Πήγαμε / Είδαμε : “Η κοριτσιέρα των Βούρλων” στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, γράφει η Χρύσα Κατσιματίδου

Πήγαμε / Είδαμε : "Η κοριτσιέρα των Βούρλων" στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη, γράφει η Χρύσα Κατσιματίδου

Κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 9.

Με αφορμή την πραγματική ιστορία ενός κτιρίου στον Πειραιά, στα Βούρλα, από το 1875 ως το 1941, σε ένα κτίριο έξω από τα γεωγραφικά όρια της πόλης ζούσαν κλειδωμένες πίσω από την “Πορτάρα” οι πόρνες.

Γυναίκες νέες τα λεγόμενα”τρυφερούδια” αλλά και μεγαλύτερες, ως 50 ετών που μετά έπρεπε να εγκαταλείψουν τα Βούρλα.

Με εξετάσεις και γιατρό, σε ωραία στολισμένα δωμάτια οι μικρές, σε πιο λυτά οι μεγαλύτερες, με ιδιότυπο νταβατζη τον Δήμο Πειραιά.

Ήταν επίσημα ο Δήμαρχος και ο Δήμος Πειραιά που τις είχε εντοπίσει.

Με καφενείο μπουζούκι και τραγούδια, όπου έπαιρναν μέρος και τα κορίτσια, που ο πελάτης διάλεγε κάθε φορά, βλέποντας το ” εμπόρευμα “.

Η σκηνοθέτης Έφη Ρευματα, έδωσε στις αληθινές αυτές ιστορίες, μια ατόφια ματιά στο παρελθόν.

Μας έβαλε να κοιτάξουμε μέσα από την “Πορτάρα” να αφουγκραστουμε, τον άδικο βίο, τον πόνο, την εγκατάλειψη αυτών των ανθρωπίνων πλασμάτων, που βρέθηκαν στα Βούρλα από το 1875 ως το 1941.

Η Ελένη Φιλίνη και η Κατερίνα Αγγελιτσα μας ταξιδεύουν στις ιστορίες αυτών των γυναικών, διαφόρων ηλικιών, που ζούσαν στο κτίριο, σε διαφορετικούς χώρους, αναλόγως της ηλικίας τους, τραγουδάνε τις ζωές τους, το ότι καλό και τα πολλά άσχημα που βίωσαν.

Μένει στο μυαλό η αδικία της πολιτείας, η πίκρα της εκμετάλλευσης, ο ρόλος μιας χώρας, που νομίζει ότι οι κάτοικοι της είναι “πόρνες” και αυτή νταβατζης.

Υπέροχη μουσική, και τραγούδια, πολύ όμορφες φωνές και από τις δύο πρωταγωνίστριες, αλήθειες που πληγώνουν αλλά και λυτρώνουν.

Το 1941 έκλεισαν τα Βούρλα, οι Γερμανοί τα έκαναν φυλακή.

Απολαυστική παράσταση.

γράφει η Χρύσα Κατσιματίδου “Mai di Domenica” ΠΕΜ. 18:00-20:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST