Πήγαμε / Είδαμε : “Ο χορός του θανάτου” στο secret room του θεάτρου Αλκμήνη

Πήγαμε / Είδαμε : "Ο χορός του θανάτου" στο secret room του θεάτρου Αλκμήνη

Μπαίνοντας στο Θέατρο Αλκμήνη στην αίθουσα Secret Room, τίποτε δε σε προδιαθέτει για αυτό το οποίο θα ζήσεις στην επόμενη ώρα και κάτι.
Η ιστορία του έργου λίγο πολύ γνωστή ειδικά στους θεατρόφιλους μιας και ο Αύγουστος Στριντμπεργκ και το έργο του «Ο Χορός του Θανάτου» είναι αγαπητός και με εξαίρετη θέση στις προτιμήσεις των θιάσων ανά τον κόσμο.
Ένα σπίτι καταθλιπτικό, σε κάποιο νησί στη Σουηδία, μια καραντίνα, απομόνωση, ένα ζευγάρι και ο τρίτος άνθρωπος, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα περίεργο ασυνήθιστο παζλ που σε ξενίζει ως θεατή όταν το αντιληφθείς αλλά νιώθεις απίστευτη οικείοτητα όσο εξελίσσεται η πλοκή του έργου.
Ο Έντγκαρ με την Άλις – το ζευγάρι – ψάχνουν να βρουν λόγους να γιορτάσουν – εδώ την επέτειο των γάμων τους – αλλά οι πληγωμένοι τους εγωισμοί και η ήττα που έχουν υποστεί ως υπάρξεις σε έναν ατελείωτο αγώνα υπεροχής και επιβίωσης τους οδηγεί σε ψυχικά γρονθοκοπήματα κατά τα οποία ο ένας υπονομεύει, καταπατάει και τελικώς συρρικνώνει ο ένας τον άλλον δικάζοντας και καταδικάζοντας με μια εκπληκτική ευκολία σα να ακροβατούν στο απόλυτο υπαρξιακό κενό.
Κι εκεί εμφανίζεται ο Κουρτ. Το τρίτο πρόσωπο. Με μια ασαφή για το κοινό θέση στο πλάνο, ταράζει τη φαινομενικά ήρεμη συζυγική ζωή, εγείρει απορίες για τον ρόλο του στη ζωή του ζευγαριού, πέφτει θύμα του δύστρωπου χαρακτήρα και της χειραγώγησης του Έντγκαρ και παράλληλα δίνει λαβή στην Άλις να σηκώσει κεφάλι, να εκφράστεί όπως ποτέ πριν και να δημιουργήσει και τις αμφιβολίες περί πίστης και προσήλωσης.
Μέσα σε ένα λιτό σκηνικό, με την απόλυτη σιωπή να επικρατεί και το ημίφως, ο σκηνοθέτης της παράστασης Νικόλας Σπανός, καθοδηγεί με μαεστρία τους τρεις ηθοποιούς σε έναν μοναδικό χορό επί σκηνής. Ο Λουκάς Κούτρας στο ρόλο του Κούρτ, η Ιωάννα Γκαβάκου στο ρόλο της Άλις και ο Κωνσταντίνος Μπλάθρας στο ρόλο του Έντγκαρ, με απόλυτη συναίσθηση μας οδηγούν μέσα από μονοπάτια γεμάτα ένταση, λογικής και παραλόγου, αλήθειας και ψέματος, αποδίδοντας στο έπακρο τόσο τον ψυχισμό των ηρώων, τόσο και των κρυφών νοημάτων που ο ίδιος ο Στρίντμπεργκ ήθελε να αποδόσει.
Από τα δυνατά στοιχεία της παράστασης είναι η μουσική του Θέμη Τελόγλου και η σόλο κιθάρα του Παύλου Κανελλάκη, που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ιδανική στην παράσταση που σε καθηλώνει.
Μια παράσταση που μπορείς να ταυτιστείς σε πολλά σημεία, τρεις ηθοποιοί που ωριμάζουν στη σκηνή μπροστά σου. Μια γλυκόπικρη γεύση στο στόμα κατά το τέλος της παράστασης, και η αίσθηση ότι στην ουσία θες να το ξαναδείς γιατί νιώθεις πως έχει ακόμη κι άλλα στοιχεία, συναισθήματα και γνώσεις που δεν πρόλαβες να ανακαλύψεις.

Η παράσταση παρουσιάζεται στο θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ στην αίθουσα SECRET ROOM, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 μ.μ..
Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε απ’ το site του θεάτρου, στο ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου την ημέρα της παράστασης.

Για τον Street Radio
Κάτια Σουέρεφ
aka Sue


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST