Πήγαμε / Είδαμε : “Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ” επιμέλεια : Αφροδίτη Πριμικύρη

Πήγαμε / Είδαμε : "Νούρα, ένα πένθιμο μπλουζ" επιμέλεια : Αφροδίτη Πριμικύρη

Νούρα~Ένα Πένθιμο Μπλουζ

 

Κανείς δε βάζει το παιδί του σε μια βάρκα νύχτα με μανιασμένο καιρό, αν αυτό δεν είναι η μόνη του επιλογή σωτηρίας

 

Κι εμείς εκεί. Στο θέατρο Αλκμήνη, θεατές μιας διπλής πραγματικότητας. Ένας νέος πραγματεύεται τα όνειρά του μέσα σε ένα κόσμο δυτικής κουλτούρας και φιλοσοφίας. Και μια μάνα, με το παιδί της αγκαλιά, πραγματεύεται την ίδια την επιβίωση ως όνειρο. Δύο πραγματικότητες στον ίδιο χρόνο. Με μια πρώτη ματιά φαίνονται τόσο διαφορετικές. Μόλις, όμως, αρχίσουν να πλέκονται μεταξύ τους, αποκαλύπτεται μια άλλη, μια πιότερο κρυμμένη αλήθεια. Σαν σε μια ζυγαριά επάνω οι πρωταγωνιστές, μετράνε στο ζύγι τις ιστορίες τους. Διωγμοί, απώλεια, κρύο, πείνα, συντροφικότητα, όνειρα, αγώνες. Και τότε γίνεται ολοφάνερο πως ίδιες, απολύτως, ιστορίες ακούμε, μόνο που είναι τοποθετημένες σε διαφορετικό σκηνικό. Άλλες χώρες, άλλες γλώσσες, άλλες εποχές, άλλο χρώμα δέρματος. Και αυτό που ορίζει, τελικά, το ποιος «νικάει» στο ζύγι είναι οι δυνάμεις που έχουν απομείνει και το ήθος, οι αντοχές και οι επιλογές του ήρωα.

Ο χώρος λιτός. Τα σκηνικά κατασκευασμένα με τρόπο τέτοιο, ώστε να δημιουργούν παράλληλες πραγματικότητες. Και μέσα στην ησυχία αυτή του χώρου, ένα πιάνο που παίζει ζωντανά και μια φωνή δίνουν λόγο στην Αρχαία Κραυγή του ανθρώπου!

Η Μαρία Παπαγεωργίου και ο Ανδρέας Καρανίκας, η Τζούλι Τσόλκα, ο Γιάννης Χαντέλης, η Θεώνη Φύτρου, η Σωτηρία Χρυσικοπούλου, όλοι παρόντες, μα σα φιγούρες που δείχνουν υπερκόσμιες, διηγούνται την ιστορία. Κατάματα! Κουβαλώντας το βάρος του κόσμου όλου στο παίξιμο και την ψυχή τους, χωρίς να λιποψυχήσουν! Χωρίς να επιτρέψουν να ξεφύγει ούτε το μικρότερό της κόμμα. Ένας παράλληλος μονόλογος που μοιάζει διάλογος, που από στιγμή σε στιγμή εντείνεται, αλλάζει, διογκώνεται, που δεν αφήνει περιθώριο στο θεατή να κλείσει τα μάτια και να κάνει πως ό,τι βλέπει δεν υπάρχει. Γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη τραγωδία που ξετυλίγεται στα μάτια μας μπροστά: Το εξαιρετικό κείμενο της Βάσιας Αργέντη δεν είναι αποτέλεσμα μυθοπλασίας! Είναι η αλήθεια που συμβαίνει Αυτή ακριβώς τη Στιγμή, την ώρα που εμείς ως θεατές παρακολουθούμε. Αυτή ακριβώς τη στιγμή, ένα τετράγωνο δίπλα στο σπίτι μας, ίσως και μέσα στο ίδιο το σπίτι μας, μια θάλασσα δίπλα απ’ την ακτή μας, ίσως και μέσα στο ίδιο μας το σώμα και τα γονίδιά μας.

Η παράσταση Νούρα δε θα σε αφήσει να αποκοιμηθείς. Και αυτή είναι η μεγαλύτερή της νίκη και η μεγαλύτερη δική μας ήττα ως κοινωνία.

Είπαμε, όμως…

-Μαμά… στις χούφτες μου έχω φυλάξει λίγο Ήλιο

-Υπομονή, ψυχή μου, κοντεύουμε. Μη λιγοστεύεις

 

 

Νούρα~Ένα πένθιμο Μπλουζ

Θέατρο Αλκμήνη

Παραστάσεις: Κάθε Κυριακή στις 21.00 έως τις 21 Απριλίου 2019

Διάρκεια: 85’ (χωρίς διάλειμμα)

 

 

Παίζουν:
Μαρία Παπαγεωργίου (Β΄ σεζόν) [Αρετή Κετιμέ (Α΄ σεζόν)]
Τζούλι Τσόλκα
Γιάννης Χαντέλης
Θεώνη Φύτρου
Σωτηρία Χρυσικοπούλου

​Στο πιάνο ζωντανά ο Ανδρέας Καρανίκας

 

Πρωτότυπο κείμενο: Βάσια Αργέντη

Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Καρανίκας

Σκηνοθεσία: Βάσια Αργέντη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Καρνάτσου
Ενδυματολόγος: Νίκος Τριανταφύλλου
Βοηθός Ενδυματολόγου: Ανθή Χατζηαποστόλου
Μακιγιάζ: Μαρία Φαρούπου
Φωτογραφία: Άμπερ Ντόκου
Σκηνικά: Art In Art
Σχεδιασμός φωτισμών: Μανώλης Μπράτσης
Παραγωγή : Art In Art

 

 

 

επιμέλεια: Αφροδίτη Πριμικύρη ~ Στη Χώρα των Θαυμάτων ~ Δευτέρα, 22.00-24.00

 


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST