Πήγαμε / Είδαμε : “Φαύστα” τραγούδια για την οικογένεια ….γράφει η Αύρα Μπακούρου

"Φαύστα τραγούδια για την οικογένεια" στα Πρώην Πλεκτήρια-Υφαντήρια Αθηνών (ΠΛΥΦΑ) μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου

Η ομάδα θεάτρου Ça Va κάνει το ερμηνευτικό θαύμα της στο πρώην βιομηχανικό πάρκο ΠΛΥΦΑ. Παρουσιάζοντας την μουσικοθεατρική παράσταση «Φαύστα» – Τραγούδια για την Οικογένεια, δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα που αρμόζει στο θεατρικό ύφος του Μποστ ή κατά κόσμον Μεντή Μποσταντζόγλου. Πρόκειται για ένα έργο που έλαβε πνοή το 1962, όμως παραμένει σύγχρονο, με απαραίτητη προϋπόθεση, η μεταφορά στο θεατρικό σανίδι του 2022 να εκπληρώνει τον διαχρονικό σατυρικό και συνειρμικό “μποστικό” προορισμό.

Η παράσταση σίγουρα δεν θα μοιάζει με όσα έχετε δει τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα περίτεχνο “πλεκτό” από κωμικοτραγικά στοιχεία που στοχεύουν απευθείας στην ψυχή κάθε θεατή. Θα πρέπει λοιπόν να είστε προετοιμασμένοι για στιγμές γέλιου, λύπης αλλά και έντονου προβληματισμού μέσω των αλληγοριών που φιλοδοξούν να εγείρουν σκέψεις για διάφορα ζητήματα, κοινωνικά, ψυχολογικά αλλά και περιβαλλοντικά.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το Ριτσάκι, ένα τετράχρονο κορίτσι, χάνεται από προσώπου γης μέρα-μεσημέρι ενώ έχει ξεκινήσει το ψάρεμα με τον πατέρα της. Μετά από μία αποτυχημένη προσπάθεια να βρουν το κοριτσάκι τους ο Γιάννης και η Φαύστα, οι γονείς του, επιστρέφουν σπίτι. Μετά από αρκετά χρόνια ο πατέρας της πιάνει ένα μεγάλο ψάρι, που είχε μέσα στην κοιλιά του το Ριτσάκι, το οποίο πια είχε γυρίσει πολλές χώρες και τους διηγείται τις εμπειρίες του.Καθώς η οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάζει το γεγονός ,το κορίτσι το οποίο μύριζε ψαρίλα, το τρώνε οι γάτες.Και ενώ η οικογένεια είναι βυθισμένη στο πένθος. μια άλλη οικογένεια που ο γιός της είχε ζήσει την ίδια ιστορία πάει να ζητήσει σε γάμο το Ριτσάκι.

Τοποθετώντας λοιπόν στο επίκεντρο ένα τραγικό γεγονός, η “λαϊκομπαροκική” μουσική του Ανρί Κεργκομάρ, συναντιέται με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Βασίλη Καλφάκη. Βέβαια αυτός ο συνδυασμός αναδεικνύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών, των οποίων οι ερμηνείες -θεατρικές και φωνητικές- μπορούν να χαρακτηριστούν συγκινητικές. Αλλάζοντας συνεχώς ρόλους και δημιουργώντας ένα μουσικοχορευτικό ουράνιο τόξο, το οποίο απαιτεί έναν απόλυτο συγχρονισμό που επιτυγχάνεται στον υπερθετικό βαθμό, ξετυλίγεται το “κουβάρι” της τραγικής αυτής ιστορίας με τρόπο λυρικό, τραγικό και συνάμα κωμικό. Μέσα σε αυτόν τον πολυμορφικό και σουρεαλιστικό “χορό”, οι ερμηνευτές προσκαλούν με έναν άμεσο τρόπο τον θεατή να συμμετέχει και να γίνει ένα με την «Φαύστα» και την “ομήγυρη” της.

Οι καιροί αλλάζουν, όμως η ιστορία που παρουσιάζει η παράσταση, παραμένει σύγχρονη και καίρια, επιστρατεύοντας πριν από τη λογική,το ακατέργαστο συναίσθημα. Μερικά από τα θέματα που θίγονται είναι τα στερεότυπα, η πατριαρχία και οι μικροαστικές αντιλήψεις. Χαρακτηριστική είναι και η φράση που ακούγεται και κυριαρχεί στο μνημονικό του θεατή:

«Κορίτσια βρίσκεις άφθονα , η κόρη μεν γεννάται,αλλά χωρίς τον σύζυγον δυσκόλως αποκτάται»

Βέβαια η «Φαύστα», εγείρει και άλλον έναν βαρύ προβληματισμό που αφορά την “κακοποίηση” του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα και παρέμβαση. Όλα αυτά δένουν αρμονικά με μία αρκετά αξιοπρεπή απόπειρα εισαγωγής της ψυχολογικής-ψυχαναλυτικής εμπειρίας στον παραλογισμό της συγκεκριμένης θεατρικής τελετουργίας.

Η παράσταση «Φαύστα» – Τραγούδια για την Οικογένεια θα σας περιμένει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου στον ζεστό και εναλλακτικό χώρο του πρώην βιομηχανικού πάρκου ΠΛΥΦΑ με μία μελόντικα, πολλά χρώματα, και μία εμπειρία που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό!

Πληροφορίες παράστασης:

Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ

Διασκευή-σκηνοθεσία: Βασίλης Καλφάκης

Κίνηση: Σάντρα Λειβαδάρα

Σκηνικά-κοστούμια: Ερμίνα Αποστολάκη

Φωτογραφίες-trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Οργάνωση παραγωγής: Τζένη Χρυσίδη

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Παραγωγή: Ομάδα Θεάτρου Ça Va

Παίζουν – τραγουδούν (αλφαβητικά): Θεοδώρα Γεωργακοπούλου, Πέλια Γιαννουλάτου, Ελένη Ζουρελίδου, Γιάννης Ιωάννου, Άρης Καλλέργης, Χριστιάνα Λαδοπούλου, Σάντρα Λειβαδάρα, Ιωάννα Τρικενέ.

 


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST