Πήγαμε / Είδαμε : “Μήδεια” του Μποστ στο Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης, γράφει ο Στέφανος Γρηγοριάδης

Πήγαμε / Είδαμε : “Μήδεια” του Μποστ στο Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης, γράφει ο Στέφανος Γρηγοριάδης

Το θέατρο περνά μια απο τις πιο δύσκολες περιόδους του, απόρροια της πρωτόγνωρης κατάστασης που όλοι μας αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό.Έρχονται όμως κάποιες δουλειές, που σε κάνουν να ελπίζεις ότι τίποτε δε χάθηκε και ότι το θέατρο θα εξακολουθήσει να υπάρχει σε πείσμα των καιρών και να μας προσφέρει ψυχική ανάταση και χαμόγελο.

Μια τέτοια δουλειά παρακολουθήσαμε στο δημοτικό θέατρο της Ηλιούπολης. Μιλάμε βέβαια για τη “Μήδεια” του γνωστού και αγαπημένου μας Μποστ,σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιοτάκη, που τον ξέρουμε καλά από τις προσεγμένες δουλειές του στο θέατρο Θησείον.

Στο θέατρο ο κόσμος ήταν αρκετός (πράγμα που δείχνει πόσο “διψάει” για καλές παραστάσεις). Το σκηνικό αρκετά λιτό,με αντικείμενα-σημεία αναφοράς της παράστασης. Υπάρχει όμως κι ένα πιάνο, που παρέα με τον Γιάννη Μαθέ θα μας συντροφεύσουν πολύ ευχάριστα στο ταξίδι της παράστασης.

Το κείμενο είναι “πειραγμένο”, αλλά ο Νικορέστης Χανιωτάκης έχει φροντίσει, στα διασκευασμένα σημεία,να σεβαστεί και το πνεύμα και το γράμμα του Μποστ. Μπλέκονται το παρελθόν με το παρόν, η άμαξα με τη Yamaha, οΣαββόπουλος με τραγούδια παραδοσιακά και νοσταλγικά τραγούδια του ξένου ρεπερτορίου, ο Οιδίποδας με τη Μήδεια και τον Άμλετ, οι εξοπλιστικές δαπάνες με το Silver Alert. Όλα αυτά όμως σε μια χαλαρή ροή που δεν ξενίζει.

Η ιστορία του Μποστ είναι βέβαια μια πολύ ελεύθερη διασκευή του Ευριπίδη στα καθ’ ημάς,εφόσον εδώ η Μήδεια δε σκοτώνει τα παιδιά της εκδικούμενη τον άπιστο Ιάσονα, αλλά επειδή είναι στουρνάρια στο σχολείο,αφού επέλεξαν να…..εξερευνήσουν το σεξ αντί της γνώσης.

Οι συντελεστές της παράστασης έχουν δουλέψει με κέφι και είναι πολύ καλοί όλοι τους, είτε στο υποκριτικό είτε στο τραγουδιστικό μέρος. Η όμορφη μουσική της Monika “δένει” με την παράσταση και οι ηθοποιοί που τραγουδούν προσφέρουν τέρψη στα αυτιά του θεατή.

Ο Μάκης Παπαδημητρίου αγαπά αυτό που κάνει κι αυτό γίνεται φανερό,όταν τον βλέπουμε ως Μήδεια. Τα ίδια ισχύουν και για τους Γιάννη Δρακόπουλο (Ευριπίδης), Κώστα Τριανταφυλλόπουλο (Οιδίποδας) , Τζένη Θεωνά (καλόγρια/πέτρα του σκανδάλου), αλλά και για όλους τους υπόλοιπους ρόλους που ερμηνεύονται από τους Νικορέστη Χανιωτάκη, Γεράσιμο Σκαφίδα, Αναστασία Γεωργοπούλου και Άννα Κλάδη (πολύ καλή φωνή).

Απ’ ό,τι έμαθα η παράσταση θα συνεχιστεί και το χειμώνα και πολύ καλά θα κάνει, γιατί ο κόσμος έφευγε ευχαριστημένος από το θέατρο, είχε γελάσει σε δύσκολες εποχές κι αυτό είναι πολύ καλό σημάδι.


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST