Πήγαμε / Είδαμε : Benjamin Clementine στην Τεχνόπολη (επιμέλεια : Κέλλυ Πήλιουρα)

Πήγαμε / Είδαμε : Benjamin Clementine στην Τεχνόπολη (επιμέλεια : Κέλλυ Πήλιουρα)

“Στάθηκα μπροστά στην γέφυρα, έτοιμος να δώσω ένα τέλος στην ζωή μου. Κανένας δεν θα με αναζητούσε, κανέναν δεν θα ένοιαζε ο χαμός μου. Λίγο πριν όμως, σκέφτηκα τι θα απογίνουν τα τραγούδια μου – οι μουσικές μου.” Benjamin Clementine

Ο Μάης φτάνει για τα καλά στο τέλος του, δίνοντάς μας στον αποχαιρετισμό εικόνες και αρώματα καλοκαιριού. Ρομαντικά βράδια, με την ψύχρα να σου χαϊδεύει τον ώμο, και τους συνωμότες των μουσικών εξορμήσεων εν δράση.

Πήγαμε / Είδαμε : Benjamin Clementine στην Τεχνόπολη (επιμέλεια : Κέλλυ Πήλιουρα)

Μπροστά, το φωτεινό στέγαστρο της σκηνής, στην Τεχνόπολις, που περιμένει να υποδεχτεί τον Benjamin Clementine, να μας παρασύρει για ακόμα μια φορά, στον ασυνήθιστο ρομαντισμό του.

Αναρωτιέμαι πως αλλιώς μπορείς να μεταφερεις όλη αυτή την μαγεία, που έχει τρυπώσει για τα καλά μέσα μας, για όσους βρεθήκαμε εκεί το βράδυ του Σαββάτου, αναρωτιέμαι ακόμα, πως μπορείς να περιγράψεις όλα αυτά που είναι o Benjamin Clementine.

Μια σπίθα ενέργειας, που φουντώνει στο δευτερόλεπτο και γίνεται φλόγα, χωρίς καμία γήινη λέξη να μπορεί να το εκφράσει. Στα ηχεία οι μουσικές από τα έγχορδα αρχίζουν να ηχούν, και μια φωνή από το βάθος ταράζει το μέσα μας στο κέντρο της Αθήνας.

Ένα βάθος που συγκινεί, με τη λαλιά και το δοξάρι να δακρύζουν. Με μια άσπρη φορεσιά και την ανάσα μικρού παιδιού, σε τραβάει στον απόκοσμο ρεαλισμό του, αφήνοντάς σε κεντρικό ήρωα στην ιστορία που μόλις ξεκινάει να γράφει.

Πήγαμε / Είδαμε : Benjamin Clementine στην Τεχνόπολη (επιμέλεια : Κέλλυ Πήλιουρα)

Ένα ευχαριστώ για χαιρετισμός, ένα χειροκρότημα από τον δέκτη, και ο πομπός συνεχίζει. “Winston Churchill’s Boy” μια μουσική αυτό βιογραφία, που δίνει για τα καλά το στίγμα στην μουσική του Clementine.

Και ενώ ο ανοιχτός χώρος κρύβει εκπλήξεις για το πως μπορεί να σταθεί μια Performance δωματίου, χωρίς να διασπαστεί, από τα πρώτα κιόλας λεπτά ή ενέργεια του μάγου “singer – songwriters” εποχής, μας είχε είδη καθηλώσει.

Πάνω στα πλήκτρα η ζούγκλα ουρλιάζει, το σώμα παλεύει με τον ρυθμό και η απάντηση δεν αργεί να έρθει. Για πια ζούγκλα μιλάς ξυπόλυτε θεέ;

Καθισμένος στο πιάνο, με του κουαρτέτο εγχόρδων να συνοδεύουν και να απογειώνουν τον συναισθηματισμό, οι ήχοι διαχέονται από σκηνής και σε αφήνουν εκεί, καθηλωμένο στην ένδειξη του υπέρτατου ταλέντου, που σε ανατριχιάζουν ακόμα και οι παύσεις του.

Πήγαμε / Είδαμε : Benjamin Clementine στην Τεχνόπολη (επιμέλεια : Κέλλυ Πήλιουρα)

“It’s a wonderful life”… Και ο ήχος αντηχεί από μια κραυγή, μια επανάσταση ψυχής και μια ευχή, που αποζητά βοήθεια, βάζοντάς σε όλο και πιο βαθιά στο ταξίδι, με το “I won’t Coplaine”, για να μας απογειώσει με το “Adios” και τον οξύ και βαθύ του ήχο από τα βιολιά στην εισαγωγή, όπου τον μεταφέρουν στο πιάνο.

Η πρόζα στους στίχους του κομματιού από τον ίδιο σε συνδιασμό με την δεξιοτεχνία του στα πλήκτρα , κορυφώνει την ακρόαση, μέσα από έναν λυγμό πάνω στις νότες, που θυμίζει παράκληση.

Παρουσιάζοντας το κουαρτέτο εγχόρδων που τον ακολουθεί, γυρνάει στο καταφύγιο του, και σαν ήρεμη δύναμη, ξεσηκώνει το πλήθος με το εντυπωσιακό και ευρηματικό πιτσικάτο των φωνητικών χορδών του.

Λίγο πριν τον αποχαιρετισμό, μια σιγή μας ενώνει και μεταφράζει όλα τα συναισθήματα. Με τα δοξάρια να πηγαίνουν πάνω – κάτω και την φωνή του δράκου να βάζει την τελεία στο βράδυ μέσα από ένα “ραπαρίσμα” οργάνων που οδηγούν στην κραυγή.

Πήγαμε / Είδαμε : Benjamin Clementine στην Τεχνόπολη (επιμέλεια : Κέλλυ Πήλιουρα)

Ειδική μνεία αξίζουν το “Cornerstone”, όπου τον έφερε μπροστά μας να τραγουδά καθισμένο στην σκηνή, για να την αγκαλιάσει ξαπλωμένος στο φινάλε του, και το “Condolence” που υπογράμμισε την μουσική του ιδιοφυΐα.

Χωρίς να προσπαθεί για τίποτα, χωρίς να μοιάζει πουθενά, με όλο αυτό που φέρει σαν προσωπικότητα, έξω από τις γραμμές της jazz, και του κλασσικού, μας χάρισε μια βραδιά με την μουσική του, τους πειραματισμούς του, και μας απέδειξε πως η τέχνη είναι λύτρωση, όταν είναι αληθινή.

Υ. Γ : Αυτό το live, το χρωσταγαμε στους εαυτούς μας, όσοι βρεθήκαμε εκεί.. Καλή αντάμωση.

Επιμέλεια : Κέλλυ Πήλιουρα

Φωτογραφίες : Λύσανδρος Λυσανδρόπουλος


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST