Πήγαμε / Είδαμε : “Ο Βυσσινόκηπος στο θέατρο Μικρό Broadway” γράφει ο Μιχάλης Κόλλιας

Πήγαμε / Είδαμε : "Ο Βυσσινόκηπος στο θέατρο Μικρό Broadway" γράφει ο Μιχάλης Κόλλιας

Ο Βυσσινόκηπος είναι το τελευταίο θεατρικό έργο του Αντόν Τσέχωφ, που γράφτηκε το 1903. Παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο θέατρο στις 17 Ιανουαρίου 1904, από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, σε σκηνοθεσία Στανισλάβσκι. Ο ίδιος ο Τσέχωφ χαρακτήρισε τον Βυσσινόκηπο ως κωμωδία, ωστόσο ο Στανισλάβσκι, αφουγκραζόμενος  στη σκηνή τις υπόκωφες, σπαραχτικές δονήσεις του «Βυσσινόκηπου», θα τον χαρακτηρίσει τραγωδία. Έκτοτε, κάθε σημαίνουσα παρουσίαση του έργου θα συνιστά και μια συμβολή στην ερμηνεία του: Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση της σκηνοθεσίας του Βασίλη Πλατάκη στο θέατρο Μικρό Broadway, Αίθουσα Μάνος Κατράκης.

Το έργο είναι μια τραγική κωμωδία, βασικό θέμα της οποίας είναι οι προβληματισμοί του συγγραφέα για το μέλλον της χώρας και του πληθυσμού της Ρωσίας. Το έργο βασίζεται στην ιστορία της αναγκαστικής πώλησης σε δημοπρασία μιας οικογενειακής περιουσίας. Χαιρετίζει την αλλαγή στη ζωή και ταυτόχρονα ανησυχεί για το τι μπορεί να φέρει στους ανθρώπους. Καταλαβαίνει τον ιστορικό χαμό των ηρώων του, οι οποίοι βρίσκονται «ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον» , γεμάτο ανατροπές καθώς «οι υπηρέτες γίνονται αφεντικά και τα αφεντικά υπηρέτες». Έτσι λοιπόν οι ήρωες του Τσέχωφ προσπαθούν να βρουν τη θέση τους σε μια νέα ζωή που τους τρομάζει και συμπάσχει ανθρώπινα μαζί τους.

Ένας βυσσινόκηπος σπάνιας ομορφιάς, βγαίνει σε πλειστηριασμό λοιπόν και ο γιος των χωρικών αποκτά την περιουσία των χρεοκοπημένων αριστοκρατών. 119 χρόνια μετά τη συγγραφή του ο υφολογικός τόνος του «Βυσσινόκηπου» παραμένει αίνιγμα. Ο Βασίλης Πλατάκης το αντιπαρέρχεται με την οδηγία «παίξτε απαρηγόρητα», επιτείνοντας το κωμικοτραγικό υπόβαθρο κι εδράζοντας την αισθητική/υφολογική γραμμή του στο τετράπτυχο: λαϊκότητα, ποιητικότητα, εκκεντρικότητα και υπερβατικότητα. Αξιοθαύμαστο επίσης το γεγονός πώς η παράσταση αυτή έγινε με σχεδόν μηδενικό μπάτζετ. Από την άλλη πλευρά όμως η τόσο απλοϊκή σκηνοθεσία σε συνδυασμό με το τόσο κακοσχεδιασμένο θέατρο έδρασε ανασταλτικά για όλους εμάς τους θεατές που παρακολουθήσαμε την παράσταση από θέσεις στα πλάγια με αποτέλεσμα να χάσουμε πολλές λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Το αποτέλεσμα εκτρέπεται σε κάποιες παρερμηνείες και αστοχίες και δεν αποφεύγει τη διάσπαση, τη φλυαρία, το χαλαρό ρυθμό και κάποια «αναίτια εκκεντρικά» ευρήματα της μεταμοντέρνας ομογενοποίησης.  Αντιρεαλιστικές προσεγγίσεις στον «Βυσσινόκηπο» δοκιμάζονται ήδη από το 1980 και, μάλιστα, από σκηνοθέτες διεθνούς κύρους (Π. Μπρουκ, Εϊμ. Νεκρόσιους, Τ. Σουζούκι κ.ά.)

Πρόκειται για εγχειρήματα συνταγμένα από τους προσωπικούς δαίμονες κάθε καλλιτέχνη και για συνεκδοχές που εγκαλούν στο εκάστοτε σήμερα την υπαρξιακή αγωνία των μεταβατικών καιρών του Τσέχοφ. Η έντονη προσωπικότητα τέτοιων παραστάσεων αναπόφευκτα διχάζει. Ανάλογη περίπτωση είναι και αυτός ο «Βυσσινόκηπος».

Ταυτότητα της παράστασης

Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης
Σκηνικός διάκοσμος – σχεδιασμός φωτισμών – σκηνοθεσία: Βασίλης Πλατάκης
Μουσική: Τάκης Μπινιάρης
Ενδυματολόγος: Ανδρομάχη Μοντζολή
Χορογράφος:  Kωνσταντίνος Μενούνος
Μάσκες: Ανδρέας Λιάλιος
Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλιαν Αρχοντή
Φωτογράφιση: Μάνος Βλαστός
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Διανομή
Τζένη Καλλέργη, Μανώλης Δεστούνης, Νίκος Καραγιώργης, Πάνος Κορδαλής, Λίλιαν Αρχοντή, Χρίστος Γεωργίου, Αμαλία Κλημοπούλου, Δημήτρης Τοπαλίδης, Άννα – Μαρία Βιδάλη, Κωνσταντίνος Μενούνος, Αθανασία Ξενοπούλου, Κωνσταντίνος Μιχαήλ
Πληροφορίες
Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά με διάλειμμα
Χώρος:
Μικρό Broadway (αίθουσα ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ)
Αγίου Μελετίου 61Α Αθήνα, τηλ.: 2110159859 & 2108654787

Ημέρες & ώρες παράστασης:
Δευτέρα στις 20.30
Τρίτη στις 21.00

(μέχρι 29 Νοεμβρίου)

Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 16 ευρώ
Μειωμένο
Φοιτητές, ΑΜΕΑ, θεατές άνω των 65 ετών: 12 ευρώ
Άνεργοι: 8 ευρώ

γράφει ο Μιχάλης Κόλλιας “Κόσμος εντέχνω” ΚΥΡ. 16:00-18:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST