Πήγαμε / Είδαμε : “Παραμύθι χωρίς όνομα” στο Θέατρο Κιβωτός

Πήγαμε / Είδαμε : "Παραμύθι χωρίς όνομα" στο Θέατρο Κιβωτός

Είδαμε την παράσταση Παραμύθι χωρίς όνομα της Πηνελόπης Δέλτα, που παρουσιάζεται από την εξαιρετική παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Η Πηνελόπη Δέλτα με τα βιβλία της, και την πένα της, ήταν μία από τις αιτίες που είχα παρατσούκλι  “η διαβαστού” , ώρες ατελείωτες πέρασα μαζί της με εκείνες τις παλιές εκδόσεις με τα σκληρά εξώφυλλα, ο Τρελαντώνης, ο Μάγκας, Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου, Στα μυστικά του Βάλτου, Για την Πατρίδα , Το παραμύθι χωρίς όνομα, που είναι και το αγαπημένο μου.

Με την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη συναντηθήκαμε χρόνια πριν όταν ήταν ακόμα ο γιος μου 3 χρόνων και άρχισα να τον πηγαίνω θέατρο, η πρώτη μας μαγική φορά ήταν στο θέατρο Ρεξ Ωραία Κοιμωμένη.

Σε ένα κατάμεστο θέατρο με γονείς και παιδιά περίμενα να αρχίσει αυτό το προς τα πίσω ταξίδι στην παιδική μου ηλικία και στην χώρα των Μοιρολάτρων, εκεί όπου όταν ο Βασιλιάς Συνετός πεθαίνει, ο γιος του  Αστόχαστος παντρεύεται την Βασιλοπούλα Παλάβω , παύουν να ενδιαφέρονται για τον λαό τους, και όλη η χώρα βυθίζεται στο χάος, στην πείνα, στην κλεψιά.

Ο νέος Βασιλιάς και η Βασίλισσα του κάνουν τέσσερα παιδιά.

Την Ζήλιω , την Πικρόχολη, την Ρηνούλα, και τον Συνετό τον Β.

Πήγαμε / Είδαμε : "Παραμύθι χωρίς όνομα" στο Θέατρο Κιβωτός

Ο Συνετός ο Β μαζί με την αδελφή του Ρηνούλα μη αντέχοντας την επιπολαιότητα των γονιών τους θα φύγουν από το παλάτι, στην περιπλάνηση τους αυτή θα συναντήσουν την Φρόνηση και την Γνώση που θα βοηθήσουν τα δύο παιδιά να μείνουν στον τόπο τους, διορθώνοντας, βοηθώντας, μαθαίνοντας να αναστηθεί η χρεοκοπημένη χώρα των Μοιρολάτρων.

Στον ρόλο του Αστόχαστου ο Αυγουστίνος Ρεμούνδος, δίνει πραγματικά ρεσιτάλ ερμηνείας, είναι εκείνος ο άνθρωπος, αρχηγός χώρας που δεν μπορεί να ελέγξει το παραμικρό, γίνεται σκλάβος των υπηρετών και αυλικών, και παραδίδει την πλούσια χώρα στο πλιάτσικο και τον όλεθρο του πολέμου που την κυκλώνει. Άλλωστε τα ονόματα που έδωσε στους ήρωες η Πηνελόπη Δέλτα, δείχνουν τον χαρακτήρα του καθενός.

Μαζί του η γυναίκα του Παλάβω Χριστίνα Κουλουμπή, σύντροφος του στο παιχνίδι της Χαράς, της ξενοιασιάς και της αγάπης, χτίζει το χαρακτήρα της χαρούμενης και επιπόλαιης συζύγου που το ενδιαφέρον της βρίσκεται στα ατελείωτα για εκείνη πλούτη της χώρας, στα γλέντια και την διασκέδαση.

Η Ζήλιω Ιωάννα Καλλιτσάντζη, και η Πικρόχολη Μαριαλένα Ροζάκη, περνάνε τις μέρες τους με καυγάδες σαν να ζουν σε ένα συνεχές παρόν που τίποτα δεν αλλάζει.

Η μικρή αδερφή Ρηνούλα Μελίνα Σπετσιέρη ένα κορίτσι με συναισθήματα, αγάπη για τους δικούς της, ανησυχία για τις αδελφές της, προβληματισμένη για την κατάσταση στη χώρα της, μας δίνει όλα όσα εμπεριέχονται στο όνομά της που δεν είναι άλλο από το Ειρήνη.

Ο Συνετός ο Β πανομοιότυπο του παππού του, άνθρωπος που σκέφτεται, που βλέπει την καταστροφή να έρχεται, και δουλεύει με ότι μέσο διαθέτει, για να την αποτρέψει, μηδενίζει την απόσταση μεταξύ του παλατιού και του λαού του, σώζει τη χώρα του και παίρνει εκείνος τη σκυτάλη της Βασιλείας.

Όλοι οι ηθοποιοί του έργου καλούνται να παίξουν να ερμηνεύσουν με μεγάλη επιτυχία πολλαπλούς ρόλους

Πήγαμε / Είδαμε : "Παραμύθι χωρίς όνομα" στο Θέατρο Κιβωτός

Τα ονόματα και οι ιδιότητες που η συγγραφέας δίνει στους ήρωες της, επίθετα στην συγκεκριμένη περίπτωση, βοηθάνε το θεατή, το μικρό θεατή να καταλάβει, τον μεγάλο να ξαναθυμηθεί, αξίες και παραδείγματα της ζωής.

Συντελεστές

Το κείμενο διασκευή του θεατρικού έργου υπογράφει η Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία σκηνοθετεί μαζί με την Χριστίνα Κουλουμπή .Το σκηνικό παιχνίδι, τα κουστούμια που είναι χρωματιστά παραμυθένια επιμελείται και δημιουργεί η Χριστίνα Κουλουμπή.

Κίνηση Χορογραφίες Φωτισμοί Πέτρος Γάλλιας.

Μουσική σύνθεση ενορχήστρωση video art Αντώνης Δελαπόρτας.

Στίχοι και επιλογή τραγουδιών Ανδρέας Κουλουμπής.

Βοηθός σκηνοθέτη Γιάννης Τσουρουνάκης.

Υπεύθυνη γραφείου παραγωγής Κατερίνα  Μπανασάκη.

 

Ηθοποιοί.

Χριστίνα Κουλουμπή

Αυγουστίνος Ρεμούνδος

Γιάννης Νικολάου

Νεκτάριος Φαρμάκης

Μαριαλένα Ροζάκη

Μελίνα Σπετσιέρη

Ιωάννα Καλλιτσάντζη

 

Παραστάσεις

Κάθε Κυριακή στις 11:15 και στις 3:00 το μεσημέρι.

Μία παράσταση, βασισμένη σε ένα λογοτεχνικό κείμενο από τα πιο όμορφα, διασκευασμένο και δοσμένο στους θεατές μικρούς και μεγάλους από την παιδική σκηνή της Κάρμεν Ρουγγέρη, που εδώ και πολλά χρόνια, χτίζει εκείνο το παιδικό θέατρο που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας αλλά και τον παιδικό μας εαυτό.

Την συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Χρύσα Κατσιματίδου δημοσιογράφος street radio.


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST