Πήγαμε / Είδαμε : “Μεφίστο” στο ΙΜΚ, εσύ θα επέλεγες να στηρίξεις τη σωστή πλευρά της ιστορίας;

"Μεφίστο" στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τελευταίες παραστάσεις μέχρι το Σάββατο 26 Μαρτίου

Η παράσταση Μεφίστο παρουσιάζει το ομώνυμο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν που αφηγείται την ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν από το ξεκίνημά του στο Θέατρο Τέχνης του Αμβούργου το 1926 μέχρι την ανάδειξή του σε αστέρι του Γ΄ Ράιχ το 1936.

Ο πρωταγωνιστής όταν οι ναζί καταλαμβάνουν την εξουσία απαρνείται το κομμουνιστικό παρελθόν, εγκαταλείπει την προδίδει τους φίλους του για να συνεχίσει να παίζει στο θέατρο που ήταν η μεγαλύτερη του αγάπη και η αιτία που πούλησε την ψυχή του στους ναζί. Η αναλογία του Χέφγκεν και του Μεφίστο του Φάουστ είναι πασιφανής.

Ο Χέντρικ πούλησε την ψυχή του στους ναζί για να ανεβεί στην ιεραρχία και να γίνει ένας διάσημος ηθοποιός. Ο συγγραφέας στο πρόσωπο του ηθοποιού αποτύπωνε το ανήθικο και αναληθές του καθεστώτος που ζούσε.

Το Μεφίστο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1936 στο Άμστερνταμ. Το 1966, η κυκλοφορία του στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας απαγορεύτηκε με δικαστική απόφαση. Το 1981, παρά την απαγόρευση, κυκλοφόρησε μια νέα έκδοσή του και το βιβλίο απέκτησε φανατικό κοινό.

Όσον αφορά την παράσταση η κινησιολογία του πρωταγωνιστή  ήταν εξαιρετική. Το παίξιμο του ηθοποιού θέλοντας να αποτυπώσει την ατμόσφαιρα της δεκαετίας του 1940 ήταν αρκετά θεατρικό και παραστατικό. Ο μονόλογος εξαιρετικά καλογραμμένος και με μεστό νόημα. Αποτυπώνει τα άδυτα της ψυχής του Πρωταγωνιστή με ορθή και απλή γλώσσα.

Η αναρώτηση που εγείρεται σε όλη την διάρκεια της παράστασης είναι το εάν εσύ θα επέλεγες να στηρίξεις την σωστή πλευρά της ιστορίας. Ο μονόλογος δεν έκανε κοιλιά πάρα σε ελάχιστα σημεία και η απόδοση ήταν ακριβής . Σίγουρα είναι μια παράσταση που θα ξαναέβλεπα και θα πρότεινα σε όλους να την δουν.

Info
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206,Ταύρος
Τηλ.: +30 210 341 8550

γράφει η Diana Putkaradze

 


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST