Πήγαμε / Είδαμε : Jan Garbarek ένας βιρτουόζος της jazz στο Ηρώδειο

Πήγαμε / Είδαμε : Jan Garbarek ένας βιρτουόζος της jazz στο Ηρώδειο

Σε μια ζεστή βραδιά ο Νορβηγός σαξοφωνίστας Γιαν Γκαρμπάρεκ, μετα την περσινή ακύρωση της συναυλίας του λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας, ήταν παρών στο Ηρώδειο μαζί με το γκρουπ του και μας πρόσφερε μια μουσική πανδαισία, στην οποία  η μέθεξη από πλευράς θεατών ήταν εκεί.

Πήγαμε / Είδαμε : Jan Garbarek ένας βιρτουόζος της jazz στο Ηρώδειο

Ο Γιαν και το multi-culti group του μάς “δίδαξαν” jazz, με ή χωρίς πειραματισμούς. Μαζί του στα κρουστά ο Ινδός Trilok Gurtu, ο Βραζιλιάνος Yuri Daniel στο μπάσο και ο Γερμανός Rainer Brüninghaus στα πλήκτρα.

Προσωπικά, τον Γκαρμπάρεκ τον γνώρισα μέσα από τη μουσική του συνεργασία με την Ελένη Καραϊνδρου το 1990 για την επένδυση της ταινίας του Θ. Αγγελόπουλου “Ο Μελισσοκόμος”.

Στη συναυλία ο κόσμος αρκετός και οι ήχοι ήταν από αυτούς που σε ταξιδεύουν. Μέσα από αυτούς μεταφερόσουν από το γλυκό νανούρισμα, στον παφλασμό των κυμάτων, στο ξεσηκωτικό μπιτ, αλλά και κάποια στιγμή -στο σόλο του πιανίστα- αισθάνθηκα τον αγχωτικό ήχο της στρατιωτικής μπότας που έρχεται εναντίον μου.

Ένα σημείο που αξίζει να αναφερθεί είναι το ότι είδαμε τον Γκαρμπάρεκ να μη διεκδικεί όλη τη λάμψη για τον εαυτό του, αλλά αρκετές φορές να μεταφέρεται- κυριολεκτικά- στη σκιά, προκειμένου να δώσει χώρο στους συνοδοιπόρους του να αναδειχθούν. Έτσι χαρήκαμε τα σόλο του μπασίστα και του πιανίστα, που χειροκροτήθηκαν θερμά!

Πήγαμε / Είδαμε : Jan Garbarek ένας βιρτουόζος της jazz στο Ηρώδειο

Εκείνος βέβαια που δε χρειαζόταν να του δώσεις χώρο για να αναδειχθεί ήταν ο Ινδός Trilok Gurtu, ο οποίος παίζει πάντα και με τα πάντα! Εξαιρετικός, εντυπωσίασε το κοινό που τον καταχειροκρότησε. Έπαιζε τα πιατίνια και τα τύμπανα με τις μπαγκέτες (διαφόρων ειδών και σχημάτων), με τα χέρια του και με τα ακροδάχτυλά του. Αεικίνητος! Έπαιζε ακόμη και με το στόμα! Στο τέλος έπαιξε και με μικρά πιατίνια που τα βύθιζε σε έναν κουβά με νερό!

Ήχοι πρωτόγνωροι, διερευνητικοί των δυνατοτήτων της φύσης και των απλών πραγμάτων.

Ο Γκαρμπάρεκ, όπως τον ξέρουμε, ανήσυχος και ευρηματικός, άλλοτε με γλυκούς και άλλοτε με κοφτούς, πιο επιθετικούς ήχους.

Πολύ όμορφη βραδιά, που σίγουρα αποζημίωσε όσους βρέθηκαν στο Ηρώδειο. Ελπίζουμε να μας ξανάρθει παρέα με το υπέροχο γκρουπ του!

 

 

 

 


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST