Πήγαμε / Είδαμε : “Άξιον εστί στο Μέγαρο μουσικής”

Πήγαμε / Είδαμε : "Άξιον εστί στο Μέγαρο μουσικής"

Στην κατάμεστη αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου δόθηκε το Σάββατο η συναυλία “Άξιον εστί”, βασισμένη στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη, ενός έργου που του έδωσε το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Πήγαμε / Είδαμε : "Άξιον εστί στο Μέγαρο μουσικής"Η συναυλία χωριζόταν σε δυο μέρη,το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στην 4η Συμφωνία του Εσθονού συνθέτη Arvo Part, την οποία συνέθεσε το 2008, και το δεύτερο στο έργο του Οδ. Ελύτη με τη θεόπνευστη μουσική επένδυση του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο πρώτο μέρος και για 35’-40’ η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου παρουσίασε τη συμφωνία εγχόρδων σε μια εξαιρετική εκτέλεση που μας απέσπασε τη μέθεξη και στις εντάσεις της και στο θρήνο της.

Μια συμφωνία που είναι αφιερωμένη στον Βλαντιμίρ Πούτιν και σε όλους τους απόλυτους μονάρχες και στα δεινά που πηγάζουν από αυτούς.

 

Στο δεύτερο μέρος η Καμεράτα “εμπλουτίζεται” από τη Λαϊκή ορχήστρα της Μουσικής Σχολής “Εν χορδαίς και οργάνοις” της Σύρου. Συμμετέχουν επίσης η Χορωδία του ΕΜΠ που διευθύνουν ο Μιχάλης Οικονόμου και η Αθανασία Κυριακίδου, και η Χορωδία “Μελωδοί”.

Πήγαμε / Είδαμε : "Άξιον εστί στο Μέγαρο μουσικής"Το”Άξιον εστί” αρχίζει.Στο τραγουδιστικό μέρος την πρωτοκαθεδρία έχουν ο πάντα αισθαντικός Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο ψάλτης Τάσης Χριστογιαννόπουλος και στο αφηγηματικό ο Δημήτρης Λιγνάδης.Ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος κάνει την έναρξη με το “Αυτός ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας” και το κοινό ενθουσιάζεται.Συγκινητικός και στο “Δοξαστικόν”.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης για μια μια ακόμη φορά απέδειξε ότι η φωνή του ομορφαίνει τις μουσικές και τους στίχους κάθε τραγουδιού,είτε πρόκεται για επικό είτε για λυρικό.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στο αφηγηματικό μέρος ήταν εξαιρετικός επίσης,διέθετε όλο εκείνο το πάθος που ξεσήκωνε τον κόσμο.

 

Τα χειροκροτήματα και τα “μπράβο” που ακούστηκαν στο τέλος πολύ δυνατά,έδωσαν το στίγμα για το πόσο αυτή η συναυλία άγγιξε τον κόσμο.Οι συντελεστές προχώρησαν σε τρία ανκόρ,με ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια το ότι στο “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ” τραγούδησε ντροπαλά μερικούς στίχους και ο Δημήτρης Λιγνάδης.Ντροπαλά,αλλά με πάθος και χειροκροτήθηκε.

Μια πολύ όμορφη μουσική βραδιά.


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST