Οι γειτονιές του κόσμου στο Τζένη Καρέζη είναι ένα συγκλονιστικό ποιητικό χρονολόγιο

Οι γειτονιές του κόσμου στο Τζένη Καρέζη είναι ένα συγκλονιστικό ποιητικό χρονολόγιο

Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της,

και συ να λείπεις,

να ‘ρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα,

και συ να λείπεις,

να ‘ρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου με χρωματιστά φορέματα,

και συ να λείπεις

Τέσσερις άνθρωποι πάνω στη σκηνή κι όμως ήταν τόσοι πολλοί. Ήταν όλοι όσοι έλειπαν κι όμως η μνήμη τους ζωντανεύει κάθε Κυριακή στις 18.30 στο Θέατρο “Τζένη Καρέζη”. Σε σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου, το συγκλονιστικό ποιητικό έργο του Γιάννη Ρίτσου  «Οι γειτονιές του κόσμου» λαμβάνει σάρκα και οστά σε μία θεατρική μεταφορά που συγκινεί και μεταφέρει βιώματα προσωπικά κι όμως συνάμα συλλογικά, αληθινά, όσο και συνταρακτικά.

Η ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» γράφτηκε από το 1949 ως το 1951 κατά τη διάρκεια της εξορίας του ποιητή στη Μακρόνησο και τον Αη Στράτη. Εκδόθηκε το 1957, είναι αφιερωμένη στον Μάρκο Αυγέρη και περιλαμβάνεται στον Τόμο Ε «Τα Επικαιρικά». Ο Γιάννης Ρίτσος ανασυνθέτει μια ολόκληρη δεκαετία κρίσιμη για την παγκόσμια ιστορία (1941–1951). Η κατοχή, η αντίσταση, η απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά, ο εμφύλιος είναι τα θέματα για αυτό το «τραγούδι», όπως το χαρακτηρίζει ο ποιητής.

Οι ερμηνείες συγκινητικές, βγαίνουν αβίαστα από την ψυχή και διαπερνούν κάθε θεατή, κάθε έναν που αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα αυτών των λόγων και την αξία κάθε μάχης που δόθηκε για την ελευθερία. Χωρίς να γίνεται κουραστικό και έχοντας μία απίστευτα συνοχική ροή, το ποιητικό χρονολόγιο συνοδεύεται από εφέ που ενεργοποιούν όλες σχεδόν τις αισθήσεις του θεατή, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για να ξεδιπλωθεί μία ολόκληρη εποχή, κρίσιμη για την Ελλάδα αλλά και την Παγκόσμια Ιστορία.

Το σκηνικό λιτό με μονάχα τέσσερα ξύλινα σκαμνιά, λίγα εφημεριδόφυλλα και μια χούφτα βόλους που συμβολίζουν τις σφαίρες, αρκεί για να ξεδιπλωθεί μπροστά στον θεατή ολάκερη η εποχή του Πολέμου. Οι ήχοι παράγονται κυρίως από τους ηθοποιούς που χρησιμοποιούν τα χέρια και τα πόδια τους για να μπορέσουν να δημιουργήσουν διάφορα συναισθήματα -φόβου και αγωνίας κατά κύριο λόγο- ενώ μία αντίθεση που εξισορροπεί τα ταραχώδη ηχητικά εφέ είναι οι γλυκές συγχορδίες μιας κιθάρας.

Μία παρέα, ένα κουαρτέτο, μας πιάνει από τον ώμο και μας μεταφέρει στις γειτονιές του κόσμου. Στις γειτονιές που ο ήλιος έπαψε να ανατέλλει, εκεί που ο φόβος, το σκοτάδι και ο χαμός έγινε συνήθεια. Εκεί που μάνες έκλαψαν για την ωμότητα του πολέμου, το άδικο και ο θάνατος μετατράπηκε στην πιο ψυχρή “ρώσικη ρουλέτα”. Μας πήγαν όμως και σε εκείνα τα μονοπάτια που η ελπίδα ο ήλιος να βασιλέψει ξανά, δεν πέθανε ποτέ. Εκεί που ο αγώνας έγινε στίχος σε ένα τραγούδι που μιλούσε για ελευθερία για έρωτα και όνειρα.

“Να λείπεις – δεν είναι τίποτα να λείπεις-

αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,

θάσαι για πάντα μέσα σ’ όλα εκείνα

που γι’ αυτά έχεις λείψει,

θάσαι για πάντα, μέσα σ’ όλο τον κόσμο”. 

Στίχοι σπουδαίοι για την Ανθρωπότητα, στίχοι που κρύβουν όλο το νόημα της ζωής και του αγώνα, το ύψιστο ιδανικό της ύπαρξης γραμμένο από έναν ποιητή που αποτύπωσε τα βιώματα μιας ολόκληρης γενιάς, από την εξορία, έχοντας “καρφιά” στο σώμα και την ψυχή, ακούγονται σε μία σκηνή που κατάφερε να μας κάνει να δακρύσουμε από πόνο και συγκίνηση. Όσοι έλειψαν λοιπόν βρίσκονται εκεί, κάθε Κυριακή για όποιον θέλει να τους δει και να τους ακούσει, μέσω της Ξένιας Αλεξίου, του Λάζαρου Βαρτάνη, του Στέφανου Παπατρέχα, του Δημήτρη Χατζημιχαηλίδη και όλων εκείνων που συντέλεσαν σε αυτό το αξιοπρεπές και συγκινητικό εγχείρημα.

Η παράσταση “Οι γειτονιές του κόσμου” εκπληρώνει έναν από τους κυριότερους σκοπούς του Θεάτρου, που δεν είναι άλλος από τον προβληματισμό του θεατή και την αναζήτηση της βαθύτερης ταξικής αιτίας όσων είδε, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για πραγματικά γεγονότα που έχουν χαράξει βαθιά τις σύγχρονες παγκόσμιες εξελίξεις. Για όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα σας προτείνω ανεπιφύλακτα να την παρακολουθήσετε!

γράφει η Αύρα Μπακούρου “Eyes on fire” ΠΕΜ. 18:00-20:00


Street Radio

ο δρόμος σου είναι εδώ

Current track
TITLE
ARTIST