Πήγαμε / Είδαμε : “Μια άλλη Θήβα” του Σέρχιο Μπλάνκο σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου

"Μια άλλη Θήβα" του Σέρχιο Μπλάνκο, από Τετάρτη μέχρι Κυριακή στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μια πατροκτονία γίνεται αφορμή ώστε ένας συγγραφέας να γράψει ένα νέο έργο.

Ο Βαγγελής Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του έργου και με λιτές καθαρές γραμμές δίνει στο Θάνο Λέκκα το ρόλο του δημιουργού του έργου και του αφηγητή. Περιμένοντας να ξεκινήσει η παράσταση το σκηνικό φωτίζεται και ουσιαστικά το κοινό καλείται να καθίσει έξω από χώρο της αυλής ενός σωφρονιστικού ιδρύματος. Μια μπασκέτα και ένα παγκάκι ορίζουν έναν χώρο που κανείς δεν μπορεί να βρει τίποτα αιχμηρό ώστε να προκαλέσει το παραμικρό κακό.

Η παράσταση ξεκινά και ο Θάνος Λέκκας μας τοποθετεί στο πλαίσιο και εξηγεί βήμα βήμα όλη την πορεία για τη δημιουργία του έργου.
Έτσι ταυτόχρονα γινόμαστε παρατηρητές μιας παράστασης και του παρασκηνίου της. Υπέροχο εύρημα ειδικά για τους «περίεργους» θεατές που θέλουν να δουν πως δημιουργείτε μια παράσταση.
Ο Δημήτρης Καπουράνης αναλαμβάνει διπλό ρόλο. Αφενός του πατροκτόνου που γίνεται αφορμή και έμπνευση για τον συγγραφέα να δημιουργήσει την παράσταση και αφετέρου του ηθοποιού που τελικά αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο.
Η αρχική σκέψη ήταν να παίξει ο ίδιος ο δράστης την παράσταση και ουσιαστικά να υπάρχει η πλήρης αλήθεια επί σκηνής. Νομικές δυσκολίες και αποφάσεις ανώτερων στελεχών των υπουργείων δημιουργούν συνεχώς εμπόδια και αλλαγές στις αποφάσεις. Εκεί ο δημιουργός συνεχώς βρίσκει λύσεις για να προχωρήσει.
Το παράξενο παιχνίδι ανάμεσα στις ερωτήσεις που κάνει ο δημιουργός ώστε να εμπνευστεί και να γράψει το κείμενο αλλά και ταυτόχρονα η μεταφορά ώστε ο ηθοποιός να παίξει και να αποτυπώσει το κείμενο και το πρόσωπο όσο πιο κοντά στην αλήθεια που καταλαβαίνει ο δημιουργός από τις συζητήσεις κάνει το έργο πραγματικά ενδιαφέρον.
Οι δυο τους επί σκηνής έχουν πολύ δυνατή χημεία.
Το πλαίσιο των συναντήσεών τους ενώνει δυο ανθρώπους που δεν θα επέλεγαν να συναντηθούν ποτέ και τους φέρνει αντιμέτωπους με την εσωτερική τους αλήθεια κάνοντας τους να έρθουν αντιμέτωποι με μια αλήθεια που δύσκολα αφήνει κανείς να φανεί.
Την ημέρα που παρακολούθησα την παράσταση ήταν ημέρα συμπερίληψης και υπήρχαν θέσεις που ανήκαν σε ανθρώπους που δυστυχώς οι περισσότεροι στην καθημερινότητά μας προσπερνούμε.
Μια εβδομάδα μετά υπεγράφη από την ΠτΔ η απόφαση για την υποβάθμιση των πτυχίων των ηθοποιών.
Έχει σημασία να υπάρχει παιδεία. Έχει σημασία να δίνεις χώρο στους ανθρώπους δίπλα σου. Έχει σημασία ο πολιτισμός σου να φαίνεται και να αποτυπώνεται σε κάθε σου κίνηση. Έχει σημασία να στηρίζεις όσους με την τέχνη τους καταφέρνουν να σε προβληματίσουν. Έχει σημασία να δεις πως συνδέονται γεγονότα που γνωρίζεις και θεωρείς δεδομένα και που αν τα αναλύσεις σε βάθος μπορεί να έχουν εντελώς άλλο νόημα από αυτό που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχες ως δεδομένο.
Η παράσταση Μια άλλη Θήβα το καταφέρνει αυτό με μεγάλη επιτυχία και είναι μια παράσταση που αξίζει να δεις και να σταθείς.

Τετάρτη – Κυριακή στο θέατρο του Νέου Κόσμου στην κεντρική σκηνή. Σπεύσατε.

γράφει η Έφη Κουφοπούλου “Παιχνίδι είναι” κάθε 2η ΤΕΤ. 22:00-00:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST