Πήγαμε / Είδαμε : “Οι δούλες του Ζαν Ζενέ, ένα διαχρονικό έργο στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια”

Πήγαμε / Είδαμε : "Οι δούλες του Ζαν Ζενέ, ένα διαχρονικό έργο στον πολυχώρο Αλεξάνδρεια"

Οι Δούλες, του Ζαν Ζενέ από την Ομάδα Μύθος στον Πολυχώρο Τέχνης Αλεξάνδρεια

Οι δούλες του Ζενέ είναι αδιαμφισβήτητα ένα έργο διαχρονικό. Ένα έργο που ίσως δε αντιστοιχεί κυριολεκτικώς με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα αλλά σίγουρα ο οποιοδήποτε θεατής μπορεί να αντιστοιχίσει τη θέση του στη κοινωνία με κάποιον από τους 3 (4 ίσως) χαρακτήρες του έργου.

Άλλος θα ταυτίζεται με τη θέση των υπηρετριών Σολάνς και Κλαίρη και άλλος μπορεί να το βλέπει τα πράγματα από τη σκοπιά της Κυρίας, της αριστοκράτισσας που με τη χάρη και τη ευγένεια της φανερώνει το ποια είναι η αληθινή φύση της εξουσίας με έναν τρόπο ύπουλο και καθοριστικό. Μια ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δυνατών και οικονομικά ευκατάστατων και των αδύναμων που υπηρετούν τους πρώτους. Οι δούλες δραπετεύουν από τη οικτρή πραγματικότητα τους μπαίνοντας σε ένα παιχνίδι θέατρου. Το φαντασιακό κομμάτι της ζωής τους καταρρέει καθώς η πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη οδηγώντας τες σε αδιέξοδο.

Το έργο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό L’ Arbalete, το Μάη του 1947. Ο Ζενέ ανέβασε τη παράσταση στο Theatre de l’ Athenee τον Απρίλη του 1947 στο Παρίσι για πρώτη φορά.

Η Πειραματική Σκηνή Ομάδας Μύθος παρουσιάζει το έργο Οι Δούλες στον Κήπο του Πολυχώρου Τέχνης Αλεξάνδρεια. Η σκηνοθεσία για τα δεδομένα του χώρου είναι απλή και λιτή. Δόθηκε περισσότερο έμφαση στις ερμηνείες των ηθοποιών και στη ατμόσφαιρα που προσφέρει ο ίδιος ο χώρος παρά σε σκηνοθετικές τεχνοτροπίες .

Παρακολουθήσαμε τη παράσταση στις 29/07 και μας άφησε μια ανάλαφρη διάθεση πάρα τη δραματικότητα του έργου. Το κείμενο δίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό. Οι ηθοποιοί παίζουν με θεατρική φόρμα προσφέροντας στον θεατή μια ουσία απλά και κατανοητά. Οι ερμηνείες των ηθοποιών φανερώνουν τη εποχή των συμβάντων και τη συμπεριφορά των χαρακτήρων του τότε όπως και το κοινωνικοπολιτικό τους υπόβαθρο.

Το μόνο που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε μεμπτό ήταν οι ενδυματολογικές επιλογές των ηθοποιών που δυστυχώς φανέρωναν το προϋπολογισμό της παράστασης.

Η τιμή του εισιτήριου και ο χώρος όπως και η ευχάριστη ατμόσφαιρα σιγουρά μας παροτρύνουν να την παρακολουθήσουμε εκ νέου.

Ημερομηνία:

Από: 28/07/2020 στις 9μμ,

Τοποθεσία: Κήπος του Πολύωρου Τέχνης Αλεξάνδρεια, Σπάρτης 14 , Πλατεία Αμερικής

Εισιτήρια:

5 ευρώ | (η τιμή ισχύει για το θεατρικό όχι για την κατανάλωση στο μπαρ)

Πληροφορίες / Κρατήσεις: Τηλ: 6993723117

Συντελεστές έργου:

Σκηνοθεσία: Ομάδα Μύθος,
Κινησιολογία: Σίμωνα Πάτροκλος,
Φωτισμοί: Μάνος Τσιβιλής,
Μουσική Επιμέλεια: Ζωή Τριανταφυλλίδη,
Σκηνικά-Κουστούμια: Μαρία Δρακοπούλου.

Ερμηνεύουν κατά σειρά εμφάνισης:
Κλαίρη: Ζωή Τριανταφυλλίδη,
Σολάνα: Μαρία Δρακοπούλου,
Κυρία: Ιωάννα Προσμίτη.
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο: 6993723117,διότι οι διαθέσιμες θέσεις, είναι αναπόφευκτα περιορισμένες, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.Σε περίπτωση ακύρωσης θέσεως γίνεται εγκαίρως γη α να δοθεί σε άλλο θεατή.

γράφει η Diana Putkaradze “Ανθρώπων έργα” ΤΕΤ. 16:00-18:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST