Πήγαμε / Είδαμε : “Δόκτωρ Γκλας” ένα νουάρ κομψοτέχνημα στο θέατρο Φούρνος

Στις αρχές του 20ού αιώνα ο Γιάλμα Σέντερμπεργκ κατασκευάζει το νουάρ κομψοτέχνημα και αριστουργηματικό έργο «Δόκτωρ Γκλάς» και εμείς είχαμε την τιμή να το παρακολουθήσουμε, στο θέατρο “Φούρνος”.
Σίγουρα το έργο αυτό προκαλεί συνείδηση, θρησκευτικές πεποιθήσεις και πανανθρώπινα δικαιώματα σε έναν ατέρμονο χορό ηθικής, ανηθικότητας, λογικής, παραλόγου, ψεύδους και διαφάνειας. Μιλάμε για εκείνη την διαφάνεια, που ο δόκτωρ Γκλας δεν μπορεί να κρατήσει. Τουλάχιστον η ισορροπία ανάμεσα στις σχέσεις του και στην βοήθεια, που πρέπει να προσφέρει είναι μείζονος σημασίας και τόσο λεπτή σαν το γυαλί, που κόβει και το όνομά του, τυχαίο;. Και πώς να συμπεριφερθεί; τι να κάνει; Οι απαντήσεις και τα διλήμματα ζωής, προσωπικότητας και καριέρας έρχονται να αλληλεπιδράσουν σε όλο το έργο, ανάμεσα στην πραγματικότητα και το όνειρο. Η φροϋδική διάσταση του έργου και οι ερμηνείες δεν θα σταματήσουν να είναι αναρίθμητες και συνεχώς πολλαπλασιαζόμενες.
Τα όρια τόσο λεπτά και εύθραυστα ανάμεσα στην Χέλγκα και τον γάμο της, που προσπαθεί να γλιτώσει από τον απεχθή μεν άντρα της, πιο ποθητό δε πάστορα της Σουηδίας, μιλάμε για τον πάστορα και σύζυγο Γκριγκόριους. Εκείνο το πιο ζεστό και αφόρητο καλοκαίρι, ο δόκτωρ Γκλας θα κληθεί να πάρει μία απόφαση, αντίθετη τελικά με τις προσωπικές πεποιθήσεις του για την ιδέα άνθρωπος και ελευθερία, υποκύπτοντας σε Λίμπιντο και υποσυνείδητο;. Η Χέλγκα πιο σίγουρη από ποτέ για την ζωή, που θέλει να γνωρίσει και τα τραύματά της δεν την κρατάνε πίσω. Ωστόσο, η Χέλγκα θα μείνει πίσω, αφού θα την αφήσει πίσω ο Ρέκε, γιατί και τα δικά του πάθη τελικά τον κράτησαν δέσμιο της ζωής, που ίσως θα ήθελε να ζήσει ή τελικά η ζωή, που αποφασίζει μακριά από την Χέλγκα είναι αυτή, που θα ήθελε πραγματικά; Σκοτεινές στιγμές, φωτεινά στιγμιότυπα και μία αναγνώριση τεράτων ανθρώπινων και θεμέλιων ελεύθερων, για μιά νέα ζωή. Πάντα και σε κάθε έργο οι ερωτήσεις θα είναι πολλές και οι απαντήσεις ιδιαίτερες, γνώριμες και μή επίσης. Για την απάντηση στα ερωτήματα, που θέτει το έργο “ Δόκτωρ Γκλας” μπορείτε να αφήσετε να μιλήσει ο παιδικός αλλά και ενήλικος εαυτός, μπορείτε να αφήσετε όλες τις πτυχές του εαυτού σας ελεύθερες και διερωτηθείτε για όσα τελικά θα απασχολήσουν εσάς τους ίδιους, για την ζωή και τα όνειρά σας.
γράφει η Έλενα Παπαδοπούλου