Πήγαμε / Είδαμε : “Με φάρο το φεγγάρι”, μια μουσική παράσταση για τον Μάνο Λοΐζο 

"Με φάρο το φεγγάρι" η Μαργαρίτα Ζορμπαλά και ο Απόστολος Ρίζος τραγουδούν Μάνο Λοΐζο

Στις 22 του Οκτώβρη η Μαργαρίτα Ζορμπαλά κάλεσε ξανά τον Απόστολο Ρίζο προκειμένου να κάνουν , ό τι ακριβώς και στην Κύπρο τη χρονιά που μας πέρασε. Να τιμήσουν την μνήμη του εμβληματικού για το ελληνικό πεντάγραμμο, Μάνου Λοϊζου, ο οποίος πριν 40 χρόνια ακριβώς ταξίδεψε στην αιωνιότητα.

Το ταλέντο των πρωταγωνιστών, από κοινού με τον Κωνσταντίνο Μακαρίτη στο πίκολο φλάουτο και τα φωνητικά, τον Κώστα Χαλουμά στο κόντρα μπάσο και τον Βενιαμίν της παρέας των μουσικών που συντρόφευσαν του τραγουδιστές, Ανδρέα Θεοχάρους στα τύμπανα, συντέλεσαν κι έγινε το Σαββατόβραδο στο θέατρο Ακροπόλ, λουλούδι ολάνθιστο που συγκίνησε το σύνολο των θεατών.

Ο καθηλωτικός μαέστρος και ενορχηστρωτής Νεοκλής Νεοφυτίδης, συντρόφευσε τους τέσσερις σολίστες  και τους δύο τραγουδιστές, ενώ ερμήνευσε ορισμένα εκ των πιο χαρακτηριστικών ασμάτων που συνδέθηκαν με τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ο τόπος συνάντησης, εξίσου σημαδιακός, μια και  ο Μίκης Θεοδωράκης σύστησε στην ίδια σκηνή για πρώτη φορά στο κοινό των Αθηνών τόσο τον Μάνο Λοΐζο όσο και τον σπουδαίο Χρήστο Λεοντή.

Από το σύνολο των κύκλων τραγουδιών του, επέλεξαν αυτά που αγάπησαν περισσότερο, καθώς το πρώτο ελληνικό τραγούδι που επιχείρησε στο ακορντεόν της ως παιδί στην Μόσχα η Ζορμπαλά ήταν του Λοίζου, όπως συνέβη και με τον Ρίζο, στην κιθάρα του κανταδώρου παππού του. Άλλωστε,  «έτσι γνωρίστηκε με το Μάνο και δεν χωρίστηκαν ποτέ» όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την διάρκεια των πλούσιων αφηγήσεων που περιείχε η βραδιά.

Την παράταση παρακολούθησαν άνθρωποι που ταυτίστηκαν τόσο με τον καλλιτεχνικό όσο και τον κοινωνικό εν γένει βίο του «κινηματογραφικού» μουσικοσυνθέτη, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Νταλάρας και  ο Θανάσης Παφίλης, που συναντήθηκαν με τους συντελεστές. Παρούσα ήταν και αυτή τη φορά, η Μυρσίνη Λοΐζου.

γράφει ο Rafiq Abdeen “Σηκώσαμε μπαϊΡάκι” ΠΑΡ. 22:00-24:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST