Πήγαμε / Είδαμε : “Ένας έρωτας στα χιόνια, στο Εργοτάξιον, ένα δημιούργημα γεμάτο εικόνες και πάθη”

Πήγαμε / Είδαμε : "Ένας έρωτας στα χιόνια, στο Εργοτάξιον, ένα δημιούργημα γεμάτο εικόνες και πάθη"

O Street radio βρέθηκε στην πρεμιέρα του διάσημου έργου του Ππαπαδιαμάντη που μεταφέρει εύστοχα στο σανίδι ο Κ.Κονδύλης.

Η ταυτοπροσωπία σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή, πιθανώς βοηθά στην επίτευξη ενός ενδιαφέροντος μονολόγου που αποκαλύπτει και  τις φωνητικές ικανότητες του δρώντος, σε στίχους που δένουν άψογα με την πραγατικότητα που περιέγραφε τότε ο Σκιαθίτης διηγηματογράφος.

Το χαρακτηριστικότερο όλων, δεν είναι μόνο η γλώσσα που ακολουθούσε ο «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων», αλλά ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Κονδύλης κατάφερε μόνος του και σε τόσο μικρό χώρο να αποδώσει την διαρκή λιτανεία που συνοδεύει τις καταστάσεις που σκιαγραφεί ο Παπαδιαμάντης.

Από τον έρωτα έως την πλήρη αποξένωση και από το ανθρώπινο ανάθεμα έως την αγαλίαση που προσφέρει η μοναχικότητα ενός άνδρα που με μπόλικη εσωτερική δαπάνη προσπαθεί να αντιληφθεί υπό διαφορετικά πρίσματα τον έρωτά του για την…γειτόνισσα. Μόνο που τέτοιο συναίσθημα, δε “σαβανώνεται”!

‘Ενας δημιούργημα γεμάτο εικόνες και τοπία που δεν πιστοποιούν μόνο πόσο “λαογράφος” υπήρξε ο Παπαδιμάντης, αλλά επισημαίνουν με κάθε τρόπο τη συνέπεια που έχουν γι αυτόν τα πλάσματα της φύσης, μηδενός εξερουμένου.

Γεμάτα πάθη, εναρμονισμένα με το φυσικό τους περιβάλλον και νοσταλγικά καμια φορά για την αποτρόπαιη σκληρότητα που η ελλοχεύει στην πραγματικότητα τους.

γράφει ο Rafiq Abdeen “Σηκώσαμε μπαϊράκι” ΤΕΤ. 14:00-16:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST

Background