαία ερμηνεία με μια πραγματικά αξεπέραστη ηθοποιό που δεν πρέπει να χάσετε" γράφει ο Σπύρος Κουλουμπής

Είδαμε: «Ρόουζ» με τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο

Επιμέλεια κειμένου: Σπύρος Κουλουμπής

“… Σσίβα στα εβραϊκά σημαίνει το ξενύχτι του νεκρού. Μια γυναίκα γύρω στα ογδόντα, στα τέλη του περασμένου αιώνα και στις αρχές του 21ου, καθισμένη σ’ ένα παγκάκι, κάνει Σσίβα σ’ ένα πρόσωπο – έκπληξη (που δε θα μάθουμε παρά μονάχα στο τέλος του έργου).  Έτσι ξεκινά και εκτυλίσσεται ολόκληρη η παράσταση «Ρόουζ» στο Γυάλινο Μουσικό θέατρο σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου. Πρωταγωνίστρια, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, σε έναν ακόμη ρόλο πρόκληση για την καριέρα της,  την επιζήσασα Εβραία του Martin Sherman.

Η παράσταση είναι απαλλαγμένη από πολλά πράγματα που θα την έκαναν ”βαριά” και δύσκολη. Μόνο η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στη σκηνή, ένα ξύλινο παγκάκι, κάποια κεριά και το video art του Χρήστου Καρτέρη είναι ότι χρειάζεται για να χαθείς στην ιστορία.

Η Ρόουζ κατάφερε να επιβιώσει– είναι μια επιζήσασα Εβραία. Η αξιόλογη ζωή της άρχισε σ’ ένα μικρό Ρωσικό χωριό, μεταφέρθηκε σ’ ένα γκέτο της Βαρσοβίας, σ’ ένα πλοίο με το όνομα «Έξοδος» και τελικά στους δρόμους του Ατλάντικ Σίτυ, των φαραγγιών της Αριζόνα και τις μυρωδάτες νύχτες του Μαϊάμι Μπιτς. Το έργο είναι το πορτραίτο μιας φοβερής γυναίκας και μέσον υπενθύμισης των γεγονότων που στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα.

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη εξαιρετική. Ο θεατής από την πρώτη στιγμή παρασύρεται από την αφήγηση, και νιώθει σα να συμμετέχει σε μία συζήτηση-εξομολόγηση με μια γυναίκα που πραγματικά επιβίωσε από τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος. Κατά τη διάρκεια αυτής της βραδιάς, η Ρόουζ θυμάται, άλλοτε με συγκίνηση κι άλλοτε με χιούμορ την πολύπαθη ζωή της, τον ξεριζωμό από την πατρίδα της, τους έρωτές της, την οικογένεια της, τα παιδιά της… την ίδια της τη ζωή.

Ταξιδεύεις στο χώρο και στο χρόνο, γίνεσαι μέρος της ιστορίας του 20ου αιώνα, και μόνο όταν ανάβουν τα φώτα πια ”ξυπνάς” και κατανοείς γιατί μπροστά σου έχεις μια σπουδαία ηθοποιό. Άξια αναφοράς και η σύνδεση με τα σημερινά γεγονότα (προσφυγικό κτλ), όπου καθιστούν την πλοκή λίγο διαφορετική από μία ακόμα εξιστόρηση της εβραϊκής ιστορίας, και αποτελούν τροφή για περαιτέρω σκέψη. Πολύ καλή και η μετάφραση της κυρίας Ντενίση, με αρκετές ανάλαφρες στιγμές γέλιου.

Ένας μονόλογος λοιπόν μιάμισης ώρας, από μία ηθοποιό 80 χρονών, που σε παρασύρει, σε ακινητοποιεί και σε λούζει με το φως που εκπέμπει και τη μεταμορφώνει σε κορίτσι!

Μια σπουδαία ερμηνεία με μια πραγματικά αξεπέραστη ηθοποιό που δεν πρέπει να χάσετε.

Μετάφραση: Μιμή Ντενίση
Σκηνοθεσία / φωτισμοί: Νίκος Καραγέωργος
Σκηνικό: Δημήτρης Δήμας
Μουσική: Νίκος Σπηλιώτης
Video: Χρήστος Καρτέρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ευθυμίου

ΓΥΑΛΙΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Συγγρού 143, Νέα Σμύρνη
τηλ.: 210 9315 600

Τον Σπύρο Κουλουμπή τον ακούτε κάθε Πέμπτη μεσάνυχτα (00:00-02:00) στην εκπομπή «Μουσικά Μονοπάτια» στο https://streetradio.gr/v2/popup-player/

Γκρουπ εκπομπής: https://www.facebook.com/groups/209299802587160/


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST

Background